Бувають дні, коли не хочеться ні їсти, ні готувати. Холостяки можуть цілком обійтися чаєм з булкою, а ось велике сімейство, як би там не було, годувати все одно доведеться. На цей випадок у кожної господині знайдеться чимало простих і швидких рецептів. Наприклад, можна приготувати капустяний пиріг на швидку руку. Це ситна страва і вельми корисна.

Господині на замітку

Капустяний пиріг хороший тим, що в його приготуванні немає ніяких обмежень. Ви можете вибрати будь-який вид тіста, наприклад, пісочне, дріжджове, готове листкове, на кефірі. Випічка в будь-якому випадку вийде дуже смачною. Плюс до всього – капуста поєднується з будь-якою їстівною начинкою. Так, якщо ви хочете додати страві калорійності, змішайте капусту з обсмаженим фаршем. А коли бажаєте отримати пікантні нотки і яскравий післясмак, в начинку додайте трохи тертого яблука.

Кожна господиня готує капусняк за своїм особливим рецептом, повним таємниць і кулінарних особливостей. А якщо ви з подібною випічкою стикаєтеся вперше, візьміть собі на замітку такі хитрощі:

пиріг з капустою

  • Дістали пиріг з духовки, а скориночка висохла і потріскалася? Не поспішайте відправляти цей шедевр у відро для сміття. Рясно намажте його зверху маслом вершковим, укутайте пиріг пергаментом і відправте в духовку остигати.
  • Особливість начинки з капусти в тому, що при нарізці вона сильно розсипається. Саме тому досвідчені господині змішують овоч із сирим яйцем або тертим сиром.
  • Капусняк вийде гарної форми з запеченими краями, якщо деко для випічки ви попередньо змажете маргарином і панірувальними сухарями.
  • У пироги на прісному тісті краще додати трохи пекарського порошку або харчової соди. Ці інгредієнти зроблять готову страву м’якою і легкою.

І пам’ятайте, що запорука успіху – хороші та якісні інгредієнти. Вибирайте для випічки тільки свіжі продукти харчування і борошно вищого ґатунку.

Капустяний пиріг

А чи знаєте ви, що пиріг з капусти швидкого приготування – традиційна страва північних регіонів Греції? Там його подають як основу до вегетаріанського столу разом з солодким чорним чаєм. Давайте і ми спробуємо приготувати цю страву, і дізнаємося, що ж такого особливого цінують греки в даному рецепті.

капустяний пиріг швидкого приготування

Склад:

  • 2 скл. просіяного борошна;
  • 4 курячих яйця;
  • 3 ст. л. вершкового масла;
  • 1 ст. сметани;
  • 400 г білокачанної капусти;
  • пір’я зеленої цибулі;
  • 2 гілочки свіжого кропу;
  • ½ склянки молока;
  • 1 ч. л. цукру;
  • спеції – за смаком.

Приготування:

  1. Заздалегідь підготуйте всі необхідні інгредієнти, щоб вони достатньо прогрілися.
  2. Розділіть одне яйце на жовток і білок. Змішайте борошно з 50 г. вершкового масла, сметаною, цільним яйцем і жовтком.
  3. Замісіть пружне тісто. Сформуйте його в кулю, накрийте харчовою плівкою і приберіть в холодильник на час приготування начинки.
  4. Капусту дрібно нашаткуйте і гарненько розімніть руками.
  5. У глибокому сотейнику розігрійте трохи вершкового масла та олії. Обсмажте капусту до напівпрозорого кольору.
  6. Відваріть яйця круто і наріжте кубиками. Дрібно наріжте зелень.
  7. Змішайте у великій мисці остиглу капусту, яйця, петрушку і зелену цибулю.
  8. Дістаньте тісто з холодильника і розділіть на дві рівні частини. Розкачуйте кожну половинку в пласт товщиною не більше 1 сантиметра.
  9. Застеліть форму для випічки пергаментним папером. Викладіть поверх паперу тісто і всю начинку.
  10. Зверху накрийте пиріг другим пластом і зробіть по центру отвір для виходу пари.
  11. Змастіть поверхню збитим в окремій мисці білком. Помістіть деко в розігріту до 200 градусів духовку.
  12. При такій температурі випікайте пиріг 10 хвилин, а потім збавте до 180 градусів і продовжуйте приготування ще 40 хвилин.
  13. Готовий пиріг дістаньте з духовки і дайте йому трохи охолонути. Розріжте його на шматочки і подавайте до столу разом з чаєм. Приємного апетиту!

Швидкий капусник

Якщо зовсім немає часу і бажання возитися з замішуванням тіста, спробуйте заливний капустяний пиріг на швидку руку. Це ідеальний варіант до вечері або коли на порозі з’явилися несподівані гості. Всі інгредієнти доступні і напевно знайдуться в холодильнику у кожної господині.

Склад:

  • заливний капустяний пиріг на швидку руку1 качан капусти середнього розміру;
  • 1 головка цибулі;
  • 3 ст. л. вершкового масла;
  • 2 ч. л. солі;
  • ¼ ч. л. чорного перцю;
  • 3 яйця, зварених круто;
  • 4 сирих яйця;
  • 1 скл. сметани;
  • ¼ скл. майонезу;
  • ½ ч. л. розпушувача;
  • 1 і ¼ склянки борошна.

Приготування:

  1. Почніть приготування з начинки. Для цього дрібно наріжте, розімніть руками і обсмажте капусту.
  2. Увімкніть духову шафу для нагріву на 200 градусів. Тим часом наріжте кубиками яйця, порубаєте дрібно цибулину.
  3. Змішайте всі інгредієнти у великій мисці і приступайте до замісу тіста.
  4. В окремій ємності збийте 3 яйця, додайте до них сметану і майонез.
  5. Додайте до яєчно-сметанної суміші борошно і вимісіть рідке тісто ложкою.
  6. Змастіть форму для випічки вершковим маслом і рівномірно розподіліть по дну половину тіста.
  7. Зверху викладіть всю начинку і залийте пиріг рештою тіста.
  8. Відправте форму в духовку приблизно на 45 хвилин або до отримання рівномірної золотистої скоринки.
  9. Дістаньте деко з духовки і дайте пирогу повністю охолонути.
  10. Потім наріжте на порційні шматочки і розкладіть по тарілках.
  11. Подавайте готовий пиріг разом зі сметанним соусом і чаєм. Приємного апетиту!

Пиріг за 40 хвилин

Можливо, ви не знаєте, що є навіть окремий рецепт капустяного пирога для ледачих. Ні для кого не секрет, що не всі жінки люблять возитися з тістом і дружити з випічкою. У одних тісто не підходить, іншим же просто не подобається бруднити свою кухню. Пропонуємо вашій увазі найпростіший і швидкий варіант капустяного пирога, який гідно оцінить кожна господиня.

швидкий варіант капустяного пирога

Склад:

  • половина качана капусти;
  • 3 яйця;
  • 3 ст. л. борошна грубого помелу;
  • 3 ст. л. вівсяних пластівців;
  • ½ скл. сметани;
  • 1 скл. сиру;
  • спеції – за смаком.

Приготування:

  1. Дрібно наріжте половинку качана капусти і гарненько розімніть руками.
  2. В окремому посуді розімніть сир виделкою, додайте сметану і спеції.
  3. Змішайте сир з борошном і вівсяними пластівцями, пропущеними через кавомолку. Збийте всі інгредієнти блендером.
  4. В окремій мисці збийте яйця до утворення на поверхні пінки і введіть їх в сирну масу.
  5. Змішайте рідке тісто разом з капустяною начинкою і перекладіть все в змащену вершковим маслом форму.
  6. Приберіть форму в заздалегідь розігріту до 170 градусів духовку.
  7. Через 40 хвилин дістаньте пиріг з духовки і повністю остудіть. Наріжте на порційні шматочки і подавайте до столу. Приємного апетиту!

Тепер вам нічого не заважає влаштовувати капустяні дні на власній кухні і балувати відмінною випічкою своїх рідних і близьких. Готуйте із задоволенням!