Батат – давня коренеплідна рослина з сімейства в’юнків. Він має зовнішню схожість з картоплею, зростає широкообразними або довгастими бульбами від 300 грам до 3 кілограм і більше.

Батат2

У нього коричнева шкірка, але м’якоть різного кольору – червоного, фіолетового, червоного, рожевого і білого. Кожен з них на смак солодкий і в той же час різний. Наприклад, білий – схожий на буряк, рожевий – на гарбуз у вареному вигляді, а в сирому – на каштан, інші – на горіхи, диню і навіть банани.

В нинішні часи солодкий картопля вирощують у тропічних і субтропічних країнах нашої планети: Колумбії, Перу, Китаї, Індії, Уганді, Нігерії, Індонезії, В’єтнамі та Японії. Вага може досягати 7 кілограм в залежності від сорту. Проте не всі сорти відомі, оскільки їх офіційно не класифікують.

Але існує три основні групи – десертний батат, овочевий і кормовий. До речі, в Японії поширений наземний вегетативний вид, який не плодоносить. У кормовій групі м’якоть має білий колір і водяний смак. В овочевих сортів – жовтий колір і солодкий смак. Десертний сорт відрізняється червоним або рожевим кольором, він насичений, солодкий на смак.

Корисні властивості батату

В східній країні Китаї солодкий картопля вважають плодом довгого життя, тому що він виступає стимулятором активної роботи нирок, печінки, і є загальнозміцнюючим, вітамінним засобом.

Корисні властивості батату мають ряд дій на організм:

Батат1

  1. Зниження або повне очищення кровоносних судин від холестерину за рахунок високого вмісту клітковини. Не приносить шкоди вашій фігурі.
  2. Зменшення рівня гомоцистеїну, який призводить до розвитку серцево-судинних хвороб, зниження тиску, поліпшення кровотоку завдяки вітаміну В6.
  3. За заспокоєння запальних процесів і зменшення болю в шлунку при виразці відповідає вітамін С, групи В, калій і бета-каротин.
  4. Лікування та профілактика хронічних хвороб. При великій кількості бета-криптоксантина попереджає артрит.
  5. Омолодження шкіри, розгладження зморшок за рахунок бета-каротину.
  6. Зменшення запалень мозку, нервових тканин завдяки протизапальним речовин – вітамін В6, С, марганець, бета-каротин.
  7. Зниження дратівливості, тривожності, втоми, занепокоєння, зняття депресивного стану. Калій додасть сили, зніме дані ознаки.
  8. Живлення м’язів, зменшення їх спазму, болі при максимальному фізичному навантаженні за рахунок складних вуглеводів.
  9. Попередження ракових захворювань. Аскорбінова кислота має захист від вільних радикалів, які викликають корозію клітин, в наслідок рак.
  10. Профілактика розвитку емфіземи легенів при курінні. Вітамін А попереджає цю хворобу.
  11. Підвищення сексуального бажання у чоловіків і жінок завдяки високій концентрації жіночого гормону прогестерону.

Калорій в солодкій картоплі батате близько 108 ккал на 100 р. Але потрібно пам’ятати, що його слід вживати з обережністю при виразковому коліті, шлунково-кишкової хвороби, вагітності, годуванні грудьми і дивертикульозі.

Страви з батату

У їжу вживають батат у вареному, сиром, печеному і смаженому вигляді. З нього готують гарніри до м’ясних страв, начинку до фаршированим перцям, котлети, чіпси, суфле, пастили, повидла. Додають в каші і супи, як це роблять китайці і японці.

Бульби використовують для одержання борошна, цукру, спирту і патоки. Наприклад, у Кореї готують локшину з такого борошна. Молоді варені стебла і листя, після видалення гіркого соку, додають у салати. Насіння також застосовують як сурагат кави. З висушеного рослини заварюють чай.

Цікаві рецепти, як приготувати батат:

Чіпси з батату:

Батат5

  • два батату;
  • три ложки борошна;
  • п’ять ложок води;
  • два яйця;
  • сіль;
  • кайенский перець;
  • літр соняшникової олії для фритюру.

Відварюємо 15 хвилин вимиті картоплини, очищаємо, нарізаємо шматочками по 0,5 мм. Перемішуємо борошно, воду, яйця, сіль перець. Мочаємо кожну часточку в тісто, обсмажуємо на розігрітій олії до золотистого кольору. Готові чіпси ховаємо в теплу духовку, поки не дожарим інші.

Солодкий картопля з помідорами та м’ясом:

Батат7

  • картопля – 1 кілограм;
  • червоні помідори – 4 штуки;
  • фарш м’ясний – 500 грам;
  • цибуля ріпчаста;
  • масло на рослинах;
  • сіль, спеції.

Чистимо батат, миємо, ріжемо на кубики, ще рез моєму. Кладемо в друшляк, щоб стекла вода. Смажимо до темного кольору.

Чистимо цибулину, нарізаємо дрібно, підсмажуємо. До неї додаємо фарш, спеції, сіль. Готувати, поки м’ясо не стане придатним до вживання.

На кілька хвилин кладемо помідори у окріп, виймаємо, знімаємо шкірку. Нарізаємо, додаємо до м’яса. Перемішуємо, готуємо, поки м’ясо не просочиться томатами.

Наш картоплю кладемо в чавунну каструлю, зверху фарш з томатами, заливаємо соусом, що залишився на сковороді. Доводимо до готового стану на маленькому вогні. Подаємо гарячим до рисової каші.

Бататовое суфле:

Батат4

  • півкіло картоплі;
  • 100 грам сиру;
  • 3 яйця;
  • сухарі;
  • 50 або 60 грам масла.

Чистимо і ріжемо картоплю рівними шматочками, готуємо до м’якого стану, перетираємо через сито. Збиваємо окремо жовтки і білки яйця. Змішуємо масу з сиром, натертим на тертці, білками, жовтками.

Викладаємо на сковороду, змащену і присипану сухарями. Зверху посипаємо сиром. Запікаємо до щільності.

Запечений батат з яблуками:

  • солодкий коренеплід – 750 грам;
  • яблука щільні – 2 штуки;
  • цукор – 2 столові ложки;
  • кориця мелене – ? ложечки;
  • масло вершкове – 20 грам;
  • сік апельсина – 5 ложок.

Коренеплід і яблука миємо, чистимо. Нарізаємо кубиками батат, скибочками яблука. Змащуємо форму для запікання викладаємо в один шар. Посипаємо зверху корицею, цукром рівномірно, розкладаємо порізане масло, поливаємо соком. Запікаємо в духовці до м’якого стану.

Салат з бататом:

  • солодка картопля (батат) – 400 грам або 1 шт;
  • солона вода – стакан;
  • селера черешкова – 2 штуки;
  • яблуко – 1 штука;
  • фенхель – 1 качан;
  • цибулина;
  • гірчиця діжонська – 1 ложечка;
  • цукровий пісок – щіпка;
  • жовток яйця;
  • масло оливок – 4 ложки;
  • вершки збиті – 4 ложки;
  • насіння гарбуза очищені – 30 грам.

Готувати салат нескладно. Картопля моєму, кладемо в каструлю, заливаємо водою, варимо 30 хвилин. Охолоджений коренеплід чистимо, ріжемо часточками, як і яблуко, селера – тоненько скибочками, фенхель – смужками уздовж.

Соус: кубики цибулини змішуємо з гірчицею, цукром, жовтками, маслом, вершками. Заливаємо їм інгредієнти. Зверху посипаємо смаженим насінням.

Батат – смачний надзвичайний плід, який урізноманітнює вашу щоденну їжу. Пробуйте з задоволенням!