Фрикадельки – цікава страва. Отже, якщо уважно вивчити рецепт, то ви переконаєтеся, що за технологією приготування фрикадельки нічим не відрізняються від тефтельок. Виняток – розмір цих м’ясних кульок. Найчастіше таким продуктом доповнюють супи, ми ж навчимося готувати м’ясну страву до гарніру – фрикадельки з фаршу. Рецепти читайте в нашій статті.

Секрети кулінарної майстерності

Кожна господиня щодня стикається з проблемою: що ж приготувати своїм домочадцям на обід або вечерю. Якщо кулінарна фантазія вас покинула або джерело натхнення вичерпалося, спробуйте здивувати близьких зовсім простою, але в той же час вишуканою стравою. Мова йде про фрикадельки з курячого фаршу. Рецепт їх дуже простий, і зараз ви в цьому переконаєтеся.

фрикадельки з фаршуДеякі жінки дивуються, оскільки не бачать ніякої відмінності між тюфтельками і фрикадельками. Дійсно, відмінностей практично немає, але нам не під силу зрозуміти шведських кулінарів. Саме Швеція вважається прабатьком тефтельок і фрикадельок. Якщо ви хочете стати майстром з приготування м’ясних кульок, розмір яких не перевищує волоський горіх, вам будуть корисні такі поради:

  • Фрикадельки готуються з будь-яких сортів м’яса – свинини, яловичини, птиці і навіть рибного філе.
  • Готуйте фарш самостійно, але якщо у вас недостатньо часу, тоді використовуйте напівфабрикатний продукт.
  • Сама по собі м’ясна основа буде сухуватою, а щоб надати їй соковитості, додаємо свіжу або пасеровану цибулю.
  • До речі, обсмажувати ріпчасту цибулю краще на вершковому маслі. Тоді вона набуде вишуканого і м’якого смаку.
  • Для надання фаршу потрібної консистенції можна додати панірувальні сухарі, яйця, відварений рис або вимочений в молоці зачерствілий хліб різних сортів.
  • За смаком додаємо приправи і прянощі. Обов’язкові інгредієнти – перцева суміш і сіль.
  • Готуєте фрикадельки до гарніру? Тоді додайте підливу. Сметанний або томатний соус – це саме те, що вам потрібно.
  • Сирі фрикадельки можна зберігати в морозильній камері і використовувати для приготування супів.
  • Якщо ви додаєте рис, то його потрібно попередньо відварити до готовності або запарити окропом.
  • Коли використовуєте запарений рис, обсмажені фрикадельки обов’язково потрібно тушкувати протягом 15-20 хвилин.
  • У фарш можна додавати часникові зубчики і пасеровану моркву.
  • Якщо ви готуєте томатний соус, використовуйте свіжі помідори або якісну пасту. Для вершкового соусу нам знадобиться свіжа сметана або жирні вершки.
  • Фрикадельки можна випікати в духовій шафі, обсмажувати на сковороді або тушкувати в жароміцному посуді. Також їх можна приготувати в мультиварці.
  • Фрикадельки стануть відмінним доповненням до будь-якого гарніру – овочевого, злакового, а ще до макаронних виробів.

Мініатюрні м’ясні кульки: ювелірна робота кулінара

Як вже говорилося, фрикадельки за розміром повинні нагадувати горіх. Якщо ви будете ліпити великі фрикадельки, то у вас вийдуть тефтелі або котлети. Мініатюрні м’ясні кульки стануть не тільки відмінним доповненням, але і прикрасою будь-якого гарніру. Ми пропонуємо вам простий і майже класичний рецепт фрикадельок з фаршу з підливою, який користується популярністю у багатьох господинь.

Склад:

фрикадельки з фаршу з підливою

  • 0,7 кг м’ясного фаршу;
  • 1 цибулина;
  • 200 г сухарів для панірування;
  • 100 мл молока;
  • 2 яйця;
  • по 1 ч. л. перцевої суміші і солі;
  • вершкове масло – на смак;
  • 0,5 л м’ясного бульйону;
  • 3 ст. л. просіяного борошна;
  • 3 ст. л. жирної сметани.

Приготування:

  1. Поки у нас розморожується м’ясне філе, займемося цибулею. Очищаємо її від лушпиння і дрібно рубаємо. Можна використовувати блендер або кухонний комбайн.
  2. На сковороді розтоплюємо вершкове масло і відправляємо туди цибулю.
  3. Пасеруємо цибулю до повної готовності.
  4. М’ясо подрібнюємо до консистенції фаршу і викладаємо в глибоку піалу.
  5. Вбиваємо яйця, вливаємо молоко, додаємо перцевую суміш, сіль і сухарі для панірування.
  6. Потім викладаємо обсмажену цибулю і все ретельно вимішуємо.
  7. Фарш для фрикадельок повинен придбати однорідну консистенцію.
  8. Тепер ліпимо фрикадельки. Можна руки змочити водою або змастити рафінованою олією.
  9. Відправляємо фрикадельки в сковороду і обсмажуємо на вершковому маслі рівномірно з обох сторін.
  10. Беремо жаростійкий глибокий посуд і викладаємо в нього обсмажені фрикадельки.
  11. Тепер в сковороду додаємо ще трохи розм’якшеного вершкового масла і висипаємо просіяне борошно.
  12. Злегка обсмажуємо і добре розмішуємо, щоб не утворювалися грудки.
  13. Тонким струменем вливаємо в сковороду гарячий м’ясний бульйон. Продовжуємо тушкувати підливу на помірному вогні.
  14. Як тільки соус закипить, виливаємо його в посуд з фрикадельками.
  15. На помірному вогні тушкуємо фрикадельки приблизно 15 хвилин.
  16. В кінці приправляємо страву сметаною і добре перемішуємо.
  17. Тепер можемо подавати фрикадельки до столу з улюбленим гарніром.

Влаштуємо сімейну вечерю: побалуємо домочадців апетитними фрикадельками

У кожної господині напевно в кулінарній скарбничці є свій рецепт фрикадельок з фаршу з рисом. За технологією приготування та рецептурою вони повністю ідентичні тефтелькам. Якщо ви хочете заготовити ці м’ясні кульки взапас, то не додавайте у фарш пасеровані овочі.

фрикадельки з фаршу з рисом

Склад:

  • 0,7 кг фаршу;
  • 1 цибулина;
  • 1 скл. відвареного рису;
  • 1 морква;
  • 2 яйця;
  • приправи, прянощі і соняшникова рафінована олія – за смаком.

Приготування:

  1. Починаємо з підготовки необхідних продуктів. М’ясо подрібнюємо до консистенції фаршу.
  2. Рис відварюємо до напівготовності.
  3. Викладаємо фарш в піалу. Якщо використовуєте філе курки, додайте у фарш вершкове розм’якшене масло.
  4. Подрібнюємо цибулину кубиками, а моркву – на тертці стружкою.
  5. Відправляємо овочі на сковороду і пасеруємо до повної готовності. Частину овочів викладаємо в піалу з фаршем.
  6. Відварений рис викладаємо в друшляк, промиваємо і чекаємо, поки повністю стече рідина.
  7. Всі компоненти змішуємо з фаршем, приправляємо його за смаком прянощами і спеціями.
  8. Ліпимо фрикадельки і злегка обсмажуємо їх на сковороді.
  9. Викладаємо фрикадельки в глибоку каструлю, додаємо решту пасерованих овочів і заливаємо все відфільтрованою водою. Можна використовувати бульйон.
  10. Протягом півгодини тушкуємо фрикадельки на помірному вогні в закритому посуді.

Чим відрізняються фрикадельки від тюфтельок, до теперішнього часу невідомо навіть іменитим кулінарам. Але всі точно знають, що ці страви не можна ототожнювати. Хочете урізноманітнити звичне меню? Приготуйте фрикадельки. А соус додасть м’ясу вишуканий смак і незвичайний аромат. Приємного апетиту!