Базилік – це рослина, яку застосовують у медицині та кулінарії як прянощі. Нараховують близько 13 сортів цієї приправи, кожен з них має свій характерний аромат. Його запах ні з чим не порівняти, він буває пряний, лимонний, гіркуватий, анісовий, камфорний, перцевий, злегка схожий на запашний перець, гвоздику і навіть трохи схожий з ваніллю і карамеллю.

Базилик5

Досить всього щіпки цієї приправи – і овочеві, рибні, м’ясні страви, а також супи, соуси, салати, омлети, молочні продукти, консервації і навіть десерти наповняться неповторним смаком і запахом. До речі, в сушеному вигляді приправа протягом року не втрачає свої властивості.

У деяких країнах, у тому числі і в Росії, ця рослина називають реган або райхон. В Індії базилік вважається священним, за ним щоденно доглядають, оскільки він є символом любові, сімейного благополуччя, щастя і захищає від бід.

Користь і шкода базиликовой приправи

Базилік – однорічна рослина з лікарськими властивостями. Листя і стебло містять у собі глікозиди, цукор, дубильні речовини, сапоніни, аскорбінову кислоту, каротин, рутин, вітамін Р, С і провітамін А. Суцвіття – ефірні масла, а вони, в свою чергу, – метил-хавикол, евгенол, ліналоол, камфору, цінеол, оцимен.

Вітаміни зміцнюють стінки судин, волосся, нігті, роблять шкіру красивою, еластичною. Пряність захищає організм від старіння, блокує запальні процеси. Також дана приправа знижує рівень кислоти в сечі, блокує утворення каменів і знімає хворобливі відчуття.

Корисні властивості базиліка дозволяють вживати його при дієтах, гіпертонії, метеоризмі і відсутності апетиту. Він стимулює травлення, серцеву діяльність, тонізують організм і знімає блювотний рефлекс.

Користь базиліка полягає ще в антисептичному, в’яжучому, противокашлевом і противолихорадочном дії, рослина виступає природним антибіотиком.

Базилик2

Настоянка з прянощі застосовується всередину при хворобах шлунках, коліті, пієліт, застуді.

Зовнішньо базилік використовують для полоскання горла при ангіні, стоматиті, для примочок на рани, виразки, екземи. Сік з листя – чудовий засіб проти запалення середнього вуха.

Базилік як інгредієнт входить до складу багатьох засобів для ароматизації ванн, оскільки має пом’якшувально дію. Також він позбавляє від меланхолійного настрою, головних болів, піднімає імунітет, очищає повітря від шкідливих бактерій.

Калорій в 100 грамах зелені всього 27 ккал. Тому люди, які бажають скинути зайву вагу, можуть сміливо використовувати базилік, адже, крім іншого, він втамовує голод і заповнює організм вітамінами і мінералами.

Шкоду базиліка полягає в тому, що в його складі знаходяться сполуки ртуті, при частому і надмірному вживанні приправи вони можуть призвести до отруєння. Тому її необхідно обережно використовувати людям, які хворі на епілепсію і тромбофлебітом, а також вагітним жінкам, діабетикам, дітям до 7 років, годуючим мамам і гіпертонікам. Базилік не можна застосовувати більше трьох тижнів поспіль.

Рецепт соусу «Песто» з базиліком

Базилик3

Склад:

  • італійський сир пармезан – 125 грам;
  • часник – 2 зубчики;
  • горіхи кедрові – 1/3 склянки;
  • свіже листя приправи – 2 пучка;
  • оливкова масло – ? склянки.

Приготування.

Пряність помити, порізати. Часник почистити, довільно подрібнити ножем. У блендер насипати базилік, часник, половину горішків, збити до однорідного стану, поступово додаючи половину порції масла.

Додати натертий пармезан і продовжити подрібнення. В кінці додати решту горішки і масло. Готовий соус додасть гарячим спагетті неперевершений смак і аромат!

Куди можна додати базилік

Ця пряність застосовується не тільки в медичних цілях, але і в кулінарії. Виникає пряме запитання: куди додають базилік кулінари і кухаря? Всі ресторани світу базилік використовують для приготування найдорожчих і незвичайних страв.

У промисловому виробництві пряність додають для ароматизації ковбасних, паштетних, консервних продуктів, спиртних напоїв, особливо лікерів як в сухому, так і в свіжому вигляді.

Свіжа зелень підкреслює смакові якості гарячих і холодних страв. До гарячих відносяться супи, печені, смажені, тушковані гарніри, м’ясо, риба, омлети. До холодних – салати, бутерброди, закуски, соуси, пасти, овочі, сир і заправки.

Сушену зелень можна додавати в вегетаріанські страви, страви з бобових культур, соління та маринування овочів (помідорів, огірків, кабачків, капусти), консервацію та страви з морепродуктів.

Базилік поєднується з розмарином, петрушкою, м’ятою, естрагоном, коріандром і іншими спеціями.

Прянощі додають у процесі приготування за 10 хвилин до повної готовності, в перекручене м’ясо (фарш) – під час замісу. Приблизна норма становить від 2 до 5 грамів свіжої зелені або ? грама сухої на порцію.

Рецепт курячих грудок з базиліком і сиром

базилік

Склад:

  • 2 грудки курки;
  • улюблений твердий сир;
  • базилік;
  • сіль, олія для смаження.

Приготування.

Кожен шматочок філе розрізати навпіл і трохи відбити молоточком для м’яса. В половинці м’яса зробити глибокий надріз у вигляді кишеньки.

Сир нарізати шматочками. Листя приправи базилік помити і обтряхнут. Сир разом із зеленню порубати блендером у велику крихту. Сформувати з даної суміші котлетки і начинити розрізи м’яса, закріпить краю зубочисткою. Зверху посолити.

Підсмажити на сковороді з обох боків до скоринки, потім перекладе на деко. Запікати при температурі 200 градусів близько 15 хвилин. Це залежить від товщини філе. Готовність можна перевірити сірником або зубочисткою: якщо вона легко проходить – м’ясо пропеклося.

Існує дуже багато різних рецептів з цією приправою. З нею ви легко можете поекспериментувати, в будь-якому випадку вона тільки поліпшить і прикрасить блюдо. Здивуйте гостей цікавим смаком і чудовим ароматом!