Скільки сьогодні різноманітних м’ясних делікатесів можна знайти на прилавках супермаркетів!.. Але, на жаль, за красивою упаковкою нерідко ховаються продукти, якість яких залишає бажати кращого. Та й ціна їх досить висока. Прекрасною альтернативою магазинним делікатесам стане балик зі свинини в домашніх умовах. Просто, смачно і якісно!

Балик зі свинини: сиров’ялений рецепт

Щоб отримати смачний і соковитий балик, необхідно вибрати «правильне» м’ясо. Заморожений продукт нам не підходить, а ось свіжа або охолоджена свинна м’якоть без плівки і прожилок – це те, що потрібно. Не менш важливий крок – вибір спецій. В принципі, можна використовувати будь-які приправи для м’яса, та ми все ж зупинимось на прованських травах, сушеному кропі і паприці.

балик зі свининиСклад:

  • 1 кг свинини;
  • 1 кг кухонної солі;
  • 150 г фруктози;
  • 5 ст. л. суміші спецій.

Приготування:

  • Свинину обов’язково промиємо і обсушим. Тепер робимо невеликі проколи ножем по всій поверхні шматка м’яса;
  • Змішаємо кухонну сіль з фруктозою;
  • Беремо глибокий посуд, щоб у ньому помістилося м’ясо, і викладаємо на дно половину суміші солі з фруктозою;
  • Зверху викладемо свинину;
  • Покриваємо м’ясо сумішшю фруктози з сіллю, що залишилася;
  • Накриваємо ємність і ставимо в прохолодне місце. Чекаємо добу;
  • Після закінчення зазначеного строку виймаємо свинину і ретельно промиваємо її проточною водою. Добре просушуємо м’ясо;
  • Тепер змішаємо спеції: паприку, прованські трави і сушений кріп;
  • Обвалюємо свинину в спеціях так, щоб не залишилося просвітів. Акуратно проколюємо шматочок і протягуємо міцну нитку;
  • Залишилося тільки знайти, як кажуть, правильне місце для в’ялення свинини. Нам потрібно підвісити м’ясо у прохолодному приміщенні, де немає мух та інших комах, а також без доступу прямого сонячного світла. Якщо ви не впевнені у відсутності комах, оберніть свинину марлею;
  • У такому вигляді в’ялимо свинину протягом двох тижнів. А потім можна ласувати домашнім делікатесом.

Копчений балик – пікантна закуска

А тепер пропонуємо приготувати копчений свинячий балик в домашніх умовах. Правда, для цього нам знадобиться коптильня. Не пошкодуйте часу і спробуйте зробити пікантну закуску за цим рецептом.

копчений свинячий баликСклад:

  • 1 кг свинячої вирізки;
  • 3 ст. л. кухонної солі;
  • 3 ст. л. меленого чорного перчика.

Приготування:

  1. Свинячу вирізку промиємо і обсушим;
  2. З’єднаємо кухонну сіль з меленим чорним перчиком і щедро натремо отриманою сумішшю м’ясо;
  3. Помістимо вирізку в глибокий кухонний контейнер, закриємо його і відправимо на ніч у холодильник;
  4. Вранці можна починати наступний етап. Підготуємо коптильню і розігріємо її до температурної позначки у 110°;
  5. Викладемо м’ясо на решітку. Готуємо вирізку протягом двох годин, не забуваючи час від часу перевертати її;
  6. Залишилося тільки охолодити свинину і можна нарізати та подавати балик до столу.

Запечений балик до святкового столу

Що таке балик свинячий? Багато хто відповість, що це сиров’ялене м’ясо зі спеціями. Давайте розширимо свій кулінарний кругозір і приготуємо балик зі свинини в духовці. Повірте – вийде неймовірно смачна страва.

сиров'ялене м'ясо зі спеціямиСклад:

  • 0,8 кг свинини;
  • морква;
  • 2-3 часникового зубчики;
  • кухонна сіль;
  • купаж приправ;
  • 240 мл білого сухого вина.

Приготування:

  1. Як підготувати свинину, ми вже знаємо. З’єднаємо вино та суміш спецій, перемішаємо;
  2. Заливаємо м’ясо отриманою маринадною сумішшю, накриваємо і залишаємо на 2-3 годинки в кімнатних умовах;
  3. Після закінчення зазначеного часу м’ясо потрібно вийняти з маринаду і гарненько просушити його за допомогою паперових кухонних рушників;
  4. Сіль з’єднаємо зі спеціями для м’яса і щедро натремо цією сумішшю балик. Порада: щоб свинина добре ввібрала в себе спеції і сіль, зробіть маленькі надрізи по її поверхні;
  5. Моркву та часникові зубчики чистимо і нарізаємо тоненькими кружальцями;
  6. Беремо два великих шматка харчової фольги і розташовуємо їх, як кажуть, хрест-навхрест;
  7. По центру фольги викладемо моркву і часникові зубчики так, щоб площа, займана ними, збігалася за розміром з м’ясом;
  8. Викладемо балик зверху на овочі та обернем все фольгою. Зробити це треба акуратно, щоб в процесі термічної обробки можна було розгорнути фольгу і перевірити готовність страви;
  9. Запікаємо балик в духовці протягом години при температурній позначці в 200-210 градусів;
  10. Після закінчення цього часу перевіримо чи готове м’ясо. Для цього нам потрібен довгий гострий ніж. Акуратно проткнемо ним м’ясо і якщо побачимо безбарвну рідину, можна виймати балик з духовки.

Білоруська полядвиця на новий лад

Балик, запечений за цим рецептом, не залишить байдужим жодного гурмана. Для його приготування нам потрібен довгий шматок свинини, оскільки ми будемо формувати з нього рулет. А додати страві вишуканих смакових ноток нам допоможуть чорнослив та гранатовий сік.

Склад:

полядвиця зі свинини

  • 0,5 кг свинини;
  • 100 г чорносливу;
  • 100 мл гранатового соку;
  • 1 ст. л. олії рафінованої соняшникової;
  • 2 ст. л. олії оливи;
  • 2 гілочки розмарину;
  • перчик мелений чорний;
  • паприка;
  • кухонна сіль;
  • 2 ст. л. соку лимона.

Приготування:

  1. Свинину підготуємо вже відомим нам способом. По всій поверхні м’ясного шматочка зробимо ножем поздовжні надрізи. У результаті ми отримаємо плоске м’ясо;
  2. Загорнемо м’ясо у харчову плівку і відбиваємо;
  3. Змішуємо сіль з паприкою і меленим чорним перчиком. Приправляємо м’ясо отриманою сумішшю, а потім поливаємо соком лимона;
  4. Викладаємо по всій довжині шматочки чорнослив;
  5. Тепер нам потрібно скрутити рулет і зв’язати міцною ниткою. Зверху злегка посолимо свинину і приправимо спеціями. Під ниткою розташуємо гілочки розмарину;
  6. З’єднаємо рафіновану соняшникову олію з оливковою і змастимо отриманою сумішшю деко;
  7. Викладаємо на деко свинячий рулет, поливаємо його соком граната;
  8. Запікаємо балик з чорносливом в духовці протягом 30-40 хвилин при температурному порозі у 180-190 градусів.

Свинина в гірчично-медовому соусі

Розглянемо ще один спосіб запікання свинячого балика в духовці. Незважаючи на те, що він досить простий і швидкий, результат вас вразить. До речі, замість гірчиці можна додати в маринад тертий хрін, і тоді страва заграє новими пікантними смаковими нотками.

балика зі свинини в духовціСклад:

  • 1 кг свинини;
  • 1 ст. л. меду;
  • 2 ст. л. гірчиці;
  • 4-5 часникових зубчиків;
  • сіль;
  • купаж спецій.

Приготування:

  1. Свинину промиємо і обсушим. Натираємо м’ясо медом, сіллю і сумішшю спецій;
  2. Накриємо посуд з м’ясом і поставимо в холодильник. Чекаємо 3-4 години;
  3. Часникові зубчики чистимо, подрібнюємо і змішуємо з гірчицею. Натираємо отриманою сумішшю свинину і обертаємо її фольгою;
  4. Запікаємо балик в духовці при температурній позначці у 180-190 градусів протягом години;
  5. За 15 хвилин до закінчення процесу приготування акуратно розкриємо фольгу, щоб свинина підрум’янилася;
  6. Охолоджуємо і подаємо балик до столу.

Тепер ви знаєте, як приготувати балик з свинини в домашніх умовах. Експериментуйте зі спеціями, кожен раз надаючи м’ясу нові смакові нотки. До речі, цю страву можна приготувати і в мультиварці. Готуйте з задоволенням, смачного!