Все більше людей відмовляються від вживання ліків, віддаючи перевагу народним рецептам. Природа подарувала людині величезну кількість різних рослин, які допомагають у лікуванні захворювань. Сьогодні увагу заслужили корисні властивості ірги. Ягоди цієї рослини чимось схожі на чорну смородину.

Знайти рослину можна в дикій природі, також рослину можна виростити на своїй присадибній ділянці. Є багато різних видів, які відрізняються зовнішнім виглядом, а також смаком плодів.

Щоб мати можливість насолоджуватися смаком і користю ірги, її можна заготовлювати про запас. До того ж навіть після термічної обробки, в ягодах зберігається велика кількість вітамінів і мінералів.

Користь і шкода ірги

Що цікаво, в народній медицині використовуються всі частини рослини: квіти, ягоди, листочки, кора і коріння.

Давайте детальніше розберемося у властивостях цієї диво-ягоди:

  • Завдяки великій кількості вітамінів, її корисно вживати при авітамінозі, а також для збільшення захисних функцій організму;
  • Враховуючи достаток рутина, ірга знижує ризик виникнення атеросклерозу, інфаркту та інших захворювань серцево-судинної системи. Відбувається це завдяки зміцненню судин і збільшенню їх еластичності;
  • Можуть похвалитися плоди і величезною кількістю каротину – сильний антиоксидант, який запобігає виникненню онкологічних захворювань. До того ж усім відомо, що каротин, важливий для зору;
  • Сік з ягід ірги допомагає при ангіні, а також його використовують для зовнішнього застосування, щоб позбавитися від різних ран і пошкоджень. Ще він має здатність знижувати рівень холестерину в крові;
  • Ще плоди діють на організм, як в’яжучий і протизапальний засіб. Враховуючи це, вони допомагають при проблемах з шлунково-кишковим трактом. Позитивно позначаються вони на діяльності нервової системи, а особливо ефективні при безсонні;
  • Настій, приготований з квітів рослини, допомагає нормалізувати тиск при гіпертонії, а також він рекомендується до вживання при наявності проблем з серцем і судинами;
  • Містить ягода пектини, які діють як сорбент і очищають організм від токсинів і різних продуктів розпаду. Виводять вони і «поганий» холестерин.

Важливо пам’ятати, що ірга може не тільки допомогти в лікуванні, а й нашкодити організму. Як і будь-який інший продукт, вона може викликати алергічні реакції. Відмовитися від ягід варто при зниженому тиску.

Рецепти народної медицини

Існує багато варіантів, які будуть служити прекрасним доповненням до основного лікування. Листя найкраще заготовити в травні, а кору зібрати восени.

Розглянемо кілька варіантів, якими може користуватися кожен, за винятком людей з протипоказаннями:

  • Щоб приготувати вітамінний чай, залийте 1 ст. ложку ягід 1 ст. окропу і залишіть настоюватися протягом півгодини. Отриманий настій можна пити при авітамінозі і при розладі шлунка;
  • З сухих ягід можна приготувати і інший напій. Залийте 2 ст. ложки плодів холодною водою і залиште настоюватися протягом 8 год. Після доведіть до кипіння і залиште настоюватися на 2 год. Пити такий настій потрібно за півгодини до їжі 2 рази на день по 1/3 ст. Напій допоможе впоратися з проблемами шлунково-кишкового тракту, зміцнить імунітет і поліпшить зір;
  • Відвар з квітів рекомендується вживати при серцевій недостатності, а також для зниження тиску. Візьміть жменю пелюсток, залийте їх окропом і залишіть настоюватися протягом 2-х годин. По завершенні часу процідіть і пийте по 2 ст. ложки перед їжею;
  • Щоб зробити відвар з кори необхідно залити 1 ч. ложку 1 ст. окропу. Настій поставте на вогонь і кип’ятіть на мінімальному вогні протягом 20 хв. Такий напій допомагає при діареї і при інших проблемах зі шлунком;
  • Можна зробити відвар з листочків рослини, що дозволить отримати відмінний засіб для боротьби з безсонням і стресом. Візьміть кілька листочків і заваріть подібно до звичайного чаю і залиште настоюватися протягом 15 хв. Такий чай можна пити з медом.

Рецепти з іргою

Оскільки зберігати свіжі ягоди круглий рік неможливо, є кілька способів, які дозволяють вирішити це питання. Приміром, їх можна засушити. Для цього розкладіть плоди на деко і відправте в духовку на кілька годин.

Температура повинна бути невеликою, а також рекомендується відкрити дверцята духовки. Ще плоди можна заморозити. Важливо, щоб вони були сухими. Розкладіть їх на деко в один шар і відправте в морозилку на кілька годин, а після складіть у пакет.

Варто також сказати, що з свіжозібраних плодів добути сік дуже складно, але якщо залишити їх на тиждень, складеними в шари висотою близько 5 см, то можна буде отримати близько 70% соку. Крім цього, існує велика кількість рецептів заготівлі ірги на зиму, зараз ми про них і поговоримо.

Морс

Інгредієнти:

  • Ірга – 1 ст.;
  • Цукор – 0,5 склянки;
  • Вода – 1 л

Приготування. Спочатку видавіть сік з ягід, для цього використовуйте будь-який зручний спосіб. Додайте до нього невелику кількість води і прокип’ятіть. Потім процідіть відвар, з’єднайте з цукром і додайте решту води. Отриманий морс необхідно настоювати протягом дня. Напій чудово втамовує спрагу. Зберігати його потрібно в холодильнику.

Рецепт вина

Інгредієнти:

  • Ірга – 2,5 кг;
  • Цукор – 1 кг;
  • Вода – 2 л

Приготування. Важливо брати стиглі і немиті ягоди, щоб активувати процес бродіння. Почніть з сиропу. Для цього воду, поставте на вогонь, і як вона закипить, додайте цукор постійно помішуючи. Варіть протягом 15 хв. на мінімальному вогні. Потім, відіжміть 1 л соку і з’єднайте його з сиропом – це буде сусло. Щоб викликати бродіння, отриманий склад перекладіть в скляну пляшку.

Закрийте отвір пластиліном, залишивши дірку для трубки. Один кінець не повинен торкатися рідини, а інший кінець опустіть у склянку з водою. Це допоможе запобігти потраплянню повітря. Бутель відправте в тепле місце на 3 тижні. Про те, що бродіння закінчилося, буде свідчити освітлення рідини.

Після закінчення часу процідіть рідину і перелийте в пляшки, які необхідно закрити. Відстоюйте вино протягом 4-х міс. Існують і інші рецепти вина з ірги, в яких можуть бути використані додаткові інгредієнти. До речі, ви можете замінити пластилін і трубку медичною рукавичкою.

Якщо бродіння через 5 днів не почалося, то додайте в напій закваску. Для цього з’єднайте 2 ст. ягід, розім’ятих з 200 г цукру і 1 ст. води, і залиште все настоюватися протягом 5-ти днів.

Компот з ірги

Інгредієнти:

  • Ірга – 1,3 частина 3-х л банки;
  • Цукор – 1,5 ст.;
  • Вода.

Приготування. Іргу необхідно перебрати, ретельно помити і перекласти в банку. Туди ж залити окроп, щоб він покрив ягоди. Накрити банку кришкою і залишити до охолодження. Після цього перелити воду з банки в каструлю і додати ще рідини, щоб в результаті її вистачило до горла банки.

Доведіть рідину до кипіння. У банку насипте цукор, а зверху залийте окропом до горлечка. Залишилося лише закатати, і компот на зиму готовий.

Мармелад з ірги

Інгредієнти:

  • Пюре ірги – 1 кг;
  • Цукор – 0,5 кг;
  • Вода – 1 ст.;
  • Желатин – 25 р.

Приготування. Щоб приготувати пюре необхідно ягоди бланшувати в окропі і протерти через сито. З’єднайте його з цукром і желатином, який необхідно попередньо розвести у воді. Все ретельно змішати і варити на мінімальному вогні протягом 15 хв.

Якщо ви хочете зберігати мармелад, то розділіть його по банкам. Рецепт можна урізноманітнити, додавши в нього інші інгредієнти, наприклад, цедру лимона для пікантності.

Варення з ірги

Інгредієнти:

  • Пюре ірги – 1 кг;
  • Цукор – 200 г

Приготування. Ягоди потрібно ретельно помити, з’єднати з цукром і залишити на деякий час, поки сік, який виділився, не закриє плоди. Після цього поставте ємність на мінімальний вогонь і кип’ятіть протягом 5-ти хв. постійно помішуючи. Залиште остигати і знову закип’ятіть на 5 хв. Повторіть процес ще раз. Залишилося тільки розподілити по банкам.

Збираємо, готуємо і насолоджуємося

Як ви бачите в невеликих ягідках, та й в усій рослині, міститься величезна кількість корисних речовин, які важливі для кожної людини.

Вживайте їх при лікуванні, а також в якості профілактики. Тепер ви знаєте, як правильно заготовити іргу, щоб мати можливість у будь-який час не тільки насолодитися її смаком, а й поповнити вітамінний баланс.