Котлети цибульні, суп і ще десятки страв з цим плаксивим овочем ми готували в часи перебудови і після розпаду Радянського Союзу. Багато хто з нас навіть не підозрював, що цибульний суп – це улюблені ласощі Людовика XV. Для різноманітності домашнього меню приготуємо цибулевий суп по-французьки.
По сторінках французької кухні
Багато господинь цікавляться, як приготувати цибульний суп по-французьки. Саме цю страву можна зустріти у вишуканих і дорогих ресторанах. Чому звичайний суп не можна вважати цибульним? Адже практично в будь-яку страву ми додаємо пасеровану цибулю?
Давайте спочатку звернемося до історії. Колись Людовік XV відчув почуття голоду, але під рукою у нього практично нічого не було. У похідних сумках він відшукав шампанське, пару цибулин і масло. Саме з цих інгредієнтів вийшов суп, який пізніше став кулінарним надбанням Франції.
Ніяких секретів у приготуванні такого супу немає. Потрібно навчитися правильно пасерувати цибулю. Якщо ви зробите це, як завжди, на рослинній рафінованій олії, то така страва навряд чи полізе в горло. Для цибульного супу овоч треба тушкувати у вершковому маслі. А для аромату додають вино білих або червоних сортів.
Найкраще такою стравою смакувати в поєднанні з грінками. Якщо ви хочете здивувати своїх домочадців, пропонуємо вам приготувати першу страву французької кухні. Приємні і м’які нотки надасть супу сир твердого сорту. Цей продукт можна замінити плавленим сиром. Особливої різниці в смаку ви не відчуєте.
Французький цибульний суп: покроковий рецепт
Для того щоб приготувати споконвічно французький цибулевий суп, потрібно в душі шанувати традиції цієї дивовижної кухні. Обов’язково слід заздалегідь зварити бульйон. М’ясо обирайте будь-яке на свій смак. Грінки – невід’ємна частина цибульного супу. Така добавка стане відмінною прикрасою страви.
Склад:
- 100 г сиру твердого сорту;
- 1 кг цибулі;
- 1,5 л м’ясного бульйону;
- 70 г вершкового масла;
- 1 ч. л. суміші перців;
- ½ ч. л. солі дрібного помелу;
- білий хліб – 3-4 скибочки;
- за смаком прянощі і приправи.
Приготування:
- У багатьох старовинних рецептах можна зустріти алкоголь, який додають в суп. Вино або коньяк можуть підкреслити смак цибульного супу, але ми будемо готувати його без їх додавання.
- Почнемо з бульйону. Шматочок яловичини промиємо, просушимо і викладемо в каструлю.
- Заливаємо водою, ставимо на плиту і варимо до повної готовності м’яса.
- Щоб бульйон вийшов кристально чистим і наваристим, не забуваємо знімати піну.
- Для смаку додамо кілька перцевих горошин.
- Додамо за смаком сіль, але тільки після закипання бульйону.
- У середньому варіння бульйону займає близько однієї години.
- А ось тепер нам доведеться пролити сльози. Цілий кілограм цибулі потрібно очистити і подрібнити півкільцями. Щоб жодна сльозинка не впала з ваших очей, змочіть лезо ножа холодною водою.
- Як тільки закінчили з нарізкою цибулі, можна приступати до її обсмаження.
- На сковороді або в глибокому сотейнику розтоплюємо вершкове масло.
- Викладемо на сковороду подрібнену цибулю і почнемо її обсмажувати.
- Накриваємо сковороду кришкою і пасеруємо цибулю протягом однієї години. Не забуваємо періодично перемішувати її.
- У підсумку овоч повинен придбати коричневий відтінок, але не згоріти.
- Є маленька хитрість: вишуканий аромат і неповторний смак цибулевій заправці додасть коричневий цукор. Буквально пара чайних ложок створить диво.
- Приблизно в середині циклу цибуля набуде яскраво виражений золотистий відтінок.
- Готова цибуля для супу стане насичено бурштиновою.
- У нас вже зварився бульйон. Відварне м’ясо викладемо на тарілку.
- У каструлю додаємо обсмажену цибулю.
- Родзинкою нашого французькогуо супу стане щіпка запашного перцю.
- До готовності нам потрібно суп проварити протягом 15-20 хвилин.
- Поки суп доварюється, на розпеченій сковороді приготуємо грінки.
- Зверху грінки приправляємо сиром твердого сорту.
- Щоб сирна скоринка розплавилася, нам просто не обійтися без допомоги мікрохвильовки.
- Тепер розливаємо суп по тарілках, зверху викладаємо сирну грінку.
Чебрець в супі – це неймовірно смачно!
Ми вже поділилися з вами потаємними кулінарними секретами і розповіли, як приготувати цибульний суп. Рецепт класичний французький, як правило, містить алкоголь – вино або коньяк. Деякі кулінари додають бренді. Ми так і вчинимо, але для смаку ще додамо кілька гілочок чебрецю. Пікантна трава привнесе нотки терпкості і незабутній аромат у нашу страву.
Склад:
- 60 г вершкового масла;
- 2 ст. л. оливкової рафінованої олії;
- 2 кг цибулі;
- 1 ч. л. сушеного чебрецю;
- 1500 мл м’ясного бульйону;
- 1 ч. л. коричневого цукрового піску;
- 150 мл вина;
- 50 мл коньяку;
- 1 ст. л. просіяного борошна;
- часникові зубчики – за смаком;
- хлібні скибочки для грінок;
- 150 г сиру твердого сорту;
- 1 ст. л. зернової гірчиці.
Приготування:
- Якщо ви не хочете плакати під час чищення цибулі, тоді беріть на замітку наші поради. У велику чашу налийте води. Очищену цибулю складайте туди.
- Щоб не плакати під час шаткування цибулі, клинок ножа постійно змочують холодною водою.
- Беремо товстостінний посуд і розтоплюємо в ньому вершкове масло.
- Тепер нам потрібен купаж олії і масла. Для цього вершкове масло ми змішаємо з оливковою олією.
- Відправляємо цибулю в товстостінний посуд і тушкуємо протягом 8-10 хвилин. Строго засікаємо час.
- Прийшла черга додати чебрець. Можна використовувати як свіжі гілочки, так і сушену траву. Постараємося її максимально подрібнити в ступці.
- Тушкуємо цибулю тільки під закритою кришкою. Якщо цибулю перепалити, то ми зіпсуємо смак супу, і їсти його буде неможливо.
- Через 20 хвилин приправимо цибулю коричневим цукровим піском.
- Паралельно приготуємо бульйон.
- Можна використовувати заздалегідь зварений бульйон, тільки його обов’язково потрібно довести до кипіння.
- У цибулю додаємо просіяне борошно і ще раз гарненько перемішаємо.
- Тепер ми можемо залити цибулю бульйоном, додати алкоголь.
- Все перемішуємо і на мінімальному вогні проварюємо суп ще 15 хвилин.
- Тим часом нам потрібно приготувати грінки: в духовій шафі чи мікрохвильовій печі – вирішувати вам.
- Подавати істинний цибулевий суп до столу прийнято в глиняному посуді.
- Для надання пікантного смаку грінки натремо часниковими зубчиками і приправимо зерновою гірчицею.
Підступність французьких кулінарів
Цибулевий суп – надбання Франції. Але класика з часом стала набридати, захотілося різноманітності, ось шеф-кухарі стали експериментувати з різними сортами цибулі, прянощами та інгредієнтами.
Склад:
- 1 кг червоної цибулі;
- 1,5 л молока;
- 2 ч. л. солі дрібного помелу;
- 3 яйця;
- ½ склянки вершків;
- 3 ст. л. тертого сиру твердого сорту;
- 2 ст. л. розм’якшеного вершкового масла;
- грінки;
- за смаком сіль і суміш перців.
Приготування:
- Ви вже знаєте секрет, як подрібнити цибулю і при цьому не заплакати.
- Багато господинь стверджують, що червона цибуля відрізняється від ріпчастої не тільки м’яким смаком. При нарізці вона не така плаксива.
- Тушкуємо на вершковому маслі цибулю. Вона повинна придбати золотистий, майже бурштиновий відтінок.
- Щоб не спалити основний інгредієнт французької страви, не забуваємо перемішувати цибулю.
- Тепер можна додати молоко.
- Суміш довести до кипіння.
- Щоб суп став ніжним, його перетремо через сито або перетворимо в пюре за допомогою блендера.
- Ще раз доведемо до кипіння супчик.
- Потім відокремимо з яєць жовтки.
- З’єднаємо їх з вершками і подрібненим сиром твердого сорту.
- Все ретельно перемішаємо. Краще скористатися віночком.
- Додаємо цю суміш у суп.
- Приправимо супчик сіллю і прянощами за смаком.
- Подаємо цибулевий суп до столу традиційно з грінками.
Цибулевий суп – вишукана французька страва. Як бачите, інгредієнти для неї можна легко купити в найближчому супермаркеті. Якщо виключити алкоголь, то таку першу страву можна віднести до числа бюджетних. Готуйте із задоволенням і не переставайте дивувати своїх домочадців. Приємного апетиту!