Грибні страви часто присутні в нашому меню — це ароматний, смачний і поживний продукт, який до того ж багатий вітамінами і добре урізноманітнює осінньо-зимовий раціон. Але у турботливих батьків часто виникають сумніви, чи можна давати маленьким дітям гриби, і якщо можна, то які види і в якій кількості?

Чи корисно їсти гриби?

Є думка, що грибочки, хоч і смачні і відмінно доповнюють звичайні каші і картопельку, все ж некорисні — мовляв, і білка в них мало, і погано перетравлюються, а то і шкоди можуть завдати, якщо раптом попадеться неякісна сировина.

користь грибівНасправді це джерело рослинного білка вельми корисного і нам, і нашим дітям, потрібно лише зі знанням справи підходити до питання. Спробуємо підсумувати інформацію від дієтологів і подивимося, що ж отримує наш організм з грибних страв.

Отже, цей продукт зовсім не пустушка, харчова цінність його і в свіжому, і в сушеному-солоному вигляді досить висока, судіть самі:

  • В порівнянні з яловичиною в печерицях, наприклад, міститься 10% рослинного білка — негусто, але й не так мало, до того ж білки в раціон повинні надходити з різних джерел, не тільки з м’яса тварин;
  • Гриби містять корисні повільні вуглеводи, які оберігають нас від шкідливого сплеску глюкози в крові відразу після їжі, тобто це здорова їжа;
  • Велику кількість клітковини грубих волокон в ніжках грибів — вона позитивно впливає на моторику кишечника, «вимітає» шлаки;
  • Поживні жири, які у великій кількості є у деяких видах (підберезники, підосичники, білі, печериці) добре засвоюються травною системою в будь-якому віці;
  • Майже всі види служать відмінним джерелом фосфору, який зміцнює кісткову систему, його більше, ніж в овочах, але менше, ніж у рибі;
  • Вітамінна розкладка грибочків теж радує — це практично вся група В, а також С і Е, останніми багаті білі гриби — їх можна дітям вже з 4-5 років;
  • Цей продукт смачний і має неповторний для кожного виду аромат, завдяки чому можна підвищити апетит у тих дітей, які з якихось причин вередують і недоїдають звичайну порцію.

Виходячи з цих відомостей, непотрібним продуктом ці дари лісу ніяк не назвеш, не дарма їми у всі часи харчувалися наші предки!

Чи можна годувати грибами дитину?

І все ж питання залишається, адже медики іноді наполягають на тому, що цей продукт небажаний в раціоні дитини. Чим керуються дієтологи і педіатри, висловлюючи такі категоричні рекомендації?

гриби в харчуванні дитиниПо-перше, клітинна стінка гриба жорстка — це через великий вміст в ній речовини хітину, хімічно представляє собою азотисте з’єднання, яке дуже важко перетравлюється шлунком.

Вважається, що саме присутність в травному тракті грибного хітину знижує здатність кишкового епітелію поглинати поживні речовини.

Лікарі попереджувально викреслюють продукт дитячого меню з простої причини — вони не бажають нести відповідальність за наслідки надмірного і неосвіченого годування дітей грибними стравами. Справа в тому, що і доросла людина, переївши грибочків, буде відчувати важкість, дискомфорт, печію, тим більше малюк, у якого шлунок набагато слабкіше.

По-друге, походження даного продукту завжди під питанням, якщо тільки ви самі не є досвідченим грибником, який збирає свій врожай у перевірених, екологічно чистих лісових місцях.

Медики точно знають, що недобросовісні грибники збирають сировину скрізь, де продукт росте — у несприятливих зонах, біля автомобільних трас, навіть біля смітників, а потім здають зібране в приймальні пункти, звідки напхані вихлопними газами, хімією і невідомо чим ще воно потрапляє на консервні заводи і звідти — до нас на стіл. Якщо вдуматися, така заборона лікарів на дитяче харчування не здасться дивною.

Отже, ви бачите, що дієтологи стурбовані кількістю і якістю продукту, а зовсім не його шкідливістю як такою. Якщо ви в змозі забезпечити домашній стіл чистими безпечними грибами, зібраними власноруч або купленими у надійних сумлінних грибників, та до того ж налаштовані строго дозувати дитячі порції — шкоди від цього не буде ніякої, вашим дітям гриби можна!

Зі скількох років давати грибні страви дитині?

Про це багато суперечок, і все тому, що травна система кожного малюка розвивається індивідуально. Якщо є проблема з запором або діареєю, часто буває здуття, біль — не варто ризикувати і додатково навантажувати животик. При захворюваннях ШКТ теж не треба вводити цей продукт, особливо якщо є дискінезія жовчних шляхів.

грибні страви для дитиниУ деяких діток ферментні органи і процеси трохи відстають у рості, не встигають забезпечувати кишечник потрібною кількістю жовчі і кислоти, тоді питання, чи можна дітям гриби — печериці або будь-які інші — відпадає. Краще не провокувати нетравлення, якщо проблема з цим вже є.

Ваш малюк здоровий, немає проблем з переварюванням їжі? Додатково порадьтеся з педіатром, який дасть добро на введення нового продукту. Загальне становище таке, що годувати можна починати при повному благополуччі вже з другого року, а якщо були проблеми з кишечником — то краще почекати до 7-8 років.

Радимо також згодовувати дитині м’яку частину — капелюшки, а також привчати його ретельно пережовувати кожен шматочок. Якщо зубів ще замало, готуйте ікру, перетирайте, варіть бульйончики і дитячі соуси.

Які види спробувати ввести в раціон малюка? Вибирайте молоді, нежирні грибочки, не червиві, чистенькі, апетитні. Підійдуть білі, опеньки, підосичники, підберезники, печериці та гливи. Мариновані малюкам давати не варто — надто кисло і жорстко.

І ще одне питання: чи можна однорічній дитині гриби? Однозначно не можна! Занадто раннє навантаження на організм може стати причиною болей і навіть отруєння, так що почекаєте, поки молодий організм зміцніє для такої корисної, але важкуватої їжі.

Чайний і молочний гриб

Не забудемо і про ці види, напої з яких нечасто зустрічаються на наших кухнях, і, тим не менш, деякі батьки переживають, чи можна чайний гриб дітям, якщо його із задоволенням вживає вся сім’я.

Настій багатий корисними речовинами і є профілактикою бактеріальних збоїв в організмі, особливо на слизових оболонках. Дітям корисно полоскати їм рот і горло при стоматиті, гінгівіті, фарингіті. На кишкову флору він теж впливає позитивно. Щоб отримувати максимум користі і не викликати неприємних реакцій, слід дотримуватися дозування.

молочний гриб в раціоні дитиниВважається, що нічого поганого немає в тому, щоб пригощати чадо смачним напоєм вже з 1 року, але робити це потрібно під контролем. Якщо ви хочете регулярно давати дитини настій, почніть з 1 чайної ложки, почекайте 2-3 дня — якщо все в порядку, немає здуття, зі стільцем все добре, то можна поїти по 1 ложечці раз в день, потім трохи збільшити об’єм, довівши його до півсклянки в 1-2 дні.

Більше цієї дози давати не варто, поки дитина не підросте хоча б до 4-5 років. Взагалі, навіть дорослим рекомендується обмежувати вживання настою — приблизно 1-1,5 склянки на день, не більше.

Молочний побратим чайного гриба — організм, життєдіяльність якого створює в молочному середовищі подобу бактеріальної закваски. При правильному використанні молока з цим грибочком можна отримувати свіжий кефір щодня. Кефіром його вважаємо умовно — закваска інша, та й нюанси смаку відрізняються, але багатьом подобається саме так його називати.

Користь від грибного кефіру величезна — це і смачний освіжаючий напій, і профілактика багатьох хвороб, і природна регуляція випорожнення у дорослих і малюків. По силі зміцнення імунітету цей напій лідирує серед природних засобів!

Як можна давати дітям молочний гриб? Коли почнете вводити прикорм, можете почати з 1 чайної ложки. Як і в минулому випадку, 2-3 дні слідкуйте за животиком, якщо газоутворення помірне, продовжуйте.

Рекомендується пити такий кефір курсом по два тижні. Якщо є проблеми з кишечником, діабет або астма — продукт протипоказаний.

Не позбавляйте свою сім’ю смачних і корисних грибних продуктів! Вивчайте інформацію, шукайте якісну їжу і будьте уважні до реакції організму — тоді користь набагато перевершить витрачені зусилля.