Пельмені зараз вважаються холостяцко-студентською їжею, на зразок локшини «Мівіна» або сосисок. Виною тому їх технологічність, придатність до механізації виробництва зробила пельмені одним з найбільш популярних найменувань в специфікації продукції харчопрому. Треба сказати, що нелюбов до покупних пельменів цілком заслужена: по-перше, їх ніяк не можна назвати смачними.

По-друге, фарш… Купувати вироби з фаршем – це все одно, що грати в російську рулетку.

За і проти

Домашні пельмені з курячого фаршуЗвичайно, є ще варіант домашніх пельменів, любовно зліплених власними руками, але вони багатьма сприймаються екзотикою на кшталт розтягаїв і кулеб’як. Чому ж самостійне приготування цього вишуканого блюда так лякає господинь?

Кілька основних аргументів:

  • Дорого. Насправді, зовсім ні, адже трохи менше половини маси кінцевого продукту припадає на тісто, де основні компоненти – вода і борошно. Та й фарш складається не з одного тільки м’яса, про що ми поговоримо нижче. Приготуйте і порахуйте, у скільки вам обійшовся кілограм кінцевого продукту, і ви самі здивуєтеся, наскільки це вигідно;
  • Шкідливо. Насправді пельмені – одна з найбільш збалансованих страв, яка містить у собі весь набір необхідних речовин. До того ж, чи ви бачили людину, яка їла би пельмені з хлібом? Я – ні, а значить, можна уникнути поїдання зайвих вуглеводів. І, зрозуміло, не треба заливати продукт майонезом, сметаною або, боронь Боже, кетчупом;
  • Довго. «Набивши руку» можна на-гора видавати певну кількість пельменів швидше, ніж аналогічну кількість всімвідомого борщу. Ще б: м’ясо вариться стільки, скільки вариться, і без спеціальних пристосувань прискорити процес не вдасться, а у випадку з пельменями – все у ваших руках;
  • Важко. Ось це, на жаль, правда. Справа навіть не в якійсь особливій складності, а в кількості трудовитрат. Якщо той же борщ вимагає лише епізодичного втручання у вигляді закладки продуктів і приготування зажарки, то пельмені – це праця господині від початку і до кінця. Колись у великих сибірських сім’ях усе жіноче поголів’я цілодобово ліпило пельмені, заготовлюючи продукт на зиму. В умовах стійкої холодної зими горище, яке промерзало, ставало природною морозильною камерою, це дозволяло перекручувати на пельменні цілу свиню, а то й не одну. Ну а у вашому розпорядженні навряд чи буде більше однієї-двох пар рук, так що доведеться повозитися. З іншого боку, чому б іноді не побалувати себе кохану і своїх улюблених домашніми “варениками з м’ясом”, справді, ну чим можна налякати нашу жінку, загартовану в багатогодинному приготуванні новорічних салатів. Можна звичайно приготувати «ліниві» пельмені з м’ясним або овочевим фаршем, але, як показує практика, ні швидше, ні легше не виходить. Боягуз не грає в хокей, а ледачі не ліплять пельмені.

Отже, вирішено, готуємо «хлібні вушка» (саме так перекладається «пельнянь» з фінської мови). Залишилося вибрати начинку, благо, вибирати є з чого: начинку готують з будь-якого м’яса, птиці, риби і навіть овочів, наприклад капусти або редьки.

Головна умова – продукти повинні потрапляти в тісто сирими. У цьому відмінність від вареників з м’ясом або капустою – начинка вареників проходить попередню термічну обробку.

Пропонуємо вам приготувати пельмені з курячого фаршу. По-перше, це дешевше, ніж із свинини, яловичини або навіть рибного фаршу; по-друге, блюдо вийде практично дієтичним.

Тісто

Процес приготування починаємо з тіста: краще щоб перед початком ліплення тісто трохи постояло.

Існує два підходи до виготовлення тіста:

  • Тісто для пельменівВід густого до рідкого: на дошку гіркою насипається борошно, в яке поступово доливається вода. Процес нагадує замішування будівельного розчину;
  • Від рідкого до густого: в ємність заливається вода, в яку потім досипається борошно.

Принципової різниці між способами немає, але мені другий варіант звичніше, тому розповім про нього. Але спочатку кілька слів про яйця.

На цей рахунок існують прямо протилежні думки: одні роблять тісто без яєць взагалі, на одній тільки воді, інші ж використовують в якості основи тільки яйця. Мені варіант без яєць здається занадто слизьким у вареному вигляді, так і працювати з таким тістом незручно. Хоча це звичайно питання особистих уподобань.

Що стосується тіста на одних тільки яйцях, то я не бачу в ньому особливих переваг, тому немає приводу не заощадити.

Поїхали:

  • На кілограм м’яса візьмемо 4-5 яєць і добре збиваємо з щедрою дрібкою солі;
  • В отриману масу доливаємо таку ж кількість води і перемішуємо;
  • Додаємо борошно по 3-4 столові ложки і помішуємо. Морочитися з повним вимішуванням грудок не варто: в результаті все перемішається, будьте впевнені;
  • Коли мішати стає важко, вивалюємо вміст на посипану борошном дошку і місимо до готовності.

Як дізнатися що тісто готове? По-перше, тісто не повинно бути помітно мокрим. По-друге, спробуйте відірвати від маси шматочок тіста, тісто має добре тягнутися, а не відриватися відразу. Ставимо в холодильник і переходимо до приготування начинки.

Начинка

Багато-які молоді господині роблять помилку, намагаючись приготувати фарш з одного тільки м’яса, а потім дивуються, що їх котлети або пельмені з чистої телячої вирізки сухі, без смаку і «гумові». М’ясо в начинці – головне, але справжній смак надають додаткові інгредієнти. А для курячого м’яса це актуально подвійно, адже воно само по собі досить прісне.

Основою начинки послужить куряче філе, яке неважко придбати в будь-якому супермаркеті, а щоб начинка була соковитою і смачною, візьмемо побільше цибулі – 3-4 великих цибулини на кілограм м’яса. Також не завадить часник, одна головка на кілограм. Сіль і перець за смаком. Деякі замість цибулі додають у фарші пельменів капусту.

Порада: Додайте в м’ясо цукор, пару чайних ложок на кіло, результат вас не розчарує.

Це «базова комплектація» смачного фаршу для пельменів, до якої існує безліч варіантів добавок.

Розглянемо рецепт деяких з них:

  • Якщо вибір саме курячого варіанту заснований не на дотриманні правил кашрута, додайте в начинку трохи свинячого сала. Буде некошерно, але дуже смачно;
  • Хочете пельмені з начинкою «по-грузинськи», перекрутіть на м’ясорубці бринзу або сулугуні з зеленню і часником, і додайте в м’ясо. На любителя можна додати товчених волоських горіхів. Звичайно, до Грузії це блюдо не має ніякого відношення, але порадує вас смаковими нотками Кавказу;
  • Незважаючи на всі хитрощі, куряча начинка для вас занадто прісна, а хочеться більш яскравого смаку? Додайте в начинку соєвий соус. Не завадять і спеції: мелений коріандр, паприка, куркума, карі.

Ліплення

Фарш і тісто готові, переходимо до ліплення пельменів. Які способи виготовлення пельменів з курячого фаршу існують?

Основні способи «складання» три:

  • «Інструментальний». З використанням пристосування, відомого як пельменниця – металевої пластини з отворами і ріжучими крайками. На пельменницю укладається розкатаний лист тіста, в отвори поміщаються порції начинки, і все це накривається ще одним листом тіста. Після чого досить зверху пару раз пройтися качалкою і у вас є штук 20 готових пельменів. Єдино, для успішного користування пристосуванням треба навчитися досить тонко і рівномірно розкачувати качалкою лист. Виходить не відразу і не у всіх;
  • Ліплення пельменівТрадиційний. З розкатаного листа чарочкою (хоча я віддаю перевагу склянці – люблю великі пельмені) вирізують кружечки. У них укладається фарш і краї заклеюються. Можна з’єднати куточки – тоді у вас вийдуть канонічні «вушка», але можна цього і не робити;
  • Сибірський. З тіста руками ліпиться «ковбаска» товщиною приблизно в два пальці. Ножем «ковбаску» нарізають на шматочки, рівні по товщині. Кожен шматочок розкочується качалкою в «млинець», куди і кладеться начинка, як в попередньому способі. Звучить незвично, але насправді все робиться дуже швидко і легко – спробуйте.

Ми розглянули найпоширеніші рецепти домашніх пельменів з фаршем з курки. Якщо ж ви хочете дізнатися рецепти рибного фаршу для пельменів, фаршу для пельменів з яловичини, фаршу на пельмені зі свинини, то ми обов’язково про них розповімо в наших майбутніх статтях.