Цибуля-порей відноситься до недооцінених у багатьох європейських країнах овочів, і залишається лише шкодувати з цього приводу. Вона не тільки підкреслює смак страв і надає їм особливий аромат, але й відноситься до культур, чиї цілющі властивості були вивчені і використовувалися ще в глибоку давнину. Що відомо про користь і шкоду цибулі-порей сьогодні?

Чим корисний порей?

Ще древні люди оцінили користь та шкоду цибулі-порей і почали застосовувати її як ліки від ран та укусів комах. Легендарний Гіппократ рекомендував овоч годуючим жінкам, лікував ним туберкульоз, хвороби нирок і кровотечу з носа.

Коли рекомендують застосовувати цибулю-порей сучасні представники офіційної та альтернативної медицини?

  • Зовнішньо овоч застосовується як компрес або обгортання при хворобливих станах шкіри: ранах, мозолях, бородавках, набряках після укусу комах. Він зменшить больові відчуття, зніме роздратування і почервоніння.
  • Порей, як і ріпчаста цибуля, підтримує детоксикацію організму і володіє антисептичними властивостями. З її допомогою можна боротися з наслідками отруєння токсинами, бактеріями, небезпечними грибками, вихлопними газами, свинцем і т.д. Відвар порею рекомендується також після надмірного вживання алкоголю, при похмільному синдромі. Овоч часто використовується у комбінованих овочевих відварах, корисних при отруєннях різної природи.
  • Допомагає при роботі печінки, завдяки чому токсини з організму видаляються легше.
  • Овоч показаний при розладах травлення – нетравленні, запорі. Він чудово впливає на шлунково-кишковий тракт, у тому числі завдяки значній кількості клітковини.
  • Це натуральний продукт, який повинен опинитися на одному з перших місць у меню діабетиків. Порей знижує та стабілізує рівень цукру в крові, тому можна вживати його практично у будь-яких кількостях.
  • Включивши його в свій раціон, можна попрощатися з частими простудними та інфекційними захворюваннями, оскільки така цибуля зміцнює імунітет.
  • Сироп добре допомагає від кашлю у дітей і дорослих.
  • Рослина знижує рівень «поганого» холестерину в крові, одночасно підвищуючи концентрацію «хорошого» HDL.
  • Примітний овоч і з точки зору лікування анемії – завдяки високому вмісту заліза.
  • Вважається афродизіаком, який стимулює фертильність чоловіків, сприятливо впливає на сексуальну потенцію.
  • Цибуля-порей також має сечогінну дію, тому допомагає позбавлятися від інфекцій сечовивідних шляхів.
  • Цей овоч відноситься до лужних і тим самим підтримує правильний рН крові та сприяє лікуванню ацидозу.
  • Порей допомагає боротися з виснажливими коливаннями настрою.
  • Це низькокалорійний овоч (у 100 г всього 24 ккал), а значить – прекрасний продукт харчування для людей, які хочуть зберегти або отримати красиву фігуру.
  • При невеликій калорійності порей містить досить багато поживних речовин. Із вітамінів у ньому можна знайти C, A, E, B1, B2, B6, РР, а з мінеральних речовин – залізо, кальцій, калій, фосфор, натрій, сірку, а також ефірні олії, що відповідають за характерний смак. У 100 г овоча – 2 г білка, 0,3 г жиру, 5,7 г вуглеводів, 2,7 г клітковини.

Вживаючи порей під час курсу будь-якої медикаментозної терапії, можна розраховувати на зниження побічних ефектів ліків.

Пий порей і не хворій!

У лікувальних цілях порей застосовується у вигляді соку, настою або сиропу. Щоб приготувати настій, треба залити 8 цибулин 3 літрами окропу і витримати протягом 2 годин.

Приготовлену таким чином рідину необхідно процідити і щодня пити по склянці (якщо проблема зі здоров’ям не вимагає якогось особливого способу вживання).

Щоб приготувати сироп (наприклад, якщо застудилися і відчуваємо, що ось-ось захворіємо), потрібно 6 цибулин порею кип’ятити 30 хвилин, процідити, додати 3 столові ложки меду та пити по половині склянки 4 рази на день.

Коли від цибулі варто відмовитися?

Як і будь-який натуральний продукт, цибуля-порей – це не тільки користь, але й при певних умовах шкода для здоров’я. Її краще не включати в раціон:

  • при індивідуальній непереносимості;
  • дітям у віці до 3 років;
  • людям, які страждають від тяжких захворювань печінки;
  • тим, у кого бувають кишкові болі, здуття, метеоризм (порей посилить проблему).

Цибуля-порей стимулює лактацію і перешкоджає застою молока у годуючих мам, але в той же час може викликати у дитини хворобливі кишкові коліки. Крім того, після вживання цього овоча молоко набуває неприємного смаку і запаху, тому малюк може відмовитися від його вживання.

Цибуля-порей на нашій кухні

Порей вирощували у Стародавньому Римі, Єгипті та Греції, а популярності зараз він набув завдяки італійської кухні. Колись даний овоч вважався їжею для бідних, незважаючи на те, що його цілющі властивості були добре відомі.

Сьогодні він цінується все більше і більше стає популярним, характерним акцентом багатьох страв. Може здатися, що цей овоч «нудний» і не відкриває широкого простору для кулінарних дослідів, та насправді це далеко не так – треба просто знати, як готувати цибулю-порей і в якому вигляді подати до столу.

Купуючи овоч, зверніть увагу на те, щоб обраний вами примірник мав темно-зелений кінчик, на білій частині не було ніяких плям і щоб закінчувалася вона маленькими корінцями. Прослідкуйте, щоб між листям не було твердого стебла: такий пророслий порей значно втрачає смак.

Яку частину цибулі-порею їдять? Для страв може використовуватися весь овоч – видаляють тільки верхні, жорсткі ділянки листя і самий низ з корінцями. Біла частина м’якша на смак, а зелена – більш гостра, тому її часто ігнорують. З точки зору здорового харчування це помилка, тому що в цій частині теж багато поживних речовин.

Цибулю-порей можна вживати у сирому вигляді як компонент салатів (наприклад, з яйцями або з яблуками). Для них і для інших холодних страв він підходить ідеально. Після термічної обробки смак пом’якшується і стає більш складним. Вживається він в вареному, тушкованому та обсмаженому виглядах (наприклад, в соусах). Можна приготувати таку цибулю з картоплею, в тісті, зробити з нею запіканку. Її смак чудово звучить у компанії сирів, але насамперед овоч є прекрасним ароматним доповненням до багатьох супів.

Цибуля-порей може бути ефективним профілактичним і лікувальним засобом. Вона виводить токсини, очищає організм, робить його більш міцним. Як доповнення до страв, цей овоч здатний збагатити смакові відчуття, одночасно створюючи тонізуючу дію. При всьому цьому цибуля-порей доступна, добре росте в наших широтах – потрібно лише придивитися до неї уважніше, як це зробили в Голандії, де вона вважається національним овочем.