Сучасна людина робить все, щоб спростити собі життя. Навіть приготування їжі в наш час вийшло на абсолютно новий рівень. Тепер можна варити, смажити, тушкувати, випікати не тільки на звичайних газових і електричних, але і на індукційних плитах.

Індукційна плита: переваги і недолікиІндукційні електричні плити – це наступний крок в розвитку кухонної техніки.

Вони з’явилися недавно і спочатку не мали успіху у більшості споживачів, зате ресторатори оцінили працю розробників по достоїнству. На кухнях ресторанів, де на плитах доводиться працювати цілий день, індукційна поверхня проявила себе найкращим чином, вона виявилася дуже зручною, функціональною та економічною.

Але хіба справедливо, що користуватися таким чудовим інструментом для приготування їжі, могли б тільки шеф-кухарі ресторанів, настала пора спрощувати життя і непрофесійних кулінарів!

Принцип роботи індукційної плити

Перш ніж розписувати гідності і недоліки, варто дізнатися принцип роботи індукційної плити. У ній використовується енергія магнітного поля. Конфорка сама не нагрівається, вона передає тепло безпосередньо дну посуду.

Це відбувається завдяки високочастотному електричному струму і мідній котушці. Таким чином, їжа нагрівається від каструлі або сковороди, в той час як конфорка по краях залишається холодною.

Готувати на індукційній панелі можна тільки в посуді з феромагнітними властивостями, тобто дно каструлі або сковороди повинно бути виконано з чавуну, нержавіючої сталі, а ось алюміній, жаростійке скло і мідь не підходять для неї.

Ще однією цікавою особливістю індукційних панелей є те, що без посуду вона не включається. Необхідно, щоб каструля або сковорода займали хоча б 70% поверхні конфорки для початку нагрівання.

Крім того, майже у всіх моделях сучасних индукційних плит є режим Booster. Завдяки йому потужність з однієї конфорки може перекидатися на іншу при необхідності, наприклад, для того, щоб швидко закип’ятити воду.

Переваги

гідностіПлюсів і мінусів у індукційних плит багато, однак, переваги, мабуть, переважують недоліки. Серед достоїнств найважливішими можуть вважатися наступні:

  • завдяки тому, що етап нагріву конфорки відсутній і тепло передається безпосередньо дну посуду, індукційна плита витрачає менше електроенергії, що позначається і на фінансах;
  • вона нагрівається швидше навіть, ніж газовий пальник;
  • вона більш безпечна у використанні, краї конфорки не нагріваються, тому опіки неможливі, після зняття посуду, панель тепла, а не гаряча;
  • з-за того, що нагрівається тільки посуд, немає виділення зайвого тепла, отже, в кухні не так жарко, як коли працює електрична або газова плита;
  • догляд за нею дуже простий і не забирає багато часу: після зняття посуду її можна протерти вологою серветкою вже через 5-6 хвилин, а завдяки тому, що поверхня плити дуже гладка, забруднення на ній майже не скупчуються;
  • якщо на конфорку впаде їжа, дим не утворюється, оскільки її краї холодні;
  • є багато режимів роботи і широкий діапазон потужності, завдяки чому, наприклад, можна дуже швидко кип’ятити воду або повільно тушкувати овочі;
  • на такій плиті можна встановити температуру з точністю до градуса, при цьому змінюється вона миттєво;
  • панель включається тільки якщо на ній стоїть посуд діаметром більше 12 см і завантажений продуктами. Якщо діаметр предмета менше потрібного, плита не включиться, отже, залишена випадково виделка або ложка не розжариться.

Також у продажу є настільні індукційні плити, перевагою яких є компактний розмір. Їй легше знайти місце в будинку, вона легко транспортується і добре виглядає в кухні. Настільна панель – відмінний варіант для дачі.

Недоліки

недоліки індукційних плитПлюсів у індукційних плит безліч, але мінуси теж є:

  • такі плити виготовляються з склокераміки, тому вони відносно тендітні, варто бути дуже обережними при монтажі, щоб не з’явилися тріщини;
  • не рекомендується ставити індукційні плити поблизу холодильників, посудомийних машин та іншої техніки з металу, оскільки електромагнітне випромінювання може викликати перебої в роботі цих пристроїв;
  • посуд для індукційних плит потрібен особливий, який володіє феромагнітними властивостями. Перевірити чи підходить каструля можна дуже просто, треба піднести до її дна магніт, якщо він приклеїться, каструлька підходить, якщо ні, то каструля не буде нагріватися;
  • при роботі індукційна плитка видає шум і гудіння, для деяких користувачів це стає проблемою;
  • вартість таких плит поки перевищує вартість звичайних поверхонь, хоча на ринку останнім часом з’являються бюджетні моделі.

Існує ще один недоведений недолік, якого побоюються багато-які споживачі. Деякі люди вважають, що електромагнітне випромінювання може зашкодити здоров’ю, проте це не так. Воно настільки мале, що абсолютно безпечне.

До того ж, комп’ютери, мобільні телефони і ноутбуки теж мають випромінювання, але сучасні люди не перестають ними користуватися, так чому вони побоюються індукційних плит? Єдиним протипоказанням для придбання такої панелі може стати наявність кардіостимулятора, оскільки в його роботі можуть виникнути перебої.

За великим рахунком плюси індукційних плит переважують мінуси, вони зручні, економічні, безпечні і функціональні. Але при прийнятті рішення про купівлю приладу не варто забувати про мінуси. Вдалого вам вибору!