Більшість сучасних батьків відзначають дні народження своїх малюків в кафе, де малюаів годують фастфудом сумнівної якості. Підростаюче покоління з задоволенням їсть піцу, гамбургери, біг маки та інші «ласощі». Але чи варто піддавати такій ударній дозі шкідливих продуктів дитячий організм, якщо всі ці страви можна приготувати в домашніх умовах?

Біг мак в домашніх умовах: рецепт приготування

Багато мам вже добре знають, як спекти самостійно піцу і зробити картоплю фрі. Може пора навчитися «ліпити» в домашніх умовах біг мак? Саме про те, як зробити власними руками цей американський «бутерброд», піде мова далі.

Щоб зробити самостійно один такий «бутерброд» знадобиться:

  • Свіжа яловичина – 150-200 г;біг мак в домашніх умовах
  • Кругла булочка з кунжутом – 2 шт.;
  • Цибуля ріпчаста – 1/2 головки;
  • Кілька листочків салату;
  • Маринований огірок – 1 шт.;
  • Сир плавлений (звичайний твердий не підійде, так як при контакті з гарячою котлетою втратить свої смакові якості) – 1 скибочка;
  • 2-3 столові ложки «секретного» соусу.

Коли всі продукти куплені, можна переходити до підготовки інгредієнтів для майбутнього біг маку:

  1. 1/2 цибулі наріжте півкільцями;
  2. Маринований огірок – кружальцями. Якщо він дуже маленький, то можете розрізати його у вигляді тонкої пластини;
  3. Листовий салат вимийте. Його можна залишити целіковим листом або, якщо він дуже великий, нарізати на смуги;
  4. Одну булочку з кунжутом розріжте на дві половинки. З другої булки виріжіть середину, тобто верхню і нижню частини зріжте, залишивши м’який «кругляш». Обсмажте булочки на сковороді без додавання масла і жиру. Будьте уважні, піддавати термічній обробці потрібно лише м’які частини, не скоринки;
  5. домашній біг макТепер потрібно приготувати котлети. Для цього промийте яловичину і видаліть всі неїстівні частини. М’ясо пропустіть через м’ясорубку або подрібніть блендером. З отриманого фаршу сформуйте 2 котлети. Якщо у вас є сковорідка-гриль, то обсмажте м’ясну заготовку на ній. Якщо такого посуду немає, то підійде і звичайна сковорода. Обсмажте котлети з двох сторін на високій температурі, без додавання олії. Невеликий секрет: як тільки одна сторона котлетки підрум’яниться, її треба перевернути, посолити і поперчити.

Секрети смачного соусу

Тепер всі складові готові. Здавалося б, саме час збирати наш біг мак. Але все не так просто. Основний «секрет» цієї страви – соус. Тому давайте навчимося готувати його.

Рецепт буде такий:

  • 3 ст. л. майонезу;рецепт біг маку
  • 1 ст. л. негострої гірчиці;
  • 1 ч. л. винного оцту (беріть білий);
  • По 1 ст. л. сушеного лука і часнику;
  • 2 ст. л. гострого маринаду для овочів;
  • 2 щіпки меленої паприки.

Всі інгредієнти потрібно змішати до однорідної маси і соус готовий. До речі, це не єдиний рецепт приготування.

Соус можна зробити ще простіше:

  • Змішайте в рівних пропорціях майонез і кетчуп, додайте трохи сухих трав для аромату, щіпку порошку гірчиці або перцю чилі. Все добре перемішайте і соус готовий.

Вчимося правильно збирати бутерброд

Тепер настав час збирати наш смачний «бутерброд».

Робити це будемо в наступному порядку:

  • Покладіть на стіл нижню частину булочки з кунжутом;
  • Намажте булочку підготовленим соусом (приблизна кількість 1-2 ст. л.);
  • Викладіть листочок салату;
  • Зверху покладіть сир, попередньо витягнутий із упаковки;
  • Накрийте все яловичою котлетою;
  • з чого робиться біг макПокладіть кільця цибулі (половину наявної кількості);
  • Накрийте цибульку середньою булочкою;
  • Намажте хліб соусом;
  • Покладіть салатний лист;
  • Рівномірно розподіліть шматочки маринованих огірків;
  • Викладіть другу котлету;
  • Розподіліть цибулю, яка залишилася;
  • Накрийте «споруду» верхньою частиною булки.

Все, смачний фастфуд готовий! Тепер ви знаєте, як приготувати апетитний біг мак в домашніх умовах. Правда, в рецепті, який описаний вище, використовується покупна булочка, адже її можна приготувати і самостійно.

Вчимося готувати булочки для біг маку

Якщо ви хочете приготувати американський «бутерброд» повністю власними руками і у вас є на це час, то випікайте булочки з кунжутом самостійно.

Для цього знадобиться:

  • Борошно пшеничне – 3 склянки;булочки для біг маку
  • Цукровий пісок – 1 ст. л.;
  • Сухі дріжджі – 1 пакетик;
  • Молоко – 1 стакан;
  • Сіль – 1 ч. л.;
  • Масло вершкове (розтоплене) – 1 ст. л.;
  • Яєчний жовток – 1 шт.;
  • Кунжут.

З перерахованих інгредієнтів вийде 6 булочок.

Але щоб все вийшло добре, розглянемо всі етапи, від замішування тіста до випікання:

  1. Візьміть глибоку миску і змішайте в ній молоко з 1 склянкою борошна;
  2. Додайте в отриману масу дріжджі, розтоплене масло і цукор. Все ретельно перемішайте і залиште на 15 хвилин в теплому місці;
  3. Коли чверть години пройде, візьміть миску з тістом і починайте поступово всипати туди залишки борошна. У результаті повинно вийти ніжне і еластичне тісто;
  4. Отриману заготівлю розділіть на 6 частин і сформуйте булочки;
  5. На деко, попередньо змащене рослинною олією, викладіть майбутні булочки. Залиште між ними відстань, щоб вони не злиплися при випіканні;
  6. Залиште лист з булочками на 30 хвилин постояти;
  7. Змастіть основу для біг маку яєчним жовтком і присипте кунжутом;
  8. Відправте булки випікатися в розігріту до 200 градусів духовку. Час приготування-15 хвилин.

біг мак у себе вдомаКоли булочки будуть готові, дайте їм охолонути, а вже потім можете розрізати і формувати біг мак.

Як бачите, приготувати фастфуд самостійно зовсім нескладно. Зате таке блюдо зможе порадувати не тільки дітей, але і дорослих.

Американський «бутерброд» можна взяти з собою на пікнік, в дорогу або дати дитині в школу в якості обіду.

При цьому ви будете впевнені, що ваш малюк харчується натуральними продуктами, так як біг маг приготований вашими руками.

Тому інформація про те, як в домашніх умовах зробити біг мак дуже корисна для сучасних батьків. Готуйте правильний фастфуд! Приємного апетиту!