Ірис «Кіс-кіс» – 2 кілограми. Пам’ятайте інвентаризацію в їдальні з фільму «Королева бензоколонки»? Як Панас Петрович і буфетниця Рогнеда Карпівна захоплювалися смаком ірису! Сьогодні, на жаль, не можна на 100% бути впевненим у якості магазинних цукерок. Саме тому ми вирішили прочитати кулінарну лекцію і розповісти, як зробити іриски в домашніх умовах.

Іриски – вітчизняні ласощі родом з Франції

Спочатку хотілося б зробити невеликий відступ і поділитися з вами інформацією про те, звідки з’явилися іриски на наших столах. Вперше в нашій країні смак цих тягучих чудових ласощів став відомий в 1902 році. Маловідомий французький кондитер винайшов формулу приготування ідеального ірису. А назву придумав, дивлячись на оригінальну гарну квітку.

домашні ірискиОстаннім часом все більше господинь цікавляться, як зробити іриски вдома. Звичайно, такий десерт можна купити і в магазині. Але скажіть чесно: наскільки ви впевнені в якості покупних кондитерських виробів? Задумалися? Тоді швидше поспішіть записати рецепт і приготувати іриски зі сметани й цукру. До речі, саме ці компоненти вважаються класичним набором продуктів для приготування тягучих цукерок.

Щоб приготовані іриски не відрізнялися за смаком від магазинних цукерок, візьміть на замітку кілька хитрощів:

  • основу ласощів може становити цілісне, сухе, згущене і пряжене молоко;
  • вважаєте, що цукор – це отрута, сміливо замінюйте його медом, тим більше на солодкості десерту це не відіб’ється;
  • щоб цукерки кольору бурштину не прилипали до рук, посипте їх цукровою пудрою;
  • перевірити в’язкість цукерочок просто: крапельку карамелі влийте воду, і немов віск свічки, готовий ірис повинен моментально застигнути;
  • бачите, що маса, ніби цементний розчин, починає тверднути і густіти, активніше розмішуйте, а то ваші цукерки пригорять;
  • форму для застигання змащуємо маслом, можна також використовувати пергамент;
  • щоб цукерки не злиплися і зберегли первозданну форму, кожен шар розмежовуйте пергаментом.

Іриски-тягучки в домашніх умовах

Саме так ми в дитинстві називали ці цукерки, тому що іриски прилипають до зубів і піднебіння. Але ми не припиняємо їх їсти навіть під дулом карієсу. Чого тільки не видумали кондитери! Сучасні іриски вже до такої міри змінили, що й сліду не залишилося від класичних цукерок. Звичайно, можна додати кокосову стружку, шоколад, цитрусову цедру, мигдаль. Але справжній смак криється в спогадах, тому ми будемо готувати класичні іриски.

приготування ірисок вдомаСклад:

  • 0,3 л згущеного молока;
  • 100 г вершкового масла;
  • 0,1 л води;
  • 2 ст. л. просіяного борошна;
  • 0,2 кг сухого молока.

Приготування:

  1. Приготування ірисок починаємо з підготовки необхідних продуктів.
  2. Беремо глибоку жароміцну каструлю і викладаємо в неї вершкове масло.
  3. Ставимо каструлю на плиту і на мінімальному вогні розтоплюємо масло.
  4. Швидко розчиняємо в маслі просіяне борошно.
  5. Варимо масляну суміш, поки вона не почне вирувати.
  6. Не забуваємо постійно активно розмішувати масу, інакше ви не встигнете озирнутися, як ароматна суміш підгорить.
  7. Тепер додаємо згущене молоко.
  8. Краще вибирати якісний продукт, форма упаковки значення немає, головне – якість.
  9. На цьому етапі всю свою увагу концентруємо на вміст каструлі. Не відходимо від плити ні на крок протягом 10 хвилин.
  10. Варимо згущене молоко, перемішуємо, насолоджуємося грою фарб і купажем ароматів.
  11. Якщо ви можете займатися кількома справами, як Юлій Цезар, то в окремій мисці розведіть у воді сухе молоко.
  12. Акуратненько це молоко виливаємо в каструлю.
  13. Гарненько все перемішуємо.
  14. Якщо ви не справляєтеся звичайною лопаткою або ложкою, візьміть віночок. Міксер або блендер – це для зовсім лінивих господинь.
  15. Переведемо погляд на годинник – нам потрібно засікти 30 хвилин. Саме стільки ми будемо варити іриску.
  16. Візьмемо будь-який контейнер, звичайно ж, жароміцний, застелемо його пергаментом.
  17. Щоб іриски напевно не прилипли до паперу, наситимо його маслом.
  18. Перекладемо приготовану гарячу масу в контейнер. При необхідності розрівнюємо. Тільки не треба це робити руками, ви ж не факір.
  19. Щоб загальна маса стала хоч трохи схожою на цукерки, озброїмося лопаткою і зробимо лінії.
  20. Відправимо наші іриски в холодильну камеру на п’ять годин.
  21. Настав час дегустувати. Подаємо солодощі до столу і пригощаємо домочадців.

60 хвилин – і готово!

Зараз ми поділимося секретом, як зробити іриски-тягучки на топленому молоці. Саме така основа допоможе нам надати цукеркам ніжний і м’який смак. Мед наситить десерт кольором бурштину, а ваніль додасть вишуканий аромат.

іриски на топленому молоціСклад:

  • 0,2 л топленого молока;
  • 2 ст. л. меду;
  • 0,2 кг цукрового піску;
  • 30 г вершкового масла;
  • ваніль.

Приготування:

  1. Давайте без прелюдій і довгих вступів відразу приступимо до справи. Беремо сотейник і викладаємо в нього всі інгредієнти за списком.
  2. На цьому етапі маса виглядає непривабливо і зовсім не віриться, що через півгодини це будуть вишукані цукерки.
  3. Все добре перемішали. Якщо важко впоратися вручну, візьміть міксер.
  4. Відправляємо сотейник на плиту і на помірному вогні варимо іриску.
  5. Приблизно 30 хвилин у вас забере ця стадія приготування.
  6. Маленька хитрість: надати апетитну форму цукеркам допоможуть звичайні формочки для льоду.
  7. Постарайтеся кожну клітинку ретельно змастити рафінованою олією.
  8. Отже, іриска вже зварилася, і ми акуратно розкладаємо її в комірки, щоб не обпектися.
  9. Трохи охолоджуємо і відправляємо рівно на 30 хвилин в морозильну камеру.
  10. За цей час ми можемо заварити ароматний чай або каву.
  11. Ось і все: кличте швидше домочадців до столу.

Ви дізналися кілька простих популярних рецептів приготування домашніх ірисок. Тепер такі солодощі можуть бути на вашому столі щодня. Ось тільки пам’ятайте, що надмірне вживання солодкого, як це не сумно, все-таки згубно впливає на здоров’я наших зубів. Приємного апетиту!