Незважаючи на досить «худий» склад, пісні голубці дуже поживні і смачні, особливо якщо їх готувати згідно перевірених рецептів. Буває й таке, що гості, які не знайомі з технологією приготування страви, навіть не підозрюють про відсутність м’яса в ній.

Головна відмінність цього варіанту голубців від класичного «м’ясного» полягає тільки в наборі інгредієнтів, а подальша технологія приготування така ж. Страву можна  запікати в духовці, томити на сковороді, варити в мультиварці або в простій каструлі. Начинку можна загорнути в листя савойської, пекінської або звичайної капусти. Ну а в якості підливи виступає грибний або томатний соус.

Овочева версія

Пісні голубці з рисовою крупою і овочами — відмінний варіант комплексної другої страви. Трохи попоравшись, ви отримуєте і гарнір, і овочеву закуску.

Отже, для приготування голубців з овочами і рисовою кашею потрібні такі продукти:

  • голубці з рисом і овочамикачан капусти;
  • склянка рису;
  • пара морквин;
  • цибулина;
  • перець, лаврове листя, сіль;
  • пісне масло;
  • 0,5 ст. томатного соку або 2 ст. л. томатної пасти;
  • свіжа зелень.

Спосіб приготування:

  1. Рис заливається водою у співвідношенні 1 до 2. Відварюємо його  до напівготовності;
  2. Овочі ріжуться, і смажаться на рослинній олії до того моменту, поки вони  не стануть золотисто-оранжевими;
  3. В кашу додаємо половину смажених овочів, сіль і перець;
  4. Потім слід зварити капусту не до повної м’якості, а так, щоб листя добре скручувалося, але не рвалося. Зазвичай достатньо варити її 5 хв після закипання;
  5. Перед тим як положити начинку, обріжте тверді прожилки з листя;
  6. Після цього можете загортати кашу з овочами в листя, і складати голубці у каструлю, на дно якої налийте трохи води;
  7. Каструля ставиться на малий вогонь, і в ній страва томиться до повного розм’якшення капустяного листя;
  8. В цей час можете підготувати підливку. Для неї необхідно протушити томатний сік і решту підсмажених овочів;
  9. У каструлю з майже готовими голубцями виливається соус, додається лавровий лист і різана свіжа зелень.

Голубці з картоплею

Пісні голубці можна зробити навіть з картоплею, для цього потрібні такі інгредієнти:

  • 10 листів капусти;
  • 4 картоплини;
  • три цибулинки і 2 морквини;
  • лаврове листя, сіль, перець, свіжа зелень;
  • пісне масло;
  • 2 зубці часнику.

Спосіб приготування:

  1. картопляні голубціКапуста пропарюється, з листів зрізаються тверді прожилки.
  2. Ді картоплини відварюються, а інші дві – просто натираються сирими.
  3. Овочі смажаться, а варена картопля розминається в пюре.
  4. Після цього два види картоплі змішуються з половиною смажених овочів, соляться, перчаться, і загортаються в заздалегідь підготовлені листи капусти.
  5. Голубці складаються в каструлю, туди ж наливається трохи кип’яченої води і додаємо залишок смажених овочів і лаврове листя.
  6. Страва має томитися на малому вогні 15 хв, після чого її подають із зеленню і нарізаним часником.

Голубці для лінивих і дуже зайнятих

Якщо немає  часу на приготування ситної і  дієтичної страви, запропонуйте своїм рідним пісні ліниві голубці, для приготування яких потрібні такі інгредієнти:

  • 2 ст. гречки;
  • качан капусти;
  • 4 ст. води;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • цибулина;
  • 4 зубці часнику;
  • 2 ст. л. маргарину;
  • 650 мл томатного соусу;
  • по ложці паприки, меленого чорного перцю і солі.

Спосіб приготування:

  1. дієтичні голубціКаша вариться у підсоленій воді.
  2. На сковорідці розтоплюється маргарин і в ньому смажаться часник з цибулею.
  3. Гречка змішується з засмажкою, солиться, перчиться і посипається паприкою.
  4. З качана капусти вирізається серединка, а сам він розділяється на листки. Кожен листок ріжеться на смужки.
  5. Форма для запікання змащується олією, на дно кладеться шар капустяних смужок, а зверху частина начинки, і так чергується до закінчення інгредієнтів.
  6. Все заливається соусом, і запікається протягом двох годин при температурі 220 градусів.

«Грибне» задоволення

Пісні голубці, які ми пропонуємо зробити з рисом і грибами подаються  з томатним соусом з магазину, або томатною підливою власного приготування.

Для приготування цієї ароматної і смачної страви вам потрібно:

  • півсклянки сухого рису;
  • 300 г печериць;
  • качан капусти;
  • одна морквина;
  • 2 цибулини;
  • 3 ст. л. олії;
  • спеції та сіль – за смаком;
  • 0,5 ст води і півбанки консервованих помідор.

Технологія приготування голубців з грибами така:

  1. голубці з грибамиВід качана потрібно відокремити найбільш великі листочки, і тільки їх проварити в підсоленій воді;
  2. На рослинній олії спочатку смажать цибулю, потім крупно натерту моркву і порізані кубиками гриби;
  3. Засмажка солиться, перчиться і посипається коріандром;
  4. Рис вариться в підсоленій воді до напівготовності;
  5. Потім рис слід змішати з засмажкою, і простежити, щоб суміш вийшла трохи пересоленою;
  6. Скручуємо  голубці, складаємо їх в каструлю, заливаємо водою, змішаною з томатним соком, і доводимо до кипіння на малому вогні. Потім каструлю ставимо в духовку, і там страва томиться ще півгодини при температурі 200 градусів.

Ми більш ніж впевнені, що запропоновані нами пісні страви, порадують смаком, подарують тривале відчуття ситості, і не дозволять порушити правила Великого Посту.