Айва – це невелике дерево, суцвіття якого забарвлене в рожевий колір. Його плоди мають подібність зовні з яблуками і грушами, а за смаком – з лимонами. Дерево почали називати «японська айва» (в наукових книгах – «хеномелес») завдяки батьківщині цієї рослини.

Воно росте на вологому родючому грунті, любить яскраве сонце. Але так як в нинішній час спостерігається значна зміна клімату в різних країнах, це дерево пустило свої корені і в північних країнах, наприклад, в Норвегії і Англії.

Айва1

Маючи у себе на дачі, городі чи в саду таке екзотичне дерево, ми не тільки будемо насолоджуватися красивими квітами, але і корисно харчуватися.

З її плодів можна приготувати велику кількість солоденьких десертів, напоїв та підлив, а також зробити запаси на зимово-весняної період.

Корисні властивості айви

Завдяки великому вмісту вітаміну С і кисловатому смаку, айва може попередити простудні захворювання та грип. З допомогою неї організм починає виробляти інтерферон – сильне захисне речовина від вірусних інфекцій.

Стиглі плоди містять фруктозу, глюкозу, органічні кислоти, дубильні речовини, які визначають його терпкий кислуватий смак. А що має у своєму складі пектин, призводить до м’якому очищенню організму і до зняття запальних процесів кишечника.

Висушений настій цього фрукта застосовують для зниження шлункової кислотності. Квіти японської айви, висушені і залиті окропом, хороший засіб при кашлі, гіпертонії, атеросклерозі і недокрів’ї.

Насіння айви досить отруйні, тому потрібно з обережністю їх використовувати в лікувальних цілях. Але слиз, що утворюється при відварюванні, успішно застосовується для лікування опіків, для примочок хворобливих очей, вух, при ангіні як полоскання.

Свіжим соком з айви можна зупинити кровотечі різного характеру, очистити сечовивідні шляхи, зміцнити імунну систему, а також застосувати його як антисептик.

Люди, які часто вживають плід айви в будь-якому вигляді, спокійно ставляться до життєвих ситуацій. Відчувають себе чудово і психічно врівноважені.

Шкірку даного плоду також можна використовувати для того, щоб додати страві приємний і тонкий аромат. Це можливо завдяки тому, що вона містить ефірні олії. У косметичних засобах з цих масел роблять лосьйони, які відновлюють баланс шкірного покриву, і в результаті їх застосування виходить оксамитова і красива шкіра.

Улюблені страви з айвою для ваших рідних

Плоди айви досить тверді, є їх у сирому вигляді дуже складно. Зате чим довше їх зберігати, тим м’якше вони стають. Але іноді не хочеться чекати так довго, тому розглянемо кілька моїх улюблених страв з айвою.

Печена айва

айва3

Отже, що приготуємо з айви? Самий доступний рецепт солодкого страви – це печена айва. Запікати її потрібно з таким розрахунком: 3 стиглих айви – 2 ложки масла вершкового, 3 ложки цукру, пів-лимона.

Готуємо страву в наступній послідовності:

  1. насамперед, плоди миємо, розрізаємо навпіл, виймаємо серцевину з насінням.
  2. Дістаємо форму для запікання або на деко, змащуємо маслом, зверху трохи присипаємо цукром.
  3. Викладаємо половинки нашого фрукта, зверху кладемо на кожну по половині чайної ложечки масла, присипаємо цукром, скроплюємо соком лимона.
  4. Накриваємо фольгою, запікаємо при температурі 200 градусів хвилин 15, а потім ще стільки ж, тільки без фольги.

Айва, запечена в духовці, красиво зарум’яниться. Цукор розплавиться, стане карамелькою, що тільки підкреслить солодкість фрукта.

Підкажу маленький секрет: якщо наверх м’якоті покласти квітковий мед перед запіканням, і поменше цукру, то м’якоть стане ще солодшим, і тоді ваші рідні «злетяться» на ваш десерт як бджілки на квітковий пилок. Також можна зверху посипати подрібненими горіхами – небудь грецькими, або арахісом.

Пиріг з айвою

Айва5

Для великого святкового столу рекомендую вам приготувати пиріг. Пиріг з айвою – це поєднання пісочного тіста з плодами айви, политими карамеллю. Беремо:

  • 2 айви;
  • 1,5 склянки борошна;
  • ложка сметани;
  • 120 грам вершкового масла;
  • пакетик ванільного цукру;
  • ? склянки цукру;
  • 2 яєчних жовтки;
  • 220 г цукру для карамелі;
  • 220 мл вершків для карамелі;
  • 50 грам вершкового масла для карамелі;
  • 180 грам волоських горішків.

Починаємо з тіста. Холодне масло змішуємо з цукром і жовтками. Потім кладемо сметану і ванильку. Коли це перемішали, додаємо борошно. Приготоване тісто поміщаємо в харчову плівку, кладемо в холодильник на півгодини.

На дно форми, де будемо випікати пиріг, кладемо пергаментний папір. Наше тісто розкочуємо. Поміщаємо його у форму, формуючи корж і його борти. Знову відправляємо в холодильник на годину. Далі, випікаємо корж 20 хвилин при температурі 200 градусів, окремо підсушуємо горіхи.

Для того щоб приготувати карамель, з’єднуємо цукор з невеликою кількістю води, ставимо на вогонь. Коли цукор починає карамелізуватися, закидаємо туди масло і вершки. Не забуваємо постійно помішувати. Коли вийде густа консистенція – знімаємо з вогню.

Айву чистимо, ріжемо на 4 частини. Злегка окропивши лимонним соком, проварюємо 5 хвилин в киплячій воді. Охолоджуємо, нарізаємо тоненькими шматочками.

Готовий корж змащуємо частиною 3 карамелі, посипаємо горіхами, зверху викладаємо наш фрукт, знову змащуємо карамеллю. Запікаємо 15 хвилин при температурі 160 градусів. Гості будуть в захваті від такого десерту!

Сирний пиріг з айвою

Айва4

Любителям сиру надам ще один рецепт – сирний пиріг з айвою.

Для нього буде потрібно:

  • 80 мл рослинного масла;
  • пакетик розпушувача тіста;
  • 200 г білого цукру для тіста;
  • 300 г просіяного борошна;
  • 3 курячих яйця;
  • 300 г сиру;
  • склянку води;
  • 2 ложки цукру;
  • 1 айва;
  • пів чайної ложки цедри лимона.

Фрукт потрібно почистити, нарізати часточками. Воду з цукром закип’ятити, додати сбрызнутую лимоном айву. Проварити 10 хвилин. Дістати з води, остудити.

Борошно перемішати з розпушувачем. Цукор з яйцями збити в піну, потім додати цедру, олію, знову збити. Туди ж засипати сир, борошно і ретельно перемішати.

Форму змастити маслом, вилити тісто, рівномірно розподілити. Зверху викласти наш фрукт, придавивши його трохи в тісто.

Піч 40 хвилин в духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів. Пробуйте ніжний сирний пиріг з айвою і пригостить ним своїх гостей!

Існує ще безліч страв з айвою, від приємних м’яких десертів, до тушкованих або смажених м’ясних страв. Бенкетуйте на здоров’я!