Трапляється так, що бажання спекти млинці або замісити шарлотку відвідує нас пізно вночі, коли всі найближчі магазини закриті. Або на порозі з’явилися гості, здивувати яких – обов’язок поважаючої себе господині. У такі життєві моменти нерідко встає питання про альтернативу того або іншого продукту. Сьогодні ми розповімо, чим замінити яйця у випічці.

Замінники яць у випічці: різноманітність варіантів

Одні не їдять їх з християнських міркувань, дотримуючись усіх правил суворого посту. Іншим же вживати в їжу цей продукт харчування заборонив лікар через можливість виникнення алергічних реакцій.

замінники яць у випічціВідмовляються від таких корисних і поживних яєць також вегетаріанці. А ще їх може просто не виявитися під рукою під час приготування тієї чи іншої страви.

Виходячи з цих міркувань, знати, чим можна замінини яйця у кексах, домашньому печиві або інший випічці, дуже навіть потрібно. Але перш за все, необхідно вміти розбиратися в рецептурі. Яйця в тісті виконують кілька важливих функцій:

  • виступають у ролі склеюючої речовини інших інгредієнтів;
  • надають випічці пишність і об’єм;
  • додають у готову страву потрібний відсоток вологості.

Якщо ви не знаєте, навіщо додавати яйця конкретно в цю страву, то краще навіть не починати експериментувати. А от тренуватися без втрати якості і смаку можна на простих, перевірених часом та власним досвідом рецептах.

Оцтова кислота і харчова сода

Кислотну шипучу суміш використовують у кулінарії з часів наших бабусь. Всім відомо, що саме цей склад чудово піднімає бездріжджове тісто і дарує пирогам таку бажану легкість.

оцет і содаЩоб замінити всього лише 1 яйце, необхідно:

  1. Змішати в склянці в рівних пропорціях звичайний оцет і харчову соду до утворення пінки.
  2. Якщо зручно, то соду можна погасити прямо на ложці або в тісті, зробивши невелике поглиблення в муці.
  3. Отриману суміш належить додавати у вже готове тісто безпосередньо перед відправкою формочки в духовку.

Але будьте уважні: такий варіант дозволяє замінити лише до 2 яєць. Якщо ж в рецепті кількість даного інгредієнта перевищує число 3, краще вибрати інший спосіб, так як готова випічка може вийти з характерним оцтовим присмаком.

М’якоть банана і яблучний оцет

На заході яблучний оцет завжди йде під номером один. Іноземні господині додають його практично в усі види тіста. Якщо ж ви шукаєте, чим замінити яйця в млинцях, виберіть саме цей варіант.

яблучний оцетБананове пюре просто підкорило серця дітей і зайняло перше місце на п’єдесталі корисності у прихильників здорового харчування. Завдяки тому, що цей фрукт сам по собі досить солодкий, він може виступати в якості замінника не тільки яєць, але і цукру, тим самим зменшуючи кількість шкідливого холестерину в їжі і знижуючи калорійність страв. Просто розімніть банан блендером і додайте пюре в тісто.

Обидва замінники допомагають підтримати готовій випічці необхідну вологість, а також володіють прекрасними скріпними властивостями. Найчастіше яблучний оцет і пюре з фруктів додають у тісто для печива, хліба, пирогів і кексів. Готова страва виходить з ніжним ароматом банана і яблука.

Але цей варіант треба використовувати з обережністю. Якщо в тісто додати більше 200 мл пюре, воно може зовсім не підійти або після випічки вийти занадто щільним і вологим.

Лляні зернятка

Розмелене насіння льону – кращий з варіантів заміни яєчного білка у випічці. Воно додасть тісту щільності, а також збагатить страву ніжним горіховим присмаком. Якщо ж такий ароматний варіант вас не влаштовує, смак можна легко перебити шоколадною начинкою або ванільним цукром.

насіння льонуДля того щоб приготувати пасту, вам необхідно:

  1. Змішати в мисці 2 ст. л. перемелених зерен льону з 3 ст. л. кип’яченої теплої води.
  2. Залишити суміш на 5-7 хвилин для розбухання, а потім змішати з готовим тістом.

Для звичайної жовтої випічки ідеально підійде світле лляне насіння. А ось шоколадному брауні, кексам та пирогу на какао-порошку – зернята коричневого льону.

Всі види крохмалю

Що найчастіше додають у борошно для випічки млинців, кексів або тортів? Правильно, картопляний або кукурудзяний крохмаль. Навіть яєчний порошок у таких продуктах – рідкість.

картопляний крохмальІ якщо у вашому холодильнику не знайшлося яєць, скористайтеся одним з варіантів:

  • додайте в борошно 2 ст. л. крохмалю без рідини;
  • змішайте 1 ст. л. крохмалю, 1 ст. л. сметани або соняшникової олії з такою ж кількістю води.

Але пам’ятайте, що крохмаль не додасть тісту пухкості, тому використовуйте його в рецептах з содою або розпушувачем.

А цар, несправжній!

Треба не просто знати, чим можна замінити яйця в оладках, шарлотці або іншій випічці, але і вміти це робити настільки майстерно, щоб дегустатори навіть і не подумали запідозрити підробку.

випічка без додавання яєцьКілька кулінарних тонкощів допоможуть вам засвоїти урок на «відмінно»:

  • Якщо яйця у випічці потрібні для начинки, їх роль цілком можуть виконати такі комбінації: сир Тофу, змішаний з гімалайською сіллю, або адигейський плюс сіль того ж сорту.
  • Яйця в соус можна взагалі не додавати, а закріплювачем виступить пшеничне борошно. Для цього 2-3 ст. л. борошна обсмажте до золотистого кольору на сковороді, а потім додайте в киплячий соус. Так дуже часто готують всім відомий «Бешамель».
  • Коли тісто потрібно розпушити, а вдома не виявилося пекарського порошку і яєць, пошукайте по засіках соєве або нутове борошно. Для заміни 1 яйця досить буде змішати 2 ст. л. борошна з такою ж кількістю води.
  • Кілька ложок готової клейкої вівсянки чудово замінять продукт курячого виробництва в котлетах, фрикадельках та інших солоних стравах. А ось випічку, наприклад, сирники, можна готувати і зовсім без яєць.

І наостанок ще одна маленька хитрість. Всім відомо, що яйця випічці надають характерний жовтуватий відтінок. І яку б альтернативу їм ви не вибрали, такого ж кольору ніяк не вийде. Ситуацію врятує щіпка приправи куркуми. Приємного вам апетиту!