Їжа – важливий елемент національної культури. Ми їмо не тільки для постачання організму енергією, але й для задоволення. Тому першою думкою людини, у якої виявляється підвищення глюкози в крові, буде така: а що я тепер буду їсти?

Причини підвищення глюкози та методи її контролюДієта при підвищеному цукрі аж ніяк не жорсткіша від основних принципів правильного харчування. Але в першу чергу людям, які зіткнулися з діабетом в тій чи іншій формі, необхідна консультація дієтолога.

Універсального типу дієти для діабетиків не існує. Деяким людям підходить суворе відстеження кількості вуглеводів у кожному з’їденому продукті, іншим – регулювання розміру порцій або застосування харчової піраміди для діабетиків.

Причини підвищення глюкози та методи її контролю

Існує кілька причин підвищення глюкози в крові:

  • Діабет 1-го типу або інсулінозалежний, коли організм перестає виробляти достатньо інсуліну і людині доводиться робити щоденні ін’єкції;
  • Діабет 2-го типу або метаболічний, який виникає на тлі зайвої ваги або ожиріння. Він пов’язаний з тим, що тканини організму перестають реагувати на інсулін, тому той не сприяє засвоєнню (спалюванню) цукрів;
  • Гестаційний діабет вагітних пов’язаний з набором зайвої ваги, малорухливим способом життя майбутньої матері.

Харчування є основним елементом у лікуванні всіх трьох різновидів захворювання. При цьому важливо, щоб організм отримував усі поживні речовини. Потрібно трохи часу перед тим, як буде вироблено правильний режим харчування, який допоможе підтримати гарне самопочуття і забезпечити нормальний перебіг вагітності.

Правила вибору продуктів

Збалансованість вуглеводів, жирів і білків – здорове харчування дозволяє знизити підвищений цукор у крові.

Дієта містить такі продукти:

  • фрукти, але варто обговорити з лікарем індивідуально, оскільки деякі плоди містять багато цукрів;
  • овочі: морква, капуста, гарбуз, кабачки, огірки, помідори;
  • цільнозернові каші: гречка, коричневий рис, вівсянка;
  • бобові (свіжі, у складі супів і рагу, але не консервовані): горох, квасоля;
  • нежирна яловичина, курка і індичка без шкіри;
  • риба: судак, тріска, щука у вареному або запеченому вигляді;
  • молочні продукти: сири, йогурти, молоко з низьким вмістом жирів.

При підвищеному цукрі у крові варто забути про чай і каву з цукром, солодкі соки, газовані напої, будь-які десерти з цукром (печиво, цукерки, морозиво, торти). Під забороною знаходяться жирні, гострі страви, маринади з великим вмістом солі, будь-які напівфабрикати з хімічними добавками.

Варто запам’ятати основні правила готування:

  • Орієнтуємося на глікемічний індексзапікання замість смаження;
  • обмеження солі та тваринних жирів до 20 г на добу;
  • обмеження солі до 2,5 г на день;
  • свіжі та заморожені продукти замість консервованих;
  • рослинні олії замість маргарину.

Прості і складні вуглеводи в харчуванні

Існує два типи вуглеводів, а саме:

  • складні вуглеводи або крохмалі;
  • прості вуглеводи або цукру.

Зазвичай прості вуглеводи переважають у продуктах з додаванням цукру. Фрукти і молочні продукти є частиною здорового харчування, тому що містять крім фруктози і лактози безліч інших поживних речовин.

Повністю виключати з раціону вуглеводи неможливо, оскільки вони виступають основними джерелами енергії. Тому 50% добової калорійності повинні складати складні вуглеводи.

Орієнтуємося на глікемічний індекс

Глікемічний індекс (ГІ) показує, наскільки швидко цукор (глюкоза) вивільняється в кров після того, як з’їдена їжа. Продукти з низьким ГІ зазвичай багаті клітковиною, що особливо важливо при зайвій вазі і при вагітності. Дієта при підвищеному цукрі будується на управлінні голодом з допомогою складних вуглеводів.

Організм буде витрачати більше часу на перетравлення, а значить – ситість протримається довше. Хліб, макарони, картопля, білий рис і всі солодощі з магазину належать до продуктів з високим глікемічним індексом.

Тому слід обирати їжу з низьким ГІ, а саме: каші, кукурудзу, бобові, яблука, апельсини, груші. Іноді можна дозволяти собі змішування продуктів з різним ГІ. Наприклад, їсти картоплю з квашеною капустою, яка має ГІ рівний 10.

Рекомендації з організації харчування

Людям з підвищеним цукром у крові важливо розподіляти загальну кількість вуглеводів рівномірно між трьома основними прийомами їжі. Для цього потрібно добре снідати, обідати і вечеряти, організовувати перекуси з продуктів із високим вмістом білка або клітковини, пити багато води. Ідеальним сніданком залишається каша з нежирним йогуртом, ягодами і яйцем.

Для вагітних при підвищеному цукрі дієта повинна передбачати більш 65 грамів білка в добу, що потрібно для підтримання росту дитини.

Варто дотримуватися таких правил для контролю здоров’я:

  • обов’язково їсти на сніданок порцію білка і крохмалистих вуглеводів;
  • скоротити споживання фруктів до 1-3 на день;
  • не вживати більше 1 склянки молока (йогурту) за один прийом їжі.

Рекомендації з організації харчуванняДієтологи рекомендують харчуватися в середньому п’ять разів на добу, не допускаючи великих проміжків між прийомами їжі (більше 3 годин). Різноманітність продуктів – ключ до того, щоб зробити правильне харчування приємним.

Дієтологи радять орієнтуватися на колір продуктів, щоб складати повноцінну порцію. Наприклад, якщо в тарілці переважає білий і коричневий колір, потрібно додати червоного і зеленого за рахунок салатів і болгарського перцю.

Дотримання дієти і режиму харчування дозволить вам тримати свою недугу під контролем і вести повноцінний спосіб життя!