Абрикос – це фруктове дерево, яке цвіте рожевими квітками, дає помаранчеві плоди з великою кісточкою. Плід трохи має схожість з персиками, тільки менше за розмірами.

Абрикос – один з найпоширеніших фруктів, який володіє поживними якостями, втамовує голод і спрагу. Завдяки йому організм збагачується вітамінами і мікроелементами. Після вживання абрикоса виникає відчуття бадьорості, з’являються сили, збільшується працездатність.

Абрикос2

Плоди містять цукор, яблучну, лимонну і винну кислоту, крохмаль, пектин, мінеральні солі, вітамін С, РР, А, олії. Калорійність 1 фрукта становить близько 300 ккал.

Залізо, яке знаходиться у абрикосі у великій кількості, рекомендується при серцевих, судинних, шлункових, ниркових захворюваннях і анемії.

Цей фрукт також застосовують, щоб посилити травлення, розріджувати мокроту сухого кашлю.

Він є жарознижуючим, проносним і сечогінним засобом. Для діток цей фрукт особливо корисний для росту і зміцнення здоров’я.

Вченими було доведено, що плоди абрикоса містять каротин – антиоксидант, який має захисну функцію від раку шлунка, носоглотки і легень. Його кісточки, як і мигдальні, використовуються в медичному виробництві як жирне масло і розчинник. А в Китаї його застосовують в якості заспокійливих ліків, а також проти кашлю і гикавки.

Як використовувати плоди абрикосового дерева

Абрикоси активно використовують у фруктових і м’ясних салатах, консервації, з них варять варення, готують пироги, пиріжки та штруделі.

Придбати даний продукт можна свіжим, консервованим, сушеним або засахаренным. Свіжий плід повинен бути досить м’яким, але не примятым, жовто-оранжевого кольору. Він добре поєднується з куркою і бараниною. З нього також готують міцні спиртні напої, соус, приправу, пюре.

Цей фрукт вживають в їжу як свіжим, так і сушеним. Сушений абрикос має кілька видів: урюк (засушенная з кісточкою), курага (засушенная без кісточки), пастила, кайса (зав’ялена без кісточки).

Абрикос3

Консервування абрикос може здійснюватися як цільними плодами, так і готується у вигляді варення (джему).

Існує солодка консервація і консервація з приправами, яка використовується як гарнір до м’яса. Зацукрований фрукт зберігається довго, в зимовий період використовується як свіжий десерт.

Зелений або побитий плід краще не використовувати, оскільки він буде смачний і швидко псується.

Господині на замітку: незрілий плід можна покласти для дозрівання в темне місце, завернувши попередньо в папір. Стиглим ж його зберігають у сухому прохолодному місці.

Що приготувати з абрикосів?

Способів приготування цього фрукта дуже багато. Але хочу зупинитися на рецепти випічки, консервування та сушіння.

Для сушіння абрикосів або кураги нам знадобляться стиглі та соковиті плоди. Їх кількість берете на свій розсуд.

Перед сушінням фрукти потрібно промити в холодній воді і трохи просушити. Розріжте їх по борозенці, вийміть кісточку. Викладіть на сито, виставте на сонці. Сушити абрикос треба протягом 4-5 днів.

В мокрі і сирі дні, а також у нічний час доби, сито з плодами прибираємо в сухе провітрюване приміщення. У духовці цей процес трохи прискориться, якщо фрукт сушити при температурі 700З близько 10-12 годин. Таким чином, у нас виходить сушений абрикос.

Консервуємо абрикос на зиму

Заготовити консервацію з абрикос на зиму справа також важливе. Як приємно відкрити баночку цього чудового десерту до чаю. Його смак настільки солодкий, ніжний, а найголовніше – рідний!

компот

Для консервування абрикос в цілому вигляді нам потрібно мати такі інгредієнти:

  • тверді плоди – 2 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • вода – 2 л;
  • 1 ст. л. соди.

Абрикоси беремо трохи недоспевшие, тверді. Гарненько миємо, виймаємо кісточки, кладемо в миску, заливаємо водою, в якій попередньо розчинили соду. Через півгодини знову промиваємо водою. Це робиться для того, щоб вони не зварилися.

Висипаємо в каструлю, кладемо наверх цукор. Залишаємо на ніч або на кілька годин, щоб вони пустили сік. Після цього варимо десь по 10-15 хвилин кілька разів, не перемішуючи, щоб не пошкодити цілісність.

Бажано робити це двічі на день декілька днів поспіль. Коли сік стане сиропом достатньої густоти, розкладаємо варення в стерилізовані банки і закатуємо. Такий абрикос з задоволенням з’їдять рідні.

Абрикос7

Варення з абрикос – це солодкий, смачний десерт, який можна не тільки є, але використовувати як начинку до випічки. Моя бабуся завжди робила таке варення у великій кількості, а потім додавала його до смаженим пампушків – пальчики оближеш!

Варення складається з таких продуктів:

  • Абрикоси – 2 кг;
  • Цукор – 650 г на кілограм плодів;
  • Лимонна кислота – 1/2 ч. л.

Для простого абрикосового варення беремо стиглі плоди. Їх треба помити, розрізати навпіл, видалити кісточку. Кладемо їх в каструлю, засипаємо половиною цукру. Ставимо на ніч.

На наступний день варимо 30-40 хвилин, а потім додаємо інший цукор і лимонну кислоту. До речі, кислота потрібна для того, щоб наше варення добре зберігалася.

Все гарненько перемішуємо, варимо 5 хвилин і закочує в банки, які попередньо стерилізували. Готово! Тепер взимку можна буде зібрати коло найближчих друзів, за розмовами з якими пити чай і їсти смачне варення з абрикос.

Пиріг з абрикосами на солодкий стіл

У кожній родині господині печуть всякі солодощі для рідних. Влітку, коли є велика різноманітність фруктів, хочеться побільше запастися вітамінами на цілий рік.

Тому починаємо вигадувати, чим порадувати своїх чоловіків і дітей. Приємним сюрпризом виявиться пиріг з абрикосами. Це не простий пиріг, а сирний, корисний і смачний подвійно.

Абрикос9

Отже, сирний пиріг з абрикосами містить такі інгредієнти:

  • грам 200-300 консервованого або свіжого абрикоса;
  • 500 грам сиру;
  • 2 склянки борошна;
  • 200 грам вершкового масла;
  • 2/3 склянки цукру в начинку, ? – в тісто;
  • 10 грам розпушувача;
  • 4 яйця;
  • пакетик ваніліну;
  • 3-4 ложки маку.

Першим ділом готуємо начинку. Беремо цукор, яйця, ванілін, збиваємо міксером. Туди ж додаємо сир, знову збиваємо. Всипаємо мак і абрикоси, які ми помили, вилучили кісточки, порізали кубиками. Перемішуємо, творожено-абрикосова суміш повинна вийти рідкуватий, ставимо в холодильник.

Займемося тестом. Просіваємо борошно з розпушувачем. До борошна додаємо цукор і натерте вершкове масло, яке ми заморозили перед цим. Швидко все перетираємо руками до крихти, місити не треба.

Змащуємо нашу форму для випікання, присипаємо зверху борошном або використовуємо пергаментний папір. Дно і боки форми робимо з 2/3 порції крихти, утворюючи місце під начинку. Виливаємо її туди. Наверх рівномірно висипаємо решту крихту.

Ставимо наш сирний пиріг з абрикосами в розігріту до 1800С духовку хвилин на 40. Готовий пиріг прикрасити цукровою пудрою, вершками або шматочками самого фрукта.

Готувати абрикоси – одне задоволення. Ви не тільки забуваєте всі свої проблеми, але і насолоджуєтеся творчістю приготування смачних, поживних і гарних страв. Приємного апетиту всій вашій родині!