Не всі господині готують страви з баранини, оскільки вважають її надмірно жорсткою. Але якщо враховувати правила вибору м’ясного філе та особливості його приготування, у вас вийде вишукана і пікантна баранина з картоплею в духовці. Саме на цю тему ми сьогодні і поговоримо.

Ділимося кулінарними порадами

Для приготування баранини, запеченої у жаровій шафі, професійні шеф-кухарі радять вибирати м’ясо молодого ягняти. Таке філе має насичений рожевий відтінок. Не повинно бути різкого запаху. А якщо вам не пощастило і ви придбали м’ясо старого барана, то вам доведеться попрацювати, щоб приготувати з нього вишукану, м’яку і соковиту страву.

баранина з картоплеюСамою соковитою і пікантною виходить баранина з картоплею запечена в рукаві, в духовці. Спеціальний рукав для випікання не дозволить витікати жиру і соку. Якщо ви звикли вживати дієтичні страви, то жир періодично потрібно зливати.

Приготування баранини з овочами також має свої особливості. Якщо ви жодного разу не готували страви з такого сорту м’ясного філе, то попередньо ознайомтеся з деякими моментами:

  • Баранину треба готувати так само, як і інші сорти м’яса.
  • Якщо філе жорстке і на ньому є прожилки, їх обов’язково потрібно зрізати.
  • У процесі випікання баранина виділяє багато жиру, його потрібно зливати, особливо якщо ви готуєте м’ясо з овочами.
  • За смаком філе баранини відмінно гармонує з різними приправами і прянощами. Найбільш вдалим доповненням смаку баранини стануть орегано, базилік, перець, прованські трави.
  • Баранина в горщику, запечена в духовці з картоплею виходить дуже смачною і соковитою. Ви можете додавати кабачки, баклажани, цибулю, часник, свіжі томати, гриби.
  • Занадто довго запікати баранину не можна, інакше м’ясо стане сухуватим.
  • Як правило, цільні шматки запікаються протягом однієї години, потім з них зливається жир, а потім додаються овочі.
  • Загальний час приготування баранячого філе з картоплею як правило від 90 до 120 хвилин.
  • Неймовірно смачною виходить маринована баранина.
  • Для приготування маринаду можна використовувати чебрець, зернову гірчицю, бальзамічний оцет і розмарин.
  • Запікати баранину можна на деку, в жароміцній посуді, рукаві або глиняних горщиках. Смак страви від цього практично не зміниться.

Рецепт смачної баранини для молодої господині

Якщо ви ще не встигли освоїти всі кулінарні тонкощі запікання м’яса, то цей рецепт саме для вас. Приготування такої м’ясної страви з картоплею не вимагає особливих витрат і зусиль. Вам потрібно заздалегідь придбати філе баранини. Краще віддайте перевагу нижній частини або лопатці. Як відомо, залежно від частини тушки відрізняються і смакові якості філе, а також його жирність. Якщо на поверхні м’ясного шматка багато жиру, зріжте його перед випіканням.

Отже, озбройтеся блокнотами та ручками і вивчайте рецепт баранини в духовці з картоплею.

запечена баранинаСклад:

  • 0,5 кг баранячого філе;
  • 1 ч. л. оцту бальзамічного;
  • 8 шт. часникових зубчиків;
  • 5 картоплин;
  • 3-4 гілки чебрецю;
  • за смаком зіра, сіль, прянощі і перець;
  • 2-3 ст. л. оливкової рафінованої олії.

Приготування:

  1. Попередньо розморожуємо бараняче філе.
  2. Промиваємо шматок баранини відфільтрованою водою і просушуємо паперовою або тканинною серветкою.
  3. Нарізаємо бараняче філе шматками, розміром приблизно по 3-4 см.
  4. Тепер нам потрібно зайнятися приготуванням маринаду.
  5. Очищаємо часник і викладаємо в окрему піалу.
  6. Пропускаємо часникові зубчики через прес.
  7. Додаємо бальзамічний оцет, подрібнений чебрець, зіру, перцевую суміш і за смаком мілку сіль.
  8. Додаємо оливкову рафіновану олію. Все ретельно перемішуємо.
  9. Викладаємо шматки баранячого філе в приготований маринад, добре обмакуємо їх і відставляємо в сторону на 45-60 хвилин.
  10. Картоплю очищаємо від шкірки і гарненько промиваємо.
  11. Очищену картоплю нарізаємо рівномірними слайсами і викладаємо в глибоку піалу.
  12. Приправляємо картоплю сіллю, спеціями і прянощами.
  13. Викладаємо баранину і картоплю в жароміцний посуд, можна і скляний.
  14. Все ще раз гарненько перемішуємо.
  15. Накриваємо посуд кришкою і відправляємо баранину з картоплею у жарову шафу на 45 хвилин.
  16. Запікаємо страву при температурі в 250°.

Внесемо в м’ясну страву оригінальні нотки

Мова йде про чорнослив. Зараз ви дізнаєтеся, як приготувати вишукану баранину з чорносливом. Така страва легко готується на сковороді. Ви можете відправити її в духовку на 30-40 хвилин. А зберегти жирність і соковитість баранячого філе можна в глиняному горщику. Деякі господині готують бараняче філе з картоплею в горщиках, зроблених з гарбуза. Така страва виходить не тільки неймовірно смачною, але і красивою.

запечена баранина з чорносливомСклад:

  • 0,5 кг баранячого філе;
  • 2 шт. ріпчастої цибулі;
  • 150 г чорносливу;
  • прянощі, приправи і сіль – за смаком;
  • 5-6 картоплин;
  • часникові зубчики – 2-3 шт.

Приготування:

  1. Готуємо бараняче філе так, як описано в попередньому рецепті.
  2. Подрібнюємо баранину рівноцінними шматочками і викладаємо в сковороду.
  3. Додаємо зовсім небагато соняшникової рафінованої олії, оскільки в процесі смаження баранина виділить багато жиру.
  4. Тепер додаємо нашатковану цибулю, подрібнений через прес часник, прянощі і сіль.
  5. Через кілька хвилин викладаємо чорнослив.
  6. Як тільки м’ясо трохи обсмажиться, викладаємо його у горщик або жароміцний посуд.
  7. Подрібнюємо очищену картоплю і додаємо в м’ясо.
  8. Все добре перемішуємо і відправляємо в духовку на 35-40 хвилин.

Існує думка, що баранина – це традиційне татарська страва. Якщо ви любите запрошувати до свого столу кулінарних гостей з іноземних кухонь, настав час навчитися готувати вишукану, соковиту і пікантну баранину з картоплею. Ви зможете зробити універсальну страву, так як окремо гарнір готувати не доведеться. Смачного!