Якщо ви роздумуєте над тим, чим би таким смачненьким побалувати себе і свою сім’ю, спробуйте зварити суп з ковбасою. Так-так, саме з нею, рідною. Як виявилося, копчена і напівкопчена ковбаса за смаком добре гармонує з бобовими, а також сиром. Цей досить незвичайний продукт для перших страв відкриває широке поле для кулінарної діяльності і всякого роду експериментів.

гороховий суп з копченою ковбасоюМи пропонуємо спробувати з такої страви, як гороховий або квасолевий суп з копченою ковбасою. І хоча визнаємо, це не суперкорисне і дієтичне блюдо, зате смачне. Пальчики оближеш. Крім того, горох – це джерело рослинного білка і інших поживних речовин.

Ну і до всього такий суп виходить дуже наваристим і ситним. А щоб повністю нейтралізувати ковбасу, покладемо в блюдо ароматні трави, овочі – броколі, перець, капусту і спеції. І звичайно ж, вибирайте продукти тільки високої якості.

Рецепт горохового супу з копченою ковбасою

Приготуємо інгредієнти. В цей раз знадобиться багато продуктів, тому вирушаючи на базар, краще складіть список.

Отже, треба купити:

  • горох – 1,5 склянки;
  • ковбасні вироби – 400 г;
  • одну морквину;
  • дві цибулини;
  • болгарський кольоровий перець – 2 штуки;
  • 200 грам брокколі або цвітної капусти;
  • перець вогник;
  • різні спеції, сухі трави, лавровий лист;
  • свіжу зелень;
  • томатну пасту;
  • дві часточки часнику;
  • соняшникову олію або свиняче сало.

Приготування

Перш ніж приступати до приготування страв з гороху, спочатку рекомендується його замочити в холодній воді. Краще всього це зробити ввечері, щоб горох встиг добре розбухнути. Тоді варити його доведеться недовго.

Після горох промивається, заливається водою – 2,5 літра і ставиться на вогонь. Коли вода закипить, тримаємо каструлю на вогні ще три хвилини, а потім всю воду зливаємо, замінюючи її холодною водою. Знову доводимо до кипіння.

Додаємо лавровий лист, чорний перець горошком, гвоздику, цибулину. Варимо до того моменту, коли бобові розваряться і перетворяться на кашу. За п’ять хвилин до того як знімати каструлю, додамо брокколі, розібрану на суцвіття. Можна варити це блюдо не на воді, а на курячому бульйоні.

На соняшниковій олії чи салі приготуйте зажарку. Спочатку обсмажується цибуля, потім до неї додається морквина. Все разом томиться п’ять хвилин, потім можна додати спеції, порізану на дрібні брусочки ковбасу і болгарський перець. Все тушкується на невеликому вогні 12 хвилин. Перед тим як заправку зняти з вогню, приправити її дрібно порізаним часником і червоним перцем, ложкою томату.

З горохового пюре видаляємо розварену цибулину, лаврушку, гвоздику і горошини чорного перцю. Потім додаємо зажарку і все перемішуємо. Подається суп з гороху і з копченою ковбасою в глибоких тарілках. Приправляється дрібно посіченою зеленню і сухариками. За таким же рецептом можна приготувати квасолевий суп з копченою ковбасою.

Сирний суп з копченою ковбасою

сирний суп з ковбасоюЩе один не менш смачний супчик. У нього можна покласти будь-яку ковбасу від сирокопченої до напівкопченої.

Крім 150 грам ковбасних виробів вам ще знадобиться:

  • картопля – 3 шт.;
  • морква або цибуля – 1 шт.;
  • плавлений сирок – 200 грам;
  • сіль, перець, рубана свіжа зелень.

Приготування

Дуже простий рецепт, який не забере у вас багато часу. Спочатку візьміть картоплю, поріжте її кубиками і відваріть в 3 літрах підсоленої води.

Поки картопля вариться, ковбасні вироби нарізають соломкою або кубиками, і разом з цибулею та морквою на вибір, обсмажується на соняшниковій олії або вершковому маслі. По мірі готовності картоплі, додаємо в бульйон зажарку і порізаний кубиками плавлений сирок. Солимо, перчимо, залишаємо кипіти, поки сирок не розплавиться.

Як тільки сирок розплавився, суп готовий і його можна розливати по тарілках. Не забудьте прикрасити зеленню. Найбільш смачним цей суп виходить з сирокопченої ковбаси.

Рецепт супу солянки з копченою ковбасою

Солянка — один з видів супів. Вариться на різних бульйонах. Головна особливість страви в різноманітті інгредієнтів і обов’язковому застосуванні солоних огірків. Це різноманіття навіть породило такий вислів, як «збірна солянка».

У класичному рецепті в супі присутні чотири види м’ясних виробів.

Тому вирушаючи на ринок, знову напишемо список продуктів:

  • 200 грам ковбаси;
  • середньої величини солоний огірочок;
  • маслини;
  • 300 грам яловичини;
  • 200 грам копченого м’яса;
  • зелень;
  • дві цибулини;
  • 4 столові ложки томату;
  • 5 сосисок або 200 грам варенки;
  • лимон.

Приготування

Відварюємо яловичину. Бульйон нам також знадобиться. Беріть стільки води, щоб вийшло 2 літри бульйону.

Зварене м’ясо виймаємо з каструлі, остуджуємо і ріжемо кубиками. Такими ж кубиками ріжемо все інше м’ясо і ковбасу. Ріжемо солоний огірок, маслини. Все, крім копченостей, кладемо в бульйон і варимо близько п’ятнадцяти хвилин.

Поки суп вариться, не будемо втрачати час, і зробимо зажарку. На олії підсмажуємо до золотистого кольору цибулю, додаємо до неї борошно, обсмажуємо все разом. Після кладемо томат, все перчимо, солимо.

солянка з копченою ковбасоюКоли піджарка готова додамо її в бульйон, пробуємо на сіль, якщо треба досолюємо. Свіжу зелень подрібнюємо і додаємо її в каструлю, кип’ятимо близько п’яти хвилин і знімаємо з вогню.

Суп готовий до подачі. Не забудьте прикрасити тарілку скибочками лимона, маслинами, можна покласти трохи сметанки.

Безсумнівно, супи з копченою і напівкопченою ковбасою сподобаються всім домочадцям. Так як у них виходить насичений і ароматний смак. Але якщо в родині присутні маленькі діти або люди, які сидять на дієті, то страву можна полегшити тим, що замість копченої ковбаси взяти варену вищої якості. Зажарку також можна не засмажувати сильно, а протушкувати з водичкою.

Ну і звичайно, вибирайте томатну пасту без консервантів, місцевого виробництва. Приємного апетиту і будьте здорові!