Чорнослив – улюблений продукт багатьох, який не тільки відрізняється незвичайним і приємним смаком, але також дуже корисний і широко використовується в медицині. Зокрема, сушені сливи просто незамінні у дієтології, ефективний чорнослив при закрепі, його обов’язково включають у раціон пацієнтів, які страждають розладами травної системи.

Якщо виникла така проблема як закреп, існує кілька ефективних рецептів, що швидко допоможуть вирішити її і дитині, і дорослому без медикаментів чи клізм.

Що містить чорнослив

Чорнослив – сухофрукт, який готується зі свіжих ягід особливого темного сорту слив. Плоди обробляються щадним способом, завдяки чому в них залишаються майже всі вітаміни та мікроелементи, ось чому він такий корисний.

Сушені ягоди, що володіють приємним характерним ароматом і смаком, містять:

  • глюкозу;
  • фруктозу;
  • лактозу;
  • ряд органічних кислот;
  • вітаміни А, Е, С, В1 і В2;
  • азотисті речовини;
  • кальцій, фосфор, калій, магній, натрій, залізо.

Чорнослив дуже корисний для вагітних, які страждають авітамінозом або анемією. Його рекомендують для нормалізації травлення і зниження ваги.

Якщо людина постійно працює за комп’ютером, відчуває великі навантаження на зір і при цьому мало рухається, кілька ягід чорносливу в день їй просто необхідні.

Ці плоди – чудова профілактика гіпертонії, атеросклерозу, ниркових і простудних захворювань. І, звичайно ж, чорнослив – перший продукт, який радять медики при закрепах і дорослим, і дітям.

Як вживати його при закрепах дорослим

Закреп – це порушення випорожнень кишечника, коли калові маси накопичуються, твердіють і роблять дефекацію вкрай скрутною. Зазвичай причиною цієї недуги стає помилка у харчуванні і недостатня фізична активність.

Але іноді він може виникати під впливом інших чинників:

  • у жінок під час вагітності з причини передавлювання зростаючою маткою кишечника і зміни гормонального фону;
  • у літніх людей – винне у всьому природне уповільнення обмінних процесів у старіючому організмі;
  • після прийому деяких медикаментів – наприклад, залізовмісних препаратів;
  • у післяопераційний період при таких захворюваннях як дисбактеріоз, геморой, патології ШКТ.

У більшості випадків вживати медикаментозні засоби від запору небажано, можуть виникнуть неприємні побічні явища, які зроблять стан людини ще важчим. Але вирішувати проблему потрібно, при цьому дуже швидко – адже відбувається інтоксикація усього організму, не кажучи вже про те, що хворий страждає від болю в животі, здуття, метеоризму. І ось якраз у цьому випадку приходить на виручку чорнослив.

Його можна вживати як у чистому вигляді, так і в поєднанні з іншими продуктами, що також позитивно впливають на роботу травного тракту. Максимальна ефективність досягається, якщо приймати чорнослив натщесерце. Важливо не забувати випивати достатню кількість рідини при цьому.

Звичайно, найпростіше взяти кілька ягід і просто розжувати їх – до речі, це хороша профілактика стоматиту та гінгівіту. Але проблема у тому, що в сухому вигляді чорнослив засвоюється травним трактом дуже довго, допомога прийде нескоро. Тому слід його правильно обробити, щоб домогтися швидкого ефекту.

Простіше і швидше за все – запарити сушені ягоди. Для цього жменю чорносливу перебирають, промивають, потім складають у миску і заливають гарячою водою. На 80 г плодів досить склянки окропу. Після цього ємність потрібно накрити і добре укутати. Через годину ліки готові. Відвар зливають в окремий посуд і випивають теплим. А самі ягоди з’їдають, добре пережовуючи.

Для дорослих підійде ще така суміш від закрепу з чорносливу та інших сухофруктів:

  • взяти десять ягід чорносливу та кураги, п’ять ягід інжиру, промити, залити теплою водою і залишити для набухання на тридцять хвилин;
  • пропустити сухофрукти через м’ясорубку або подрібнити на блендері;
  • перекласти суміш у банку і додати дві ложки меду, розмішати;
  • закрити і зберігати в холодильнику.

Цю смачну суміш потрібно їсти по одній столовій ложці щоранку перед сніданком, запиваючи теплою водою. Можна додавати її в кефір, йогурт або вівсянку. Тоді проблем із запорами, не буде ніколи.

Корисна інформація: якщо не подобається смак чорносливу, можна комбінувати його з курагою та інжиром. Ці сухофрукти, багаті вітамінами і мінералами, також допомагають вирішити проблеми з кишечником.

Рецепти для грудничка

Для грудничка можна швидко і просто приготувати лікувальний компот із сушених ягід:

  • Пакетик чорносливу – приблизно 100 г – заливають 500 мл води, додають 1-2 ложки цукру;
  • Ягоди потрібно попередньо промити, можна розрізати на половинки;
  • Каструлю ставлять на вогонь і дають суміші закипіти, а тоді готують її на невеликому вогні ще кілька хвилин;
  • Потім вимикають і закривають;
  • Компот повинен охолонути до кімнатної температури, але залишитися теплим. Тільки тоді він корисний.

Для поліпшення смаку можна зменшити кількість чорносливу і додати у відвар курагу.

Цей рецепт підійде, до речі, і для майбутніх мам, які теж дуже часто страждають від закрепів, авітамінозів та низького гемоглобіну.

Можна приготувати відвар з вівсяних пластівців, чорносливу та кураги:

  • У термос кладеться по три ягоди чорносливу, кураги і столова ложка вівсяних пластівців;
  • Все заливається окропом і настоюється протягом двох годин.

Для немовлят суміш розводиться водою у пропорції 1:1. Мама може випити відвар в чистому вигляді і з’їсти ягоди з пластівцями.

Якщо малюку вже виповнилося півроку і він отримує перший прикорм, то розпарений чорнослив можна просто перекрутити на м’ясорубці і додавати його потроху у дитячу кашку, сирок чи йогурт. Такі страви теж дуже добре допомагають при запорах.

Але слід уважно стежити за свіжістю продукту. Розпарений і подрібнений чорнослив можна зберігати в холодильнику не більше 1-2 діб. Залишки можна використовувати як начинку у пироги для дорослих.

Як вибрати чорнослив і використовувати в кулінарії?

Корисна порада: цілющими властивостями при запорах володіє тільки натуральний, якісний чорнослив. Зараз, на жаль, дуже часто зустрічається другосортний продукт, виготовлений за прискореною технологією, з консервантами, барвниками та ароматизаторами.

Такий сухофрукт буде не корисний, а тільки шкідливий, особливо для дітей. Тому купувати чорнослив слід тільки у перевіреному місці, ваговий або в прозорій упаковці, що дозволяє оцінити його зовнішній вигляд і щільність. Він повинен мати чорний колір, помірний глянець і пружну структуру. Якщо колір коричневий, чорнослив занадто сухий або розповзається при натисканні, купувати його не варто.

І остання порада з приводу вживання чорносливу. Ці ягоди надають будь-якій страві дуже приємний пікантний аромат зі специфічними «димними» нотками. Тому його можна додавати у борщі, м’ясні страви при запіканні, готувати з нього салати, закуски та різноманітні десерти. Наприклад, дуже корисний салат з буряка, натертого на тертці, з чорносливом і горіхами. Або ж чорнослив, начинений горіхами зі сметаною.

Соус із чорносливу можна заготовити про запас і подавати його як до м’ясних страв, так і до солодких. Тоді всі домашні будуть і смачно нагодовані, і здорові.