Бактерії можна сміливо назвати маленькими «помічниками», без яких людському організму просто не обійтися. У цей світ ми приходимо абсолютно стерильними, але, вже просуваючись по родових шляхах, наше тіло насичується мільйонами мікроскопічних організмів, корисних і не дуже.

У міру дорослішання і вивчення зовнішнього середовища, їх кількісний і якісний склад постійно змінюється, а кишечник перетворюється в таку собі мікробіологічну фабрику з випуску вітамінів, перетравлювання їжі, і порятунку від інфікування.

Якими бувають «йогуртові» бактерії?

Види бактерій для йогуртуНабір мікроорганізмів, які мешкають в кишечнику людини, прийнято називати мікрофлорою. Серед мікроорганізмів є як корисні, так і ворожі. І поки в організмі присутні бактерії-антагоністи, немає ніяких причин боятися негативного впливу «злих» мікроорганізмів.

Виходить, що захисні можливості нашого тіла забезпечуються цими самими невидимими бактеріями. Ось тільки сучасні продукти, екологія і ліки послаблюють їх або знищують. Тому всі лікарі наполягають на необхідності регулярного споживання кисломолочної продукції, кожен вид якої містить в собі певний тип корисних бактерій.

Відповідаючи на питання того, які конкретно бактерії повинні бути присутніми в домашньому йогурті, потрібно згадати наступні їх різновиди:

  • Болгарська паличка або термофільний стептоккок. Такі мікроскопічні організми роблять йогурт м’яким і не кислим. Проникаючи в кишечник, вони сприяють виробництву молочної кислоти, яка відповідає за відсутність процесів гниття в залишках їжі в товстій кишці. Болгарська паличка сприяє розкладанню білка, і тіло може засвоїти його в повній мірі. Кисломолочні бактерії цьго типу здатні сквашувати молоко при температурі, що дорівнює 40-45°C, і залишатися живими не тільки в готовому продукті, але і в кишечнику;
  • Ацидофільні бактерії для йогурту – це бактерії для йогурту, які володіють здатністю виживати без лактози, протистояти лугам, і прекрасно приживатися у вже існуючій кишкової мікрофлорі. Домашній йогурт, приготований з їх використанням, володіє деякими антибіотичними якостями, які смертельно впливають на хвороботворні мікроскопічні організми;
  • Пробіотики – ще одні бактерії, які можна застосовувати для домашнього йогурту. Вони приймають інтенсивну участь у переварюванні вуглеводів і знищенні негативних мікроорганізмів. У ході своєї діяльності, пробіотики можуть утворювати натуральні антибіотики, оцтову і молочну кислоту, вітаміни, які відносяться до групи В. Систематичне споживання йогурту з пробіотиками – це прямий шлях до міцного організму та попередження виникнення ракових пухлин.

Як зберегти корисні властивості бактерій?

Щоб кінцевий продукт приніс організму тільки благо, важливо готувати йогурт з позитивними живими бактеріями згідно всіх правил і рекомендацій:

  • Смачніше всього вийде десерт з домашнього молока, хоча цілком допустимо скористатися його пастеризованим магазинним аналогом;
  • Молоко потрібно швидко закип’ятити, постійно помішуючи, після чого дати йому покипіти протягом пари хвилин;
  • Щоб з бактеріями не сталося нічого страшного, кип’яченому молочку слід охолодити до температури, що дорівнює 40-45°С;
  • Натуральний йогурт кваситься тільки в стерильному посуді із скла, який бажано заздалегідь прокип’ятити або обдати окропом;
  • Натуральний йогуртСаму закваску можна придбати в аптеці, хоча можете скористатися не ароматизованим биойогуртом або сметаною з магазину. Якщо брати сметану, то її потрібно буде розводити у теплому молоці з розрахунку столова ложка на літр. У випадку з кефіром, на літр його необхідно 3-4 ст. л;
  • Потім бактерії для саморобного йогурту, куплені в магазині або в аптеці, треба добре змішати з молоком, тару закрити кришкою і відправити в тепле місце на 4-10 годин. Остаточний час приготування продукту залежить від температури навколишнього середовища і часу року, як не дивно. Дуже важливо, щоб бактерії, вибрані для приготування йогурту, «працювали» при незмінній температурі. З цією метою тару огортають ковдрами, ставлять недалеко від батареї, поміщають на сонячне підвіконня або й зовсім відправляють в теплу духовку;
  • Готовий продукт на вигляд нагадує в’язку і густу сметану. Його обов’язково перемішують і відправляють в холодильник, де він загусне ще більше.

Додаткові рекомендації

Щоб в готовому йогурті збереглося максимум користі і поживних речовин, молоко слід попередньо загустити. З цією метою його випарюють на повільному вогні, поки початкова кількість не зменшиться на 3/4. В принципі, можна не витрачати час і додати в натуральний продукт пару ложок сухого молока, як це роблять чесні виробники кисломолочки.

домашній йогуртЯкщо ви бажаєте точно не зіпсувати суху закваску, та й особливого бажання возитися з банками-ковдрами-підвіконнями не спостерігається, купіть собі електричну йогуртницю. Коштує вона недорого, зате грунтовно збагатить раціон всієї родини. Готові десерти можна буде присмачувати шоколадом, замороженими або свіжими фруктами, горіхами, цитрусами або іншими добавками.

«Живий» домашній йогурт – справжня знахідка для матусь, чиї дітки страждають дисбактеріозами, алергіями та зниженим імунітетом. Такий продукт прекрасно вирішує подібні проблеми, простий у приготуванні і радує ніжним солодкуватим смаком. Ступінь кислинки залежить від того, які бактерії були обрані, і наскільки правильно дотримана технологія сквашування молока.

Готуйте смачні домашні йогурти своїм діткам і будьте здорові!