Здорове харчування є однією з найпопулярніших сучасних тем. У різний час прихильники корисної їжі і лікарі-дієтологи оголошували хрестові походи проти самих різних звичних харчових продуктів: «цукор – біла смерть», «сіль – біла отрута». Зараз на спис поборників правильного харчування піднято прапор боротьби проти холестерину.

Cui bono?

Цей вислів, який приписується Цицерону у «Промові на захист Росция Америйского», лежить в основі римського права. В перекладі з латині воно позначає «кому на користь? або «заради якої вигоди?».

Крім пошуку злочинця, метод дозволяє побачити приховані механізми маніпулювання свідомістю. І, можливо, зуміти захиститися від них.

Як ви думаєте, чому так активно обговорюється питання про користь вживання спредів і шкоду вершкового масла? Тому що виробляти справжнє вершкове масло дорого.

Виробництво молочних продуктів саме по собі безглуздо, якщо немає вихідної сировини – молока. Утримання корів економічно невигідно.

Повсюдно скоротилася кількість ферм великої рогатої худоби – цей процес відбувається не тільки в нашій країні, в баготьох країнах тваринництво практично занепало. І якщо плантації пальм і так знаходяться в країнах третього світу, де дешева робоча сила дозволяє жахливо скоротити витрати на виробництво, то утримувати корів набагато складніше, молоко – продукт, який швидко псується і возити його через півсвіту неможливо без спеціальної обробки, що ще більше здорожчує процес.

Але навіщо корови, якщо є чудова наука хімія.

Сучасна хімічна промисловість дозволяє синтезувати не тільки масло. А щоб народ не хвилювався, йому треба популярно, використовуючи наукові терміни, пояснити, що вершкове масло, яке століттями їли наші предки – жовта жирна отрута, яка містить холестерин.

Холестерин, до речі, на 80% виробляється нашим організмом, точно так само, як і організмом корів, а, значить, є цілком звичною і навіть потрібною речовиною – адже Природа не дурна, щоб виробляти щось безглузде і шкідливе для організму.

Страшний, огидний і жахливий холестерин служить для забезпечення стабільності мембран клітин, синтезу вітаміну D і гормонів, включаючи естроген і тестостерон – жіночих і чоловічих статевих гормонів. Без холестерину неможливо нормальне функціонування імунної та нервової систем.

А коли народ наїсться дешевих продуктів, виготовлених з рослинних жирів та які не містять ні грама холестерину, і в організмах знизиться рівень статевих гормонів, що призведе до безплідності, адже тоді народ від цього безпліддя можна лікувати! Медикаментозно, продаючи надію стати батьками за чималі гроші, або пропонуючи ЕКО за ще більші. А ще можна лікувати алергії, які лавиноподібно виникають на тлі погано працюючої імунної системи.

Що ж це за намазка така?

Назва спред походить від дієслова to spread, що означає «намазувати». Для англійців воно відноситься до всього, що можна намазувати на хліб або крекери – паштетам, джемам, тощо. В Україні за цим терміном закріпилася назва жировмісного продукту. У 2004 році був складений спеціальний держстандарт , який регламентує технічні умови виробництва пряжених сумішей і спредів.

Нормативами відрізняється три види спредів:

  • Вершково-рослинні. Це продукт найбільш близький за складом до звичайного вершкового масла;
  • Рослинно-вершкові. Відсоток вмісту тваринних жирів від 15 до 50%;
  • Рослинно-жировий. У складі продукту немає жирів тваринного походження зовсім. В якості сировини використовуються суміш рослинних жирів: соєвий і соняшниковий, а також дешеві кокосовий і пальмовий жири.

Держстандарт регламентує вміст у жирових продуктах транс-ізомерів жирних кислот – їх не повинно бути більше 8%.

Транс-жири утворюються в процесі виробництва отверднених рідких рослинних олій.

Організм не може обійтися без жирних кислот у своєму функціонуванні. Він їх частково виробляє сам, а частково отримує з їжі. Організм використовує жирні кислоти для синтезу жирів, з яких і складається організм. Так, жир фосфолипид – це основа оболонок (мембран) клітин. Жирні кислоти бувають насиченими або ненасиченими. Ці терміни позначають, що у молекули є приєднані атоми водню. У насиченої жирної кислоти всі порожні місця для водню зайняті, а у ненасиченої – деякі залишаються вакантними.

При цьому молекули можуть мати різну конфігурацію приєднання водневих атомів.

У природі обидва атоми приєднуються з одного боку молекули кислоти – цис-конфігурація.

Такий же склад, але з іншою конфігурацією – коли молекули водню знаходяться по обидві сторони від ланцюжка вуглецю – утворюються молекули транс-жирів.

Для організму важливо, щоб “будівельний матеріал” складався з молекул в цис-конфігурації. Якщо в нього потрапляють трансізомери, то такі молекули не можуть правильно виконувати покладені функції, будучи вбудованими у біологічні структури.

Великий вміст транс-жирів призводить до розвитку онкологічних, серцево-судинних захворювань, хвороби Альцгеймера, безпліддя.

Кількість транс-жирів, звичайно, не регламентується, але, по-перше хоч у кількості 8%, але вони в спредах присутні. А по-друге, крім трансізомерів жирних кислот, адже є ще емульгатори, стабілізатори та інші Є. Також, іноді виробники кладуть у спреди вітаміни і мікроелементи, про це великими літерами пишуть на лицьовій стороні упаковки. Але набагато важливіше, що написано маленькими літерами в самому незручному місці.

Якщо хочеться вершкового масла

Так чим же відрізняється спред від звичного вершкового масла? Тим, що суперкорисний, не містить холестерину, малокалорійний спред вимагає величезних виробничих потужностей. А зробити шматок вершкового масла ви можете вдома, маючи тільки натуральні вершки і банку, в якій вершки потрібно деякий час трясти, як в шейкері.

На жаль, зараз в магазині складно купити масло, навіть якщо це слово присутнє на етикетці.

Крім усіляких вивертів з назвами, коли виробники іменують свою продукцію «Волотовське масло», та інше «Сільське подвір’я», зустрічається, і нерідко, продукція, названа саме вершковим маслом, яка насправді є спредом.

Як відрізнити справжнє вершкове масло від спреду? Вибір дорогих продуктів, відомих брендів, ретельне читання складу та маркування не рятує.

Відрізнити натуральний вершковий смак від пальмової підробки, можна тільки купивши упаковку і спробувавши вміст її вдома. Та й то, якщо ви знаєте, який смак має справжнє масло.