Соєвий соус широко використовується в приготуванні страв східної кухні. Ми дізналися про його існування, коли в нашій країні виникла перша «мода» на роли і суші. Готовий соус продається в будь-якому магазині, і деколи навіть має свій асортимент – є соуси з васабі, імбиром та іншими цікавими прянощами і спеціями.

Але, на жаль, подібні продукти, які, до того ж, реалізуються в магазинах за низькими цінами, мають у своєму складі шкідливі добавки. Зокрема, вони містять потенційно небезпечні консерванти і глутамат натрію, який впливає на організм людини аж ніяк не кращим чином. Тому перед багатьма талановитими і дбайливими господинями постає питання – чим замінити соєвий соус?

Шляхи вирішення проблеми при відсутності соєвого соусу

соєвий соусЗрозуміло, якщо ви зібралися крутити роли і бажаєте не додавати соєвий соус у страву, то вона гарантовано втратить свій колорит, стане прісною і позбавленою смаку. А тому всі зусилля, які були прикладені для приготування суші, підуть нанівець.

У даному випадку оптимальним рішенням стане самостійне приготування «екологічно чистого» соєвого соусу, однак ви повинні бути заздалегідь готові до того, що це забере у вас  час і сили.

Найпростіший спосіб – знайти натуральний соєвий соус у спеціалізованих точках продажу. Зазвичай такі продукти реалізуються там, де представлений широкий вибір екзотичних інгредієнтів, прянощів, листів норі, і навіть спеціального рису.

Приготувати соус в домашніх умовах, придбати його або замінити – вирішувати вам. Ми підкажемо вам кілька дієвих шляхів виходу з такої ситуації. Отже, чим  можна замінити соєвий соус?

Готуємо соус самостійно

Замінити соєвий соус для суші можна приготувавши його аналог. Цей варіант буде не тільки смачним, але і гарантовано корисним. Як мінімум, у такому продукті не містяться різноманітні хімікати, які можуть нашкодити вашому здоров’ю та дестабілізувати функціонування шлунково-кишкового тракту.

Хоча приготувати такий продукт теоретично можна, обмовимося відразу – це доволі копітка, тривала і складна процедура. В першу чергу, варто врахувати, що головним інгредієнтом соєвого соусу є грибок Кодзі, який практично неможливо дістати в нашій країні. І навіть якщо вам пощастить це зробити, не можна забувати про те, що процес приготування цього продукту передбачає бродіння, а значить, за один день з таким рецептом ви явно не впораєтесь.

Якщо у вас є бажання віддати багато сил і часу на такі експерименти, варто поспілкуватися зі знавцями цієї справи і з’ясувати оптимальний рецепт заправки. Якщо ж ви не готові шукати такі «раритетні» для нас з вами компоненти і витрачати багато часу на приготування рідкої заправки, ви можете обмежитися більш простим рецептом.

І нехай приготовлений з нього соус не буде ідеальним, первозданним і повністю відповідати японським кулінарним стандартам, все ж, він стане придатною альтернативою того, що продається в наших продовольчих магазинах.

Отже, якщо ви до цих пір ламаєте голову над тим, чим можна замінити соєвий соус в рецепті ми розповімо вам, як приготувати його більш корисний аналог самостійно.

Вам знадобиться:

  1. замінник соєвого соусуСоєві боби – 120 грамів;
  2. Борошно пшеничне вищого сорту – столова ложка;
  3. Морська йодована сіль – за смаком;
  4. Овочевий бульйон (можна брати грибний – так смак буде більш багатим і багатогранним) – 50 мілілітрів;
  5. Вершкове масло – 2 столових ложки.

Інструкція по приготуванню:

  • Для початку вам слід відварити соєві боби до готовності. Вони будуть готові, як тільки стануть м’якими і трохи розвареними, зморщеними. Варити їх треба в невеликій кількості води, бажано відфільтрованій, питній;
  • Після того, як боби будуть готові, з них потрібно злити воду і розтовкти їх до пюреподібного стану;
  • Як тільки соєва маса стане однорідною і густою, починайте поступово змішувати з нею всі інші компоненти – масло, бульйон, сіль і борошно. Допускається використання додаткових прянощів і спецій за смаком, але з ними важливо не «переборщити». А також варто підбирати такі компоненти правильно, щоб вони гармоніювали з соєю за смаком;
  • Поставте отриману суміш на повільний вогонь і почніть її тушити. Обов’язково помішуйте її ложкою (бажано дерев’яною), щоб вона не прикипала до країв посуду і не згоріла. Томіть соус на плиті до тих пір, поки він не почне кипіти. Кип’ятити його не потрібно – варто відразу прибрати з вогню і залишити настоюватися;
  • Соус стане готовим до вживання, як тільки охолоне. Вам лише залишиться насолодитися його яскравим смаком і бути впевненим в тому, що він не містить шкідливих домішок.

Ця заправка стане актуальною не тільки для традиційної подачі суші. З її допомогою можна маринувати м’ясо (зокрема, курки, при виготовленні якіторі – класичних японських шашличків), рибу і морепродукти перед запіканням, тушінням або смаженням. Він також відмінно підійде і до овочевого рагу.

Не менш смачно буде «звучати» цей натуральний соус в якості заправки до салатів зі свіжих і варених продуктів. І, нарешті, його використання  стане дуже актуальним в гарнірах, особливо макаронних виробах і рисі.

Маринад для м’ясних страв

Раз вже мова зайшла про м’ясо, особливо пташине, варто відзначити, що соєвий соус широко використовується як маринад не лише у східній, але й у європейській кухні. Але і тут його можна замінити аналогом, навіть якщо у вас вдома немає соєвих бобів, і ви не можете скористатися попереднім рецептом.

Чим можна замінити соєвий соус для смаженої або печеної курки?

У цьому випадку вам допоможуть наступні компоненти:

  1. маринад для м'ясаОливкова олія першого віджиму (можна і рафіновану, але небажано);
  2. Бальзамічний оцет;
  3. Гірчичний порошок.

Вам потрібно змішати ці компоненти, щоб вийшла середня по густині маса, і використовувати її в якості маринаду.

Чим ще замінити соєвий соус в маринаді?

Тут вам може допомогти наступний рецепт:

  1. 50 грамів звичайного  майонезу типу «Провансаль» (можна також використовувати домашній) змішайте з такою ж кількістю води;
  2. Додайте трохи чорного і червоного перцю;
  3. Введіть чайну ложку свіжовичавленого лимонного соку.

Суміш потрібно інтенсивно перемішати до однорідності, після чого використовувати в якості маринаду. Особливо добре підійде така заправка до шашлику.

Якщо ви думаєте над тим, що можна додати замість соєвого соусу в салат, спробуйте зробити наступне. Доведіть невелику кількість рослинної олії до кипіння. Тим часом, дрібно наріжте часник. Киньте часник в киплячу олію і дочекайтеся моменту, коли вона змінить свій колір. Далі зніміть олію з вогню і почніть з нею змішувати спеції за смаком. Коли впораєтеся з цим, додайте трохи яблучного оцту і дочекайтеся повного охолодження.

В якості відмінної заправки до гарячого, можна застосовувати змішану з майонезом в рівних пропорціях аджику. Також тут може стати актуальним грибний відвар. Він неодмінно повинен бути концентрованим і густим, відрізнятися вираженим смаком і запахом. При дотриманні цих умов, така заправка стане чудовим доповненням до страви, особливо м’ясної або овочевої.

Нестандартний варіант

Якщо у вас вдома є маслини, не виливайте маринад з-під них. Він зможе замінити вам соєвий соус в заправці до шашлику або до інших подібних страв. Для того щоб заправка вийшла ароматною і пікантною, нашаткуйте свіжу цибулю кільцями, після чого опустіть в ємність з-під маслин або оливок (де залишився маринад з них). Залиште цибулю в такому стані приблизно на добу.

замінник соєвого соусу з оливиВона просочиться маслинним присмаком, стане м’якою, і додасть традиційним м’ясним стравам дивовижних акцентів.

Замінити соєвий соус можна і простим маринадом від маслин, без додавання цибулі. Просто використовуйте його там, де передбачається соєва заправка. Не виключено, що остаточний смак страви в цьому випадку вам сподобається ще більше.

Як бачите, існує досить багато виходів з положення, коли вдома не залишилося соєвого соусу.

Використовуйте кожен з них за власним смаком.

Приємного апетиту!