Соєвий соус широко використовується в приготуванні страв східної кухні. Ми дізналися про його існування, коли в нашій країні виникла перша «мода» на роли і суші. Готовий соус продається в будь-якому магазині, і деколи навіть має свій асортимент – є соуси з васабі, імбиром та іншими цікавими прянощами і спеціями.

Але, на жаль, подібні продукти, які, до того ж, реалізуються в магазинах за низькими цінами, мають у своєму складі шкідливі добавки. Зокрема, вони містять потенційно небезпечні консерванти і глутамат натрію, який впливає на організм людини аж ніяк не кращим чином. Тому перед багатьма талановитими і дбайливими господинями постає питання – чим замінити соєвий соус?

Шляхи вирішення проблеми при відсутності соєвого соусу

Зрозуміло, якщо ви зібралися крутити роли і бажаєте не додавати соєвий соус у страву, то вона гарантовано втратить свій колорит, стане прісною і позбавленою смаку. А тому всі зусилля, які були прикладені для приготування суші, підуть нанівець.

соєвий соусУ даному випадку оптимальним рішенням стане самостійне приготування «екологічно чистого» соєвого соусу, однак ви повинні бути заздалегідь готові до того, що це забере у вас  час і сили.

Найпростіший спосіб – знайти натуральний соєвий соус у спеціалізованих точках продажу. Зазвичай такі продукти реалізуються там, де представлений широкий вибір екзотичних інгредієнтів, прянощів, листів норі, і навіть спеціального рису.

Приготувати соус в домашніх умовах, придбати його або замінити – вирішувати вам. Ми підкажемо вам кілька дієвих шляхів виходу з такої ситуації. Отже, чим  можна замінити соєвий соус?

Готуємо соус самостійно

Замінити соєвий соус для суші можна приготувавши його аналог. Цей варіант буде не тільки смачним, але і гарантовано корисним. Як мінімум, у такому продукті не містяться різноманітні хімікати, які можуть нашкодити вашому здоров’ю та дестабілізувати функціонування шлунково-кишкового тракту.

Хоча приготувати такий продукт теоретично можна, обмовимося відразу – це доволі копітка, тривала і складна процедура. В першу чергу, варто врахувати, що головним інгредієнтом соєвого соусу є грибок Кодзі, який практично неможливо дістати в нашій країні. І навіть якщо вам пощастить це зробити, не можна забувати про те, що процес приготування цього продукту передбачає бродіння, а значить, за один день з таким рецептом ви явно не впораєтесь.

Якщо у вас є бажання віддати багато сил і часу на такі експерименти, варто поспілкуватися зі знавцями цієї справи і з’ясувати оптимальний рецепт заправки. Якщо ж ви не готові шукати такі «раритетні» для нас з вами компоненти і витрачати багато часу на приготування рідкої заправки, ви можете обмежитися більш простим рецептом.

І нехай приготовлений з нього соус не буде ідеальним, первозданним і повністю відповідати японським кулінарним стандартам, все ж, він стане придатною альтернативою того, що продається в наших продовольчих магазинах.

Отже, якщо ви до цих пір ламаєте голову над тим, чим можна замінити соєвий соус в рецепті ми розповімо вам, як приготувати його більш корисний аналог самостійно.

замінник соєвого соусуВам знадобиться:

  1. Соєві боби – 120 грамів;
  2. Борошно пшеничне вищого сорту – столова ложка;
  3. Морська йодована сіль – за смаком;
  4. Овочевий бульйон (можна брати грибний – так смак буде більш багатим і багатогранним) – 50 мілілітрів;
  5. Вершкове масло – 2 столових ложки.

Інструкція по приготуванню:

  • Для початку вам слід відварити соєві боби до готовності. Вони будуть готові, як тільки стануть м’якими і трохи розвареними, зморщеними. Варити їх треба в невеликій кількості води, бажано відфільтрованій, питній;
  • Після того, як боби будуть готові, з них потрібно злити воду і розтовкти їх до пюреподібного стану;
  • Як тільки соєва маса стане однорідною і густою, починайте поступово змішувати з нею всі інші компоненти – масло, бульйон, сіль і борошно. Допускається використання додаткових прянощів і спецій за смаком, але з ними важливо не «переборщити». А також варто підбирати такі компоненти правильно, щоб вони гармоніювали з соєю за смаком;
  • Поставте отриману суміш на повільний вогонь і почніть її тушити. Обов’язково помішуйте її ложкою (бажано дерев’яною), щоб вона не прикипала до країв посуду і не згоріла. Томіть соус на плиті до тих пір, поки він не почне кипіти. Кип’ятити його не потрібно – варто відразу прибрати з вогню і залишити настоюватися;
  • Соус стане готовим до вживання, як тільки охолоне. Вам лише залишиться насолодитися його яскравим смаком і бути впевненим в тому, що він не містить шкідливих домішок.

Ця заправка стане актуальною не тільки для традиційної подачі суші. З її допомогою можна маринувати м’ясо (зокрема, курки, при виготовленні якіторі – класичних японських шашличків), рибу і морепродукти перед запіканням, тушінням або смаженням. Він також відмінно підійде і до овочевого рагу.

Не менш смачно буде «звучати» цей натуральний соус в якості заправки до салатів зі свіжих і варених продуктів. І, нарешті, його використання  стане дуже актуальним в гарнірах, особливо макаронних виробах і рисі.

Маринад для м’ясних страв

Раз вже мова зайшла про м’ясо, особливо пташине, варто відзначити, що соєвий соус широко використовується як маринад не лише у східній, але й у європейській кухні. Але і тут його можна замінити аналогом, навіть якщо у вас вдома немає соєвих бобів, і ви не можете скористатися попереднім рецептом.

Чим можна замінити соєвий соус для смаженої або печеної курки?

маринад для м'ясаУ цьому випадку вам допоможуть наступні компоненти:

  1. Оливкова олія першого віджиму (можна і рафіновану, але небажано);
  2. Бальзамічний оцет;
  3. Гірчичний порошок.

Вам потрібно змішати ці компоненти, щоб вийшла середня по густині маса, і використовувати її в якості маринаду.

Чим ще замінити соєвий соус в маринаді?

Тут вам може допомогти наступний рецепт:

  1. 50 грамів звичайного  майонезу типу «Провансаль» (можна також використовувати домашній) змішайте з такою ж кількістю води;
  2. Додайте трохи чорного і червоного перцю;
  3. Введіть чайну ложку свіжовичавленого лимонного соку.

Суміш потрібно інтенсивно перемішати до однорідності, після чого використовувати в якості маринаду. Особливо добре підійде така заправка до шашлику.

Якщо ви думаєте над тим, що можна додати замість соєвого соусу в салат, спробуйте зробити наступне. Доведіть невелику кількість рослинної олії до кипіння. Тим часом, дрібно наріжте часник. Киньте часник в киплячу олію і дочекайтеся моменту, коли вона змінить свій колір. Далі зніміть олію з вогню і почніть з нею змішувати спеції за смаком. Коли впораєтеся з цим, додайте трохи яблучного оцту і дочекайтеся повного охолодження.

В якості відмінної заправки до гарячого, можна застосовувати змішану з майонезом в рівних пропорціях аджику. Також тут може стати актуальним грибний відвар. Він неодмінно повинен бути концентрованим і густим, відрізнятися вираженим смаком і запахом. При дотриманні цих умов, така заправка стане чудовим доповненням до страви, особливо м’ясної або овочевої.

Нестандартний варіант

Якщо у вас вдома є маслини, не виливайте маринад з-під них. Він зможе замінити вам соєвий соус в заправці до шашлику або до інших подібних страв. Для того щоб заправка вийшла ароматною і пікантною, нашаткуйте свіжу цибулю кільцями, після чого опустіть в ємність з-під маслин або оливок (де залишився маринад з них). Залиште цибулю в такому стані приблизно на добу.

замінник соєвого соусу з оливиВона просочиться маслинним присмаком, стане м’якою, і додасть традиційним м’ясним стравам дивовижних акцентів.

Замінити соєвий соус можна і простим маринадом від маслин, без додавання цибулі. Просто використовуйте його там, де передбачається соєва заправка. Не виключено, що остаточний смак страви в цьому випадку вам сподобається ще більше.

Як бачите, існує досить багато виходів з положення, коли вдома не залишилося соєвого соусу.

Використовуйте кожен з них за власним смаком.

Приємного апетиту!