Не всяку в’ялену рибку можна назвати баликом. Для цієї страви підходять великі представники водних глибин, у яких менше кісток і більше м’яса. Сьогодні ми будемо готувати балик з товстолобика в домашніх умовах. Усе просто: солимо рибку, а потім в’ялимо, і в результаті отримуємо делікатес. Готові?

Пізнаємо тонкощі кулінарного мистецтва

Як зробити балик з товстолобика в домашніх умовах? Насправді в цьому немає нічого складного, якщо, звичайно, знати тонкощі такого кулінарного процесу.

кулінарний процесА про це нам розкажуть досвідчені господині:

  • Для балика підходить середина рибної тушки, оскільки саме вона містить більше м’яса.
  • Рибу можна нарізати по-різному: тільки філе або разом з хребтом. В останньому випадку різати товстолобика потрібно упоперек.
  • Якщо рибні шматки будуть занадто товстими, то всередині вони недостатньо пров’ялятся, а це вже небезпечно для нашого здоров’я. Але пам’ятайте, що дуже маленькі шматочки – це теж небажано, оскільки вони ще підсохнуть і товстолобик не буде соковитим.
  • Рибний балик можна приготувати зі шкіркою і без неї. Хто як любить.
  • Досвідчені кулінари радять не використовувати для засолювання товстолобика морську і йодовану сіль, оскільки це позначається на смаку балика не кращим чином.
  • Солять товстолобика сумішшю кухонної солі з цукровим піском. Портібні такі пропорції: 1 кг риби – 10 ст. л. солі і 3 ст. л. цукрового піску.
  • Для засолювання можна також використовувати улюблені прянощі.

І ще, на смак балика впливають не тільки процеси соління і вимочування, але і час в’ялення рибки. Чим довше товстолобик буде в’ялитися, тим більш сухим він вийде.

Чистимо товстолобика за правилами

Смак та естетичний вигляд балика залежить і від того, наскільки правильно товстолобик був оброблений.

обробка товстолобикаСлідуйте такому алгоритму:

  1. Спочатку потрібно зчистити з рибки луску. Якщо ви згодом збираєтеся зняти шкірку, пропустіть цей крок.
  2. Потім відрізаємо голову товстолобика, хвіст і плавники. До речі, з них можна зварити смачну юшку.
  3. Акуратно розрізаємо черево і виймаємо нутрощі. Щоб балик з товстолобика не гірчив, потрібно ретельно вичистити плівку темного кольору.
  4. Тепер промиємо рибку і обсушимо.
  5. За допомогою гострого ножа знімемо рибне філе. Зробити це нескладно: надрізаємо рибу біля хребта і відокремлюємо від кісток за допомогою коротких ріжучих рухів. Рухатися потрібно від голови в бік хвоста. Знімаємо таким же способом філе і з іншого боку.
  6. Якщо ви хочете зняти шкірку, переверніть рибку м’ясом вгору і відокремте філе.
  7. Рибку нарізаємо впоперек шматочками товщиною близько трьох сантиметрів.

Сиров’ялений балик з товстолобика

Нічого складного в приготуванні сиров’яленого балика з риби немає. Нам потрібно тільки запастися необхідними спеціями і озброїтися терпінням, адже цей процес тривалий. Однак результат вас обов’язково вразить.

Склад:
балик з товстолобика

  • 2 кг товстолобика;
  • листочки лавра;
  • 3 ст. л. коріандру;
  • 20 ст. л. кухонної солі;
  • 6 ст. л. цукрового піску;
  • 2 ч. л. меленого чорного перчика;
  • 100 г насіння селери гірської.

Приготування:

  1. Спочатку підготуємо рибку, як описано вище, промиємо її проточною водою і наріжемо.
  2. Приготуємо суміш для засолювання товстолобика: змішаємо сіль, цукровий пісок, перчик мелений чорний і коріандр.
  3. Листочки лавра подрібнюємо і додаємо до решти інгредієнтів.
  4. Туди ж відправляємо насіння гірської селери. Усе гарненько перемішуємо.
  5. Ділимо отриману суміш на три частини.
  6. Викладаємо першу частину в глибоку ємність.
  7. Поверх неї розподіляємо половину рибних шматочків в один шар.
  8. Тепер рівномірно викладаємо другу частину маси для засолювання, а зверху – товстолобика, що залишився.
  9. Покриваємо рибку останньою частиною суміші солі і спецій.
  10. Щільно накриваємо ємність кришкою і ставимо прес. Кладемо рибу в холодильник і чекаємо шість діб.
  11. Після закінчення зазначеного строку виймаємо товстолобика і очищаємо від спецій та солі з допомогою ножа.
  12. Поміщаємо рибку на шість годин у холодну воду, а потім обсушуємо її.
  13. Проколюємо кожен рибний шматочок і протягуємо через отриману дірку міцну нитку.
  14. Підвішуємо товстолобика над раковиною і чекаємо одну добу.
  15. Потім перевішуємо рибку в прохолодне приміщення, добре провітрюване, на чотири дні.
  16. Ось і все: наш балик з товстолобика готовий.

Маринована рибка – вишукана закуска

Справжньою святковою закускою стане маринований балик з товстолобика в домашніх умовах, рецепт якого ми зараз розглянемо. Звичайно, досвідчені кулінари стверджують, що справжній балик обов’язково потрібно в’ялити, але ми не будемо з ними сперечатися, адже головне – це результат. А він, повірте, перевершить всі ваші очікування.

Склад:
маринований балик з товстолобика

  • 1 товстолобик;
  • ½ л очищеної води;
  • 100 г кухонної солі;
  • 100 мл столового оцту 9%;
  • цибулина;
  • горошини чорного перчика;
  • листочки лавра;
  • 250-300 мл олії рафінованої рослинної.

Приготування:

  1. Промиваємо товстолобика.
  2. Підготуємо рибне філе зі шкіркою вже відомим нам способом.
  3. Рибку нарізаємо шматочками товщиною не більше двох сантиметрів.
  4. У воді розчиняємо кухонну сіль і поміщаємо в одержаний розчин товстолобика. Залишаємо рибу на годину, щоб вона просолилася.
  5. Після закінчення години додаємо вказану кількість оцту і залишаємо рибу ще на 60 хвилин. Ця нехитра дія дозволить нам позбутися від неприємного рибного запаху.
  6. Чистимо цибулину і нарізаємо її півкільцями.
  7. Товстолобика виймаємо з маринаду.
  8. Наповнюємо банку рибними шматочками, чергуючи їх з кільцями цибулі.
  9. Додаємо за смаком листочки лавра і горошини чорного перчика.
  10. Заливаємо всі інгредієнти олією рафінованою. Вона повинна злегка покрити рибу.
  11. Витримуємо товстолобика в холодильнику протягом доби і можемо проводити дегустацію. За смаком маринована рибка ідеально поєднується з морквою, свіжою зеленню і лимоном.

Корисні поради:

  • Можна засолити багато риби, а використовувати для в’ялення тільки її частину. Так у вас завжди буде свіжий балик до столу. Тільки пам’ятайте, що тримати рибу в сухому розсолі можна не довше трьох тижнів, та й часу на її вимочування піде більше.
  • Щоб в’ялений балик з товстолобика не пересихав, зберігайте його в морозилці. А перед подачею до столу розморозьте рибу в природних умовах.
  • Можна зробити смачний копчений рибний балик, але тоді товстолобика потрібно довше вимочувати, щоб він не вийшов пересоленим.

Ось такими нехитрими способами можна приготувати смачну рибну закуску з товстолобика до пива або гарніру. До того ж риба в будь-якому вигляді корисна, оскільки багата фосфором. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!