Що не кажи, а ковбаса – дуже зручний винахід людства. Поснідати, швидко перекусити, «заморити черв’ячка» під вечір — який ще продукт впорається з цими завданнями так само ефективно. Тим, хто не хоче купувати її в магазині, розповімо, як приготувати домашню ковбасу в кишках на власній кухні.

Домашня ковбаса з свинини в кишках

Інгредієнти:

  • М’ясо свинини з жировим прошарком – 1 кг;
  • кишки для ковбаси;
  • коньяк – 50 мл;
  • сіль, часник і спеції – за смаком.

У випадку, якщо м’ясо свинини не має жирового прошарку, то додайте до інгредієнтів близько 200 гр. сала, інакше ковбаса вийде сухою.

Етапи приготування:

  1. Свинину і сало потрібно дрібно нарізати (шматочками близько 1 см), додати спеції і часник, залити коньяком. Ретельно перемішати і прибрати в холодильник мінімум на 12 годин.
  2. Кишку потрібно туго перев’язати з одного кінця суворою ниткою і начинити фаршем, який вже настоявся. Зручніше це робити за допомогою спеціальної насадки на м’ясорубку, але якщо її немає, то можна скористатися звичайною ложкою. Головне – не начиняйте кишку дуже туго, інакше вона може лопнути при варінні. Якщо ви хочете отримати кілька невеликих ковбасок, то перев’язуйте суворою ниткою кишку на рівних проміжках по мірі наповнення.
  3. Міцно зав’яжіть відкритий край, після чого зубочисткою зробіть в ковбасі кілька проколів. Це потрібно для того, щоб при термічній обробці кишка не лопнула.
  4. Звертаємо ковбасу кільцем, опускаємо в каструлю з киплячою водою і варимо 10 хвилин з моменту закипання.
  5. У форму для запікання налийте олії, покладіть туди ковбасу і запікайте в духовці 50-60 хвилин при температурі 220 градусів до золотисто-коричневої скоринки.

Ковбаски з м’яса свинини можна приготувати різними способами – крім духовки, їх можна посмажити на грилі, сковороді, шампурах – в будь-якому випадку вони розійдуться на ура, а гості ще довго будуть випитувати рецепт цієї страви.

Печінкова домашня ковбаса в кишці

Інгредієнти:

  • будь-яка печінка – 1 кг;
  • яйця курячі – 3 шт.;
  • свиняче сало – 200 гр.;
  • цибуля ріпчаста – 1-2 головки;
  • часник – 4-6 зубчиків;
  • манка – 6 ст. л.;
  • кишки – за необхідності;
  • сіль, спеції, перець – за смаком.

Послідовність приготування:

  1. Нарізати цибулю півкільцями і обсмажити.
  2. Прокрутити в м’ясорубці печінку, часник, сало, обсмажену цибулю.
  3. Додати до фаршу спеції, сіль, яйця і манку, ретельно вимішати. Залишити фарш на півгодини, щоб манка розбухла.
  4. Зав’язуємо один кінець кишки суворою ниткою і начиняємо фаршем. Через кожні 15-20 см потрібно перев’язувати кишку, формуючи майбутні печінкові ковбаски. Не забувайте робити проколи зубочисткою або голкою в кожній ковбасці.
  5. Підготовлену ковбасу можна також зварити в каструлі або запекти в духовці протягом 40 хвилин при температурі 220 градусів.

Домашня куряча ковбаса в кишці

Інгредієнти:

  • філе курки – 1 кг;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • зелень, сіль – за смаком;
  • кишки – по необхідності.

Приготування:

  1. Промите і підсушені куряче філе подрібнити в м’ясорубці, додати зелень і посолити.
  2. Начиняємо фаршем кишку, зав’язуємо з двох сторін суворою ниткою, робимо кілька проколів.
  3. Варимо 40-50 хвилин в киплячій воді.
  4. Після варіння треба вийняти ковбаску, остудити і дати полежати в холодному місці близько 2-х годин. Страва готова.

Якщо ви готуєте курячу ковбасу не для дітей, то можна додати до рецепту прокручене в м’ясорубці сало (200 гр.), а також часник і улюблені спеції. При бажанні курку можна замінити на індичку.

Сиров’ялена ковбаса з яловичини в кишках

Інгредієнти:

  • м’якоть яловичини – 1 кг;
  • добре засолене сало – 200 гр.;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • цукровий пісок – 1 ч. л.;
  • чорний мелений перець – 2 ч. л.;
  • червоний мелений перець – невелика щіпка;
  • сода харчова – на кінчику ножа;
  • коріандр – 1 ст. л.;
  • яблучний оцет.

Як готувати:

  1. М’ясо сполоснути і нарізати на смуги.
  2. На сухій сковороді обсмажити коріандр, потім подрібнити його в кавомолці.
  3. В окремому посуді змішати всі сухі компоненти: коріандр, сіль, соду, червоний і чорний перець, цукор.
  4. Смужки яловичини натерти оцтом, обваляти в суміші приправ, скласти шарами в емальовану посудину, накрити кришкою, придавити гнітом, прибрати в холод на 12 годин (через 6 годин необхідно перевернути шматочки і знову притиснути кришку гнітом).
  5. Замариноване м’ясо опустити в розчин оцту з розрахунку 2 ст. л. яблучного оцту на літр води. Через 10 хвилин дістати шматочки, віджати від зайвої вологи і подрібнити в м’ясорубці.
  6. Солоне сало нарізати тонкими брусочками і додати до м’яса.
  7. Начинити отриманим фаршем кишки, зав’язати кожен відрізок з двох сторін.
  8. Підготовлені ковбаски викласти на решітку і прибрати в місце з хорошою провітрюваністю. Через 5-6 днів сиров’ялена ковбаса готова.

Як вибрати м’ясо для ковбаси

Крім безперечних смакових якостей домашня ковбаса має незаперечну перевагу перед магазинним аналогом — господині достеменно відомо, які саме інгредієнти вона використовувала для приготування делікатесу і в яких умовах готувала.

Насправді приготувати ковбасу в кишках в домашніх умовах не так вже й складно, достатньо дотримуватися рецептури і скористатися деякими порадами і настановами.

Для приготування використовують м’ясо свинини, телятини, курки, качки або індички, але можна і поєднувати кілька видів м’яса. Потрібно пам’ятати, що м’ясо птиці зазвичай сухувате, тому його змішують з салом або шпиком для соковитості.

Вибираючи м’ясо свинини, огляньте сало, якщо воно м’яке, ніжне і має тонку шкірку, то домашня ковбаса з свинини в кишках вийде теж ніжною і м’якою. Якщо ви віддаєте перевагу баранині, то вам потрібно подивитися на прожилки – якщо вони м’які, то це гарантія, що ковбаса вийде ароматною, смачною і ніжною.

Як вибрати і підготувати кишки для домашньої ковбаси

Придбати вже вичинені кишки для виготовлення ковбаси в магазині або на ринку сьогодні не складе праці. Вони можуть бути яловичі, свинячі або баранячі, відрізнятися по довжині і діаметру.

Яловича кишка для домашньої ковбаси краща, тому що вона міцніша.

На що звернути увагу при виборі кишок:

  • колір – світлий, без сірих відтінків;
  • запах – несильний або відсутній зовсім;
  • щільність – ніяких великих периферичних отворів і вузликів.

Як підготувати кишки для домашньої ковбаси:

  • сполосніть їх, а потім замочіть в слабкому розчині марганцівки або оцту на 2 години;
  • промийте теплою водою;
  • через кожен відрізок пропустіть воду, так ви знайдете отвори в стінках кишок, в цих місцях їх можна розрізати на окремі шматки.

Якщо ж вам складно знайти підходящий товар, то є чим замінити кишки для домашньої ковбаси. Для штучної оболонки відмінно підійде колагенова плівка – після термічної обробки вона є їстівною.

Перед використанням її потрібно замочити в соляному розчині (1 ч. л. солі на 1 л води) на 2-3 хвилини, після чого сполоснути під проточною водою.

Видів і рецептів домашньої ковбаси дуже багато. Вона може бути смажена на сковороді або грилі, копчена, варена, приготована в духовій шафі – в будь-якому випадку, приготовлена ковбаса в домашніх умовах в кишках нікого не залишить байдужим.