Дієтичне харчування, рекомендоване при виразці шлунка і раніше зберегло своє значення у лікуванні захворювання, незважаючи на запевнення медиків про повну ерадикацію збудника (пілоричної бактерії) за 2-3 тижні.

дієта при виразці желудка8

Навіть після повного видалення мікроорганізмів, що викликали виразкові дефекти слизової оболонки шлунка, потрібен час і дотримання дієти для відновлення функцій шлунка.

Саме це і стає причиною для суворого дотримання режиму харчування хворими, особливо з тяжким та стійким перебігом хвороби.

Дієта, рекомендована при загостренні виразки шлунка, складається згідно з принципами:

  1. Раціон хворого повинен бути досить поживною, в його складі потрібно збільшити вміст протеїнів, вуглеводів і жирів. Обов’язковим вважається підвищений вміст вітамінів групи В, А і С;
  2. Вживана їжа не повинна дратувати слизову оболонку травного тракту;
  3. Хворий вживає їжі дрібними порціями, але частіше, ніж зазвичай;
  4. Термічне щадіння стінок шлунка передбачає, що страви повинні бути приблизно кімнатної температури;
  5. Виключаються продукти з підвищеним сокогінну ефектом;
  6. За один раз хворий не повинен з’їдати велику кількість їжі;
  7. Страви подаються в рідкому або напіврідкому стані, гомогенізований, щоб не надавати на шлунок підвищеного навантаження по механічному подрібненню їжі;
  8. Скоротити вживання солі до 12 грамів на добу.

Значну роль в харчуванні хворого грає механічне щадіння слизової. Не слід вживати продукти, які викликають сильне механічне подразнення слизової:

– продукти, що містять багато клітковини, редька, редиска, ріпа, квасоля, спаржа і горох;

– недоспевшие фрукти і ягоди, особливо з грубою шкіркою – фініки, смородина, виноград, агрус;

– вироби з борошна грубого помелу;

– продукти та м’ясні вироби, які містять грубі волокна – жили, хрящі, шкіра риби і птахів.

Дієтичне харчування, яка призначається при виразці шлунка, в основному будується на продуктах, які не викликають надмірного виділення соку шлунку, швидко перетравлюються і не дратують стінки травного тракту.

На різних стадіях захворювання призначаються три столу, що залежить від перебігу хвороби. Це стіл 1, 1а, 1б.

Дієта при виразці шлунка №1, або протерта

Показання: період загострення виразкової хвороби, коли симптоми подразненого шлунка виражені не сильно. Також при загостренні хронічного гастриту із збереженням секреції, інша патологія.

Основними цілями дієти є: загоєння ерозій і виразок, зниження активності запального процесу з допомогою прискорення процесу регенерації тканин, зниження подразнення рецепторів слизової, контроль моторно-евакуаторної функції і секреції шлунка. Важливим є забезпечення організму в необхідних організму речовин в умовах стаціонару.

Що виключається з раціону хворого? Не можна страви і продукти, які надають стимулюючу дію на виділення соку шлунку, а також продукти, що містять багато клітковини. Продукти варять на пару або у воді, потім їх протирають до гомогенного стану.

Дозволяється включити в раціон:

дієта при виразці желудка7

  1. Борошняні вироби: вчорашній хліб, печиво і бісквіт (підсохлі), до 2 разів на тиждень булочки здобні, домашні пиріжки з джемом, яйцями, м’ясом, яблуками;
  2. Перші страви: супи на молоці, протерті овочі з неміцним бульйоном, вермишелевые подрібнені супи на молоці;
  3. Філе м’яса і риби без жив, фасцій і шкіри (курка, яловичина, кролик, окунь, судак, тріска). М’ясо і рибу варять у воді або на пару, заздалегідь подрібнивши (філе січене);
  4. Каші на молоці, протерті. Можна всі крупи, крім пшеничного. Дозволяється пудинги на пару, варену локшину і дрібні макаронні вироби;
  5. З овочів можна кабачки, буряк, картопля, морква, гарбуз;
  6. Омлети на пару і відварені яйця всмятку;
  7. Молочні продукти: незбиране молоко, вершки, свіжий сир нежирний у вигляді запіканок і суфле, сметану і сир кальцинований;
  8. Ягоди і некислі фрукти, перетерті, в печеному і вареному вигляді. Надто солодкі фруктові і ягідні морси, соки розводить навпіл з водою. Дозволяється натуральні мед, зефір, пастилу, мармелад без ароматизаторів;
  9. Масло рослинне або вершкове, додавати в їжу, салати, але не смажити;
  10. З напоїв неміцна кава і чай з молоком або з вершками, овочеві соки і відвари з шипшини;

Заборонено: м’ясні, овочеві та рибні міцні бульйони, гриби, солоні і мариновані продукти, здобу, квас, сирі овочі і фрукти, газовану воду, консерви, капусту і страви з неї в будь-якому вигляді, чорний хліб, щавель, редьку, редис, огірки, шпинат і цибулю.

Дієта 1а – максимальне щадіння

Дієта 1а рекомендована при виразці шлунка з яскраво вираженими симптомами. Цілі дієти аналогічні.

Страви готують у відвареному вигляді, на пару, перетирають до напіврідкого або рідкого стану. Живиться хворий дрібно, не менше 5 разів на добу.

З перших страв можна слизові супи з манної, вівсяної, рисової круп. У супи додають яєчно-молочний соус, вершки або молоко.

Повністю виключити з меню хліб та іншу випічку, страви з овочів.

М’ясні страви, яйця, молочні продукти можна готувати згідно дієті №1.

не Можна закуски, прянощі та соуси. З напоїв дозволений відвар пшеничних висівок і плодів шипшини.

Дієта №1б

Дієта більш розширена. Призначається при стадії загострення виразкової хвороби з ознаками роздратованого шлунка.

Цілями дієти є поліпшення процесу регенерації, загоєння ерозій і виразок, зниження дратівної дії їжі на стінки травного тракту.

Особливості дієти: різке обмеження хімічного і механічного подразнення. Хворому страви готуються рідкої консистенції, варять на пару або у воді. Підтримують попередній режим харчування – дробовий, з температурою їжі приблизно дорівнює температурі тіла.

Перелік дозволених і заборонених продуктів аналогічний таким дієти №1а, але на даному етапі дозволено вживання сухарі з хліба вищого сорту до 100 грамів на день, з філе риби і м’яса готують кнелі, фрикадельки і котлети.

Можна частіше готувати каші на молоці, супи. Всі страви, як і раніше, подрібнюються до рідкого і напіврідкого стану.

Рецепти дієти, рекомендовані при виразці шлунка:

дієта при виразці желудка5

Приблизний список страв дієти №1а:

Перший сніданок: шматок вареного м’яса до 60 грам, гарнір з гречки 150 грам, склянка чаю з молоком.

На другий сніданок: тушковане м’ясо, молочна каша з рису, хліб і желе з фруктів.

На обід: суп з будь-якої крупи, шматок вареної риби до 100 грам, пюре картопляне 150 грам, склянка овочевого соку.

Вечеря: шматок вареного м’яса з соусом бешамель, цілий відварну картоплю 150 грам, каша молочна, перетерта з рису 250 грам, стакан неміцного чаю з вершками.

Перед сном можна випити тепле молоко.

Рецепти страв для хворих на виразку шлунка:

  1. Суп з вівсянки на молоці, протертий. На половину склянки молока взяти 2 склянки води і 2 столові ложки вівсяних пластівців, чверть яйця, одну п’яту частину чайної ложки цукру, для заправки масло. Пластівці варять у воді до готовності, потім заливають гаряче молоко, додають цукор і щіпку солі. Заправляють яєчно-молочною сумішшю, вершковим маслом;
  2. Паровий омлет. Збити 2 яйця з половиною склянки молока, вилити в заздалегідь змащену маслом форму і поставити готуватися на пару. Поливати перед подачею розтопленим вершковим маслом;
  3. М’ясне суфле. 100 грам м’яса відварити і двічі пропустити через дрібну решітку м’ясорубки. Фарш солять і заправляють ложкою рослинного масла. Приготувати соус з 2 столових ложок молока і чверті чайної ложки борошна. Влити соус в фарш і додати до нього жовток. В останню чергу додати окремо збитий білок. Ретельно перемішати, готують заздалегідь змащеній формі на пару;
  4. Манна каша з молоком і яйцем. Закип’ятити половину склянки води і склянку молока. У суміш акуратно всипати 2 столові ложки манної крупи. Варити 20 хвилин, постійно помішуючи, в кінці посолити. Половину жовтки розтирають з чвертю ложки вершкового масла і 20 грамами молока. Отриманим соусом заправити кашу. Щоб каша була солодкою, можна додати мед.

Слідкуйте за собою і будьте здорові!