Напередодні свят усі господині неодмінно замислюються над святковим меню. Щоб здивувати рідних, коханих і друзів можна спробувати приготувати незвичайну страву, наприклад, замаринувати рибу. Який же рецепт обрати? Тут зібрані 5 найкращих способів приготування неперевершеного маринаду для риби на будь-який смак.

Як смачно і незвично замаринувати рибу перед термічною обробкою

Оскільки способів замаринувати рибу для наступного запікання в духовці або на мангалі існує чимало, зупинимося на незвичних для цього інгредієнтах:

  • скумбрія – 2 шт.;Як смачно і незвично замаринувати рибу перед термічною обробкою
  • винний оцет білий – 50 мл;
  • біле сухе вино – 500 мл;
  • чорний перець (цілий горошок) – 10 шт.;
  • велика морквина – 1 шт.;
  • середня цибулина – 1 шт.;
  • чебрець;
  • сіль.

Спочатку потрібно змішати оцет і вино, додати чорний перець, сіль. Довести до кипіння на мінімальному вогні. Чебрець подрібнити і додати до вина. Потім зняти каструлю з вогню і охолодити рідину.

Скумбрію помити і викласти у форму. Цибулю нарізати півкільцями, а моркву – кружальцями. Викласти поверх риби. Після цього заливаємо все маринадом і ставимо на півгодини в холодильник. Запікати в духовці 20 хвилин. Потім накриваємо і ставимо в холодильник ще на добу.

Оскільки це рецепт гарячого маринаду, для мангалу він не підійде. Але якщо використовувати ті ж інгредієнти, але просто залишити настоюватися скумбрію в цій суміші протягом доби, в підсумку теж вийде смачна страва. Можна додати до всього цього трохи коріандру, для особливого вишуканого аромату.

Скумбрія добра тим, що її можна готувати як у фользі, так і на відкритій решітці. У першому випадку зберігається соковитість і аромат. У другому варіанті з риби стече весь зайвий жир і утвориться хрустка золотава скоринка.

На гарнір можна приготувати картоплю з цибулею і морквою, в яких маринувалися тушки. Для цього дістаємо їх з маринаду, змішуємо з картоплею, нарізаною соломкою. Солимо, перчимо, для жирності додаємо трохи майонезу.

Укладаємо все це в черевце скумбрії і затягуємо рибу нитками поперек тушки, щоб начинка не випала. Єдиний мінус: поки картопля приготується, риба може трохи пересушитися. Але вихід є – використовуйте злегка проварену картоплю.

А ось як замаринувати рибку для смаження на сковороді?

Для цього потрібно:

  • риба, нарізана порційними шматочками – 1 кг;
  • лимон – 0,5 шт.;
  • орегано – 10 г;
  • мелений імбир – 10 г;
  • сіль, перець.

Збризкуємо рибу лимоном. Потім натираємо кожен шматочок сумішшю з солі, перцю, орегано та імбиру. Залишаємо так на 30 хвилин. Тепер рибку можна використовувати для смаження. Найкраще обваляти її попередньо в борошні.

Як замаринувати філе риби для запікання

В супермаркеті можна знайти вже готове для обробки рибне філе. Наступний рецепт дозволяє дізнатися, як замаринувати філе риби, наприклад, морський язик, в прованських травах. Для цього можна використовувати як суху суміш, так і свіжі трави: м’яту, чабер, орегано, розмарин, материнку тощо.

Склад:Як замаринувати філе риби для запікання

  • морський язик – 1 кг;
  • мед – 20 г;
  • сухе біле вино – 100 мл;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • прованські трави;
  • сіль, перець.

Беремо філе і натираємо сумішшю з меду, солі, перцю і прованських трав. Якщо використовуються свіжі трави, тоді можна просто порвати руками. Цибулю нарізаємо півкільцями, перемішуємо її з рибою. Заливаємо все це білим вином і ставимо на півгодини-годину в холодильник. Для запікання беремо плоску форму, викладаємо на неї філе, цибулю і накриваємо фольгою. Готувати потрібно максимум 10-15 хвилин.

Як замаринувати смажену червону рибу

Вся суть цієї страви полягає в тому, що риба обсмажується лише злегка, а всередині залишається яскравою, соковитою і ніжною. Саме тому для цього насамперед підходять червоні сорти: лосось або сьомга. Що потрібно для приготування?

Склад:

  • лосось або сьомга – 1 кг;
  • солодкий соєвий соус – 500 мл;
  • солоний соєвий соус – 250 мл;
  • рисовий оцет – 100 мл;
  • оливкова олія – 50 мл;
  • кінза;
  • сіль, перець.

Для цієї страви береться філе свіжого лосося або сьомги. Чим товстішим буде шматок – тим краще. Миємо його і просушуємо паперовим рушником. Якщо немає вдалої форми для обсмаження, можна розрізати його навпіл або на три частини.

На сковороду наливаємо половину оливкової олії, нагріваємо і обсмажуємо лосось з кожної сторони, не більше двох хвилин на максимальному вогні, щоб філе швидко схопилося скоринкою. Не солимо! Викладаємо готову рибу на паперові рушники, накриваємо ними зверху шматок для того, щоб позбутися зайвого жиру. Залишаємо хвилин на 15-25 до повного охолодження.

За цей час готуємо смачний маринад з кінзою і соєвим соусом. У блендері подрібнюємо півтора-два пучка кінзи, можна просто дуже подрібнити зелень ножем. Змішуємо в мисці оливкову олію, два види соєвого соусу: солоний і солодкий, рисовий оцет і подрібнену кінзу. Якщо за смаком недостатньо солі, додаємо. Перчимо.

Лосось кладемо в досить глибоку ємність, потім заливаємо його приготовленим маринадом так, щоб філе було повністю покрите рідиною. Накриваємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник не менше ніж на 6 годин.

Після закінчення відведеного часу лосось буде готовий. Перед подачею філе нарізають тоненькими скибочками. Зовні він рум’яний і блідо-рожевий, а всередині яскравий і соковитий.

Як смачно замаринувати рибу

Перед тим як приступити до маринування, потрібно переконатися в якості риби. Оптимальним варіантом є тунець, хоча в принципі можна використовувати будь-яку свіжу рибу, бажано морську і хижу.

Склад:Як смачно замаринувати рибу

  • тунець – 500 г;
  • свіжий корінь імбиру – 40 г;
  • свіжий перець чилі – 0,5-1 шт.;
  • солоний соєвий соус – 200 мл;
  • лимонний сік – 50 мл;
  • рисовий оцет – 50 мл;
  • цукор – 50 г

Насамперед миємо тунця і нарізаємо його філе тонкими скибочками. Тепер готуємо маринад: змішати в мисці лимонний сік, соєвий соус, рисовий оцет і цукор. Ретельно розмішуємо. Розрізаємо на кілька частин перець чилі. Якщо хочете зробити маринад гострішим, насіння не виймайте. Імбир очистіть і натріть на крупній тертці або наріжте кубиками.

Половину маринаду вилийте в ємність для маринування, викладіть половину імбиру. Покладіть туди шматочки тунця, зверху – імбир і залийте залишками маринаду. Через 2 години можна їсти рибу!

Кожен з представлених рецептів дозволяє приготувати неймовірно смачно будь-яку рибу. Тому поспішайте випробувати їх і на своїй кухні і пригостити смачними стравами своїх друзів!