Майонез є найбільш популярним соусом, який використовують для приготування величезної кількості страв. У промисловому виробництві застосовують різні барвники, емульгатори, загусники та інші речовини, які негативним чином впливають на діяльність людського організму. Все це потрібно для того, щоб продукт тривалий час стояв на полицях магазинів і не псувався.

До складу класичного майонезу повинні входити тільки такі інгредієнти: оливкова олія, жовтки, цукор, сіль і лимонний сік. Як видно, ніяких «Е» в рецепті не повинно бути, а якщо подивитися на упаковку, то там їх дуже багато.

Оскільки з кожним днем кількість людей, які стежать за своїм харчуванням, збільшується, готувати соус можна в домашніх умовах.

Є кілька різних рецептів, які відрізняються складом інгредієнтів і смаком. Крім цього, можна проводити кулінарні експерименти, що дозволить отримати оригінальний варіант.

Як зробити майонез з жовтків?

Найбільш поширений варіант, яким користуються вже багато часу. Готовий продукт буде мати жовтуватий відтінок.

майонез в домашніх умовахІнгредієнти:

  • Жовток – 1 шт.;
  • Гірчиця – 0,5 ч. ложки;
  • Оливкова олія – 100 мл;
  • Сік лимона – 0,5 ч. ложка;
  • Сіль, цукор.

Процес приготування:

Можна збивати масу у блендері, який значною мірою полегшує роботу, але багато хто воліє користуватися старим методом – віночком. У ємність покладіть яйце, гірчицю, сіль і цукор, і все гарненько збийте.

Не припиняючи перемішувати, тонкою цівкою вливайте оливкову олію. Важливе правило – не збивайте занадто швидко або повільно. Коли соус почне прилипати до вінця, можна вважати, що він готовий. Якщо хочеться отримати більш світлий відтінок, то додайте сік лимона або ж бальзамічний оцет.

Як зробити домашній майонез з яєць?

Такий варіант рекомендується використовувати при наявності блендера зі спеціальною насадкою, що в значній мірі прискорить процес приготування. Якщо такої техніки немає, то беріть віночок.

Інгредієнти:

  • Яйце – 1 шт.;
  • Рослинна олія – 150 мл;
  • Гірчиця – 0,5 ч. ложка;
  • Сіль – 0,5 ч. ложка;
  • Цукор – 0,5 ч. ложка;
  • Сік лимона – 1 ст. ложка.

Процес приготування:

З’єднайте всі інгредієнти, крім масла і почніть збивати. Коли маса стане однорідною, і ви помітите, що вона густіє, почніть додавати олію невеликими порціями. Як тільки ви досягнете бажаної консистенції, можна вважати, що соус готовий.

Рецепт, як правильно робити домашній майонез з молока

Для багатьох такий варіант вважається незвичним, але за зовнішнім виглядом і смаком він не буде, ні в чому поступатися традиційному соусу.

Інгредієнти:

  • Жирне молоко– 15 мл;
  • Рослинна олія – 270 мл;
  • Гірчиця – 2,5 ч. ложки;
  • Сік лимона – 1 ст. ложка;
  • Сіль, цукор.

Процес приготування:

Молоко не повинно бути холодним, тому дістаньте його з холодильника заздалегідь. До нього додайте олію і збийте блендером, а ось міксер не рекомендується використовувати. Не зупиняйтеся, поки консистенція не стане густіти. Потім відправте туди інші інгредієнти, і збивайте ще 5 сек. В результаті ви побачите, що і без яєць вийшов смачний, а головне, корисний майонез.

Як зробити майонез в блендері з перепелиних яєць?

Цей варіант призначений для справжніх гурманів. Крім цього, яйця перепела дуже корисні. Готувати соус з них також просто.

Інгредієнти:

  • Яйця перепела – 6 шт.;
  • Рослинна олія – 140 мл;
  • Гірчиця – 0,5 ч. ложки;
  • Сік лимона – 1 ст. ложка;
  • Чорний перець, сіль, цукор, зелень.

Процес приготування:

Цей майонез також робимо за допомогою блендера, але пам’ятайте, що якщо у вас його немає, то віночок також підійде. Змішайте протягом 1 хв. всі інгредієнти, крім олії. Продовжуючи збивати, почніть вливати олію. Робіть це, поки соус не стане густим.

Робимо в домашніх умовах пісний майонез

Цей варіант підходить для вживання в пост, а також він призначений для людей, які бажають позбутися зайвої ваги.

пісний майонез в домашніх умовахІнгредієнти:

  • Овочевий бульйон – 0,5 ст.;
  • Крохмаль – 1 ст. ложка;
  • Рослинна олія – 0,5 склянки;
  • Цукор – 0,5 ч. ложки;
  • Гірчиця – 0,5 ч. ложки;
  • Сік лимона – 1 ч. ложка;
  • Сіль.

Процес приготування:

Щоб зробити майонез, розділіть бульйон на дві частини. У першу половину покладіть крохмаль і перемішайте. Іншу частину доведіть до кипіння і з’єднайте з крохмалистим бульйоном. На невеликому вогні помішуйте до того, як консистенція стане густіти.

Вимкніть і залиште остудитися. В результаті суміш повинна нагадувати кисіль. Щоб вийшов майонез, додайте інші інгредієнти і все гарненько збийте. Не припиняючи збивати, тонкою цівкою влийте олію.

Рецепт майонезу з гірчичним порошком

Для любителів гостренького, рекомендується вибирати саме цей варіант.

Інгредієнти:

  • Яйце – 1 шт.;
  • Порошок гірчиці – 0,5 ч. ложки;
  • Сік лимона – 2 ст. ложки;
  • Рослинна олія – 200 г;
  • Мелений перець, сіль.

Процес приготування:

Робити все треба, як і в попередніх варіантах, тобто з’єднайте всі інгредієнти, крім олії і гарненько їх збийте блендером. Після тонкою цівкою вливайте олію і продовжуйте перемішувати до отримання необхідної консистенції.

Рецепт майонезу з оцтом в домашніх умовах

Якщо соку лимона немає, то можна використовувати цей варіант

домашній майонезІнгредієнти:

  • Жовтки – 2 шт.;
  • Рослинна олія – 250 мл;
  • Гірчиця – 1/4 ч. ложки;
  • Оцет – 1 ч. ложка;
  • Перець, сіль.

Процес приготування:

В ємність покладіть жовтки, гірчицю, сіль і чайну ложку оцту. Перемішайте і блендером або міксером збийте до отримання однорідної маси. Після цього тонкою цівкою вливайте олію, поки не отримаєте бажану густу консистенцію. Для поліпшення смаку можна використовувати і інші інгредієнти.

Розберемося, що зробити, якщо майонез не густіє і при інших проблемах

У кожної господині є свої унікальні секрети, які допомагають поліпшити смак і зовнішній вигляд соусу.

Розглянемо основні рекомендації:

  • В рецепті використовуйте тільки свіжі інгредієнти, так як це безпосередньо впливає на смак. Важливо, щоб всі продукти не були холодними, тому діставайте їх з холодильника заздалегідь;
  • Якщо майонез у підсумку виявився гіркуватим, то в наступний раз краще поєднувати оливкову олію з звичайною соняшниковою, в пропорції 1:5;
  • Якщо соус вийшов рідким, вихід є. Густота безпосередньо залежить від кількості використовуваної олії. Якщо ви переборщили, і консистенція стала занадто щільною, потрібно просто додати води і перемішати. Можна використовувати і молоко;
  • Для того щоб цукор і сіль швидко розчинилися їх можна попередньо подрібнити в кавомолці або розтовкти в ступці;
  • Найкраще використовувати скляний посуд, так як він є екологічно чистим;
  • Розберемося, що зробити, якщо майонез не вийшов і шкода викидати продукти. Якщо маса не збита, а просто розшарувалася, не переживайте, вихід є. Додайте в неї сіль і гірчицю. Покладіть В ємність 2 жовтки і почніть їх повільно збивати, а після почніть повільно вводити не отриманий майонез;
  • Щоб соус вийшов пікантним, можна додати мелений перець, подрібнений часник, коріандр або імбир. Якщо покласти дрібно порізану зелень, то він придбає зеленуватий відтінок і свіжий аромат. Поклавши оливки, майонез набуває середземноморські нотки. Можна також використовувати сир;
  • Важливо знати, що робити, якщо майонез вийшов рідким. Можна додати в суміш сіль. У деяких випадках достатньо залишити на деякий час або поставити в холодильник. За бажанням можна додати трохи борошна.

Враховуйте, що домашній майонез містить тільки натуральні продукти, його варто зберігати тільки в холодильнику і не більше ніж 4 доби.

Ми представили основні рецепти приготування популярного майонезу в домашніх умовах. Тепер ви зможете готувати для своєї родини корисний соус та страви на його основі. Пам’ятайте про те, що можна на свій розсуд додавати різні інгредієнти для поліпшення смаку.